Tips för att göra julen till din stressigaste tid!


Jultiden är för väldigt många en ordentligt stressig period vilket de verkar tycka är kanon eftersom det blir så år efter år.  Längtar du också efter en stressig jul där du känner att ögonlocken börjar hänga redan innan Kalle & hans vänner börjar så hittar du tipsen för det här nedan.

Läs mer

Semester med Rockstjärnestatus!

Nu är det äntligen semestertider, något som väldigt många har längtat efter. Semestern är ett perfekt tillfälle för reflektion, vila, återhämtning, umgänge, familjetid och lära nytt.

När jag pratar om ”lära nytt” så menar jag lära in nya vanor. Under resten av året så dyker det ofta upp tankar kring vanor och/eller beteenden som vi skulle vilja ändra eller nya vanor som vi skulle vilja anamma och semestern är ett perfekt tillfälle för just det. Det kan handla om nya motionsvanor, nya matvanor, nya tankemönster eller förändrade/förbättrade relationer i familjen t ex.

Njut din dag!

Njut din dag!

Varför är semestern ett perfekt tillfälle för nya vanor?

* Du har mer tid.

* Mindre att tänka på.

* Färre distraktioner.

* Färre tider att passa.

* Ny energi.

* Du kan lägga mer fokus på din nya vana.

* Mindre stress.

Så välj ut en ny vana och planera in vad du behöver göra varje dag under de kommande 30 dagarna. Forskning visar att det i snitt tar 66 dagar att lära in en ny vana så att den går per automatik men på 30 dagar så hinner du i alla fall få in rutinen och lära dig hur din nya vana fungerar. Var noga med att tydliggöra ditt ”Varför” för det är ditt Varför som är din morot till att skapa den nya vanan. Så när det går motigt ska du snabbt fokusera på ditt varför.

Önskar dig lycka till med dina nya vanor! :)

Balans i livet? Måste man ha det?

Det absolut bästa sättet att undvika att hamna i stressfällan är att skapa stunder för vila och återhämtning. Är det väldigt mycket att göra och väldigt stressigt på jobbet så är det viktigt att finna sin återhämtning hemma för att få en balans mellan vila och aktivitet.

Samhörighet!

Gemenskap!

Nu är det så att återhämtning inte behöver betyda att göra olika avslappnande saker som tar tid eller som du måste åka till en lokal för att utföra utan det kan vara så enkelt som att ha roligt med dina nära. När du är i en miljö där du känner dig trygg, avslappnad, inga krav ställs på dig, känner gemenskap och känner dig uppskattad och älskad så får du automatiskt vila och återhämtning.

I min familj så brukar vi använda måltiderna till just det här och här kommer ett exempel från vår gårdagskväll.

Vi brukar ofta leka olika typer av lekar vid middagsbordet och igår kom dottern på att var och en i familjen skulle likna sig själv vid en frukt som börjar på samma bokstav som förnamnet. Så min dotter var en Ananas, Äldsta sonen ett Persika, yngsta sonen ett Russin, pappa ett Päron och jag, mamma var en Melon. Det här gav oss ett riktigt gott skratt med tanke på russinet för grabben är 16 år och russin associerar man ofta med gamla människor, rynkig som ett russin och så vidare.

Här är några av de fördelar du vinner genom att göra saker tillsammans i familjen:

 • Det skapar gemenskap.
 • Det är roligt och skapar en känsla av samhörighet.
 • Fokus ligger på något konstruktivt.
 • Man kommer närmare varandra.
 • Lär känna varandra på ett annat plan.
 • Det ger ökad självkänsla till alla.
 • En välkomnande och tillåtande stämning skapas i familjen.
 • Det ger trygghet och närhet.

I min bok: ”Rockstjärnestatus i din vardag!” får du fler tips på vardagslekar.

Du kan köpa ett signerat exemplar av boken direkt från mig. Skicka mig ett mail genom att klicka HÄR så får du ett signerat exemplar för 130:- inklusive frakt.

Klicka på bilden nedan för att köpa boken hos Adlibris.

Vore det inte kul med lite Livsglädje?

På Alla Hjärtans Dag höll jag min första föreläsning utifrån min nya bok: ”Rocktjärnestatus. Guldkant i Din Vardag!” som släpptes ett par dagar innan. Jag var i Karlstad och föreläste för 1.6-Miljonersklubben om hur man stressar mindre och lever lyckligare.

Mingel innan föreläsningen!

Publiken i Karlstad var helt suverän och gav en så skön respons på min föreläsning. Det var inte svårt att locka till skratt så kvällen blev helt fantastisk.

Under föreläsningen pratade jag om följande saker:

* Hur tanken påverkar våra liv.

* Stressens effekter på kroppen och hjärnan.

* Lite om hjärnans begränsningar och potential.

* Om hur vi låter oss styras av vad andra ska tycka och tänka om oss.

* Vikten av att ta hand om sig själv för att orka det man vill.

* Om att våga vara sig själv och vilka fördelar det för med sig.

* Jag gav också en hel del tips från boken för hur man kan förändra negativa tankar, prioritera sig själv och hur man kan ändra fokus för att nå dit man vill.

Vill du att jag kommer till er organisation/arbetsplats/event/konferens/personalmöte/förening och föreläser så är det bara att kontakta mig under fliken kontakt uppe i menyn.

Vill du också köpa ett signerat exemplar så kan du köpa boken direkt av mig. Skicka mig ett mail genom att klicka HÄR så får du ett signerat exemplar för 130:- inklusive frakt.

Du kan även köpa boken hos Adlibris HÄR eller på Bokus HÄR.

Årets populäraste!

Det mest lästa inlägget under 2012 är ett inlägg som heter ”Den stressade bilen” och handlar om stress. Du kan läsa hela inlägget nedan:

Jag brukar använda bilen som en liknelse för människokroppen då det finns ganska många likheter i behov och skötsel. En överstressad människa är som en bil med alla varningslampor tända, en bil med havererad motor, soppatorsk, trasiga lampor, trasiga bromsar, kokande kylare, punktering. Ja, inte mycket som fungerar där.

Du känner säkert igen de flesta ikonerna på bilden nedan:

Ser du kroppens varningslampor?

När en varningslampa i bilen tänds signalerar bilen att ett behov är otillfredsställt. Och vi rusar genast till räddning. Om oljelampan lyser kör vi inte i 70 mil till av rädsla för att motorn ska gå sönder. Lyser bensinlampan så åker vi och tankar för att inte bilen ska stanna. Vi är väldigt måna om att sköta om bilen så att den fungerar och kan ta oss dit vi vill när vi vill.

Vad enkelt det skulle vara om människokroppen hade lika tydliga varningssystem som bilen. Kroppen har ett väl fungerande system men tyvärr så lyssnar vi inte på signalerna eller så misstolkar vi dom.

Varningssignaler från kroppen vid stress:

* Sömnstörningar

* Magproblem

* Stelhet pga muskelspänningar

* Smärtor i rygg, nacke, huvud och mage

* Minnesstörningar

* Synrubbningar

* Hörselrubbningar

* Kliande eksem

* Koncentrationsproblem

* Hjärtstörningar

* Minnesluckor

* Trötthet

* Nedstämdhet

* Apati

* Förlorad  livsglädje

* Depression

Det är ett exempel på kroppens varningssignaler som vi ofta nonchalerar. Tack och lov så går det med hjälp av medvetenhet och kunskap att undvika att det går så långt. Ett sätt är att göra det till en vana att fylla på kroppens energi med jämna mellanrum. Ju mer du stressar desto oftare behöver du fylla på energi genom att ta pauser då du gör saker som du mår bra av.

Det är precis som med bensin i bilen; du tankar fullt och kör så att du förbrukar en kvarts tank, när du då åker och tankar så behöver du bara tanka i en kvarts tank för att ha fullt igen. Men om du kör en längre sträcka och förbrukar halv tank så behöver du tanka en halv tank för att ha fullt igen. Det tar längre tid och kostar mer.

Det är likadant vid stress, tanka ofta så behöver du inte tanka så mycket. Tanka sällan och det tar längre tid att fylla på ny energi. Tid som du förmodligen anser att du inte har.

Rockstjärnestatus!

 

 

Rockstjärnestatus på jobbet ökar lönsamheten!

Man kan likna ett arbetsteam vid ett rockband.

Teamet som ett rockband!
Rockband Arbetsteam
Musiker Medarbetare
Instrument Verktyg
Låtar Arbetsuppgifter/Delmål
Konsert Mål
Dirigent Chef
Gage Resultat
Fans Kunder
Loge Personalrum

Tänk dig att du går på en konsert där musikerna spelar olika låtar, byter instrument, spelar i olika takter och avslutar konserten vid olika tillfällen. Publiken skulle genast börja bua och gå därifrån. Det är likadant på en arbetsplats; chefen (dirigenten) måste vara tydlig i vilka mål och delmål som finns på företaget så att medarbetarna jobbar mot samma mål (spelar samma låtar samtidigt) och är klara över vilka deras arbetsuppgifter (instrument) är.

Vilket instrument spelar du?

På en arbetsplats är det viktigt att alla är medvetna om i vilken riktning man arbetar, vilka mål och visioner som finns och att varje medarbetare vet vad som förväntas av dom. Alltså att man vet vilket instrument man spelar, vilken låt man ska spela, vilken tonart och hur länge. Vad vill kunderna (fansen) ha och vad kan vi erbjuda?

Vilken tonart spelar du?

När en musiker spelar falskt så påverkar det hela bandet och det kan likställas med en medarbetare som till exempel lider av stress. Arbetsinsatsen blir sämre vilket påverkar hela teamet. En förutseende arbetsplats är utrustad med en stresshanteringsplan för att undvika att medarbetarna börjar spela falskt.

Vill du veta mer om stresshanteringsplaner så kontakta mig Här!

Tips för den stressade! (Om du har tid att läsa, förstås!)

Foto: Anneli Särnblad

När du blir stressad reagerar din kropp med att du andas ytligt. Dina andetag blir kortare, ytligare och kommer i högre grad från bröstkorgen än från magen. När din kropp är avspänd och du mår bra går andningen långsammare, sjunker längre ned i magen och blir djupare.

Genom att öva på att bli medveten om hur du andas, och göra andningsövningar regelbundet kan du förbättra ditt sätt att andas och därmed bli mer avspänd och må bättre. Nedan finner du en kort variant av andningsövning som ger omedelbar avstressande effekt. Den här varianten kan du när du har övat upp dig, använda när och var som helst, i affären, på bussen, i bilkön etc. Du får mest effekt om du övar varje dag, gärna flera gånger dagligen. 

En kort mycket användbar variant:

Stå eller sitt och uppmärksamma din andning. Lägg handen på magen och känn hur magen utvidgas när du andas in. Ta tre djupa andetag, på ett sätt som är skönt för dig, låt axlarna falla ned om du känner att de är uppdragna och spända. Andas därefter några mjuka andetag och känn att du blir lugn och avspänd.
När du övat denna korta variant tillräckligt många gånger och känner att du behärskar tekniken, kommer din hjärna att påminna dig om när det är dags att sänka axlarna och andas djupare. När du har kommit så långt i din andningsmedvetenhet kan du göra övningen på 2-3 sekunder och få ett gott resultat.

Ta det lugnt! Du hinner!

Bli inte sjuk av att leva!

Livet är uppstyckat i olika delar och kan till exempel delas upp i arbetsliv, privatliv, familjeliv, hemmaliv, vardagsliv, helgliv eller ur man nu väljer att se på det. När jag examinerades till Diplomerad stresskonsult för 14 år sedan och gav mig ut i arbetslivet så märkte jag att stress inte var ett så välkänt fenomen och att det var något som i folkmun var ganska sällsynt. Idag ser det tack och lov lite annorlunda ut. Alla är medvetna om det men vi har ännu inte nått det steg där kunskapen är så pass stor så att alla vet hur man ska undvika att bli sjuk av stressen. Fokus har tyvärr legat för mycket på hur man ska behandla en redan insjuknad person istället för att jobba förebyggande.

Vi lever i ett förändringssamhälle där vi hela tiden utsätts för olika typer av stressorer (faktorer som gör oss stressade) vilket gör att det är väldigt viktigt att göra det man kan för att få den vila och återhämtning  som man behöver och att göra det till en rutin. Den vanligaste invändningen jag får är att: ”Jag har inte tid!”. Och då är det verkligen dags att ta sig tid för sanningen är den att om du tar dig tid till vila och återhämtning så kommer du att bli mer effektiv vilket innebär att du kan göra mer på kortare tid. Och då frigör du ju tid till vila och återhämtning.

Var frisk, trots att du lever!

Tecken på att du är för stressad:

 • att du är frånvarande, glömsk och lätt tappar fokus
 • att du lätt blir irriterad och känner dig orolig, bekymrad och nedstämd
 • sömnproblem och onormal trötthet
 • täta förkylningar, hjärtklappning, bröstsmärtor, eksem, spänningshuvudvärk, magproblem, yrsel och värk

Då är det dags att börja ta hand om dig själv för att inte bli sjukare.

6 förebyggande tips:

Regelbundenhet: Att få in regelbundna vanor är avstressande. Lägg dig vid samma tid på kvällarna och gå upp samma tid på morgnarna. Ät på regelbundna tider.

Sömn: En bra sömn är väldigt viktig för att förebygga och minska stressen då det är kroppens bästa tillfälle för återhämtning. Läs mina bästa sömntips!

Mat: Ät minst 5 gånger om dagen; frukost, lunch, middag och 2 mellanmål. Då håller du blodsockret på en jämn nivå under dagen vilket gör dig piggare och gladare och då har du lättare att hantera stress.

Balans: Sätt dig ner och skriv ner allt som du fyller ditt liv med  för att se vad du lägger din tid på. Utifrån det här så kan du sedan stuva om för att hitta en bra balans mellan aktivitet och vila. Att få in en balans mellan aktivitet och vila är väldigt  viktigt för återhämtningen.

Avslappning: Lägg in några pass i veckan som du ägnar åt avslappning. Ta en halvtimme då du ligger ner med slutna ögon och lyssnar till avslappnande musik. Det gör inget om du somnar, då behövde du det.

Underbart är kort: Även korta pauser har bra effekt vilket passar bra att lägga in under arbetsdagen. Har du ett stillasittande arbete så res dig någon gång i timmen och gå runt några steg och cirkla med armarna över huvudet och stretcha ryggen lite. Har du olika moment som avlöser varandra på jobbet så lås in dig på toaletten mellan momenten och ställ dig med slutna ögon och andas riktigt djupa andetag under en minut. Detta ger hjärnan nytt syre och du känner dig mer fokuserad och skärpt inför nästa arbetsmoment.

Låt inte livet göra dig sjuk utan ta hand om dig själv så att du kan njuta fullt ut av att vara den du är och det liv som du har.

Kom ihåg att du är fenomenalfantastisk!