Han gick från utmattningsdepression till inre styrka


Han gick från utmattningsdepression till att vara starkare än någonsin. Terron Musgrove gjorde alla fel man kan tänka sig i ett rasande tempo och detta i kombination med en relationskris ledde till att han till slut sprang in i väggen. Jag har haft förmånen att intervjua Terron och han inledde den här intervjun med att dela med sig av att han fått ett väldigt berörande mail från en person som tidigare haft utmattningsdepression som skriver om hur ett videoklipp med Terron gett en viktig pusselbit för den här personens tillfrisknande. Både Terron och jag satt där med gåshud i varsin ände av telefonlinjen.

De motgångar som förelåg min utmattning skapade en stress som skapade ogynnsamma beteenden både för mig själv och för min omgivning, berättar Terron. Innerst inne fanns bara strävan efter att må bra och den önskan hängde inte ihop med mina beteenden. Jag var inne i en kris där jag gjorde allt för att bli bekräftad genom att tjäna massor med pengar, köpa saker, vara framgångsrik och kämpa vilket gjorde att jag inte tog hand om mig själv. Jag mådde så dåligt till slut så jag sade upp mig från mitt jobb och då tänkte jag att nu ska jag minsann visa dem att jag är bra. Så strävan efter att nå upp till ett mål som inte stämde med min inre kärna tog mina krafter. På den tiden fanns inte sociala medier så han var tvungen att synas i olika sammanhang som att till exempel få utmärkelser och andra bevis på att han var framgångsrik, det var hans sätt att få likes.

I sitt arbete som coach så möter Terron många människor med stressrelaterad problematik och han menar att det är lätt hänt att han på något sätt attraherar människor som gått in i väggen eftersom han har den erfarenheten och bakgrunden själv.

Motgångarna har lärt honom enormt mycket som gynnar honom som coach. Det som gör att jag utifrån coachande har erfarenheter som gör mig till en bättre coach är att jag hör klienten och vet/förstår vad som pågår inom klienten och var den är på väg. Det du behöver förhålla dig till är vad du gör just nu som du antingen kan sätta in i en faktaruta eller en fantasiruta. Jag ligger här i sängen och mår dåligt, är det fakta eller falskt? Sen kan jag förhålla mig till det.

I mitt arbete som coach idag så är det en stor fördel att jag har erfarenheten av att känna att man inte räcker till och att man söker lycka och bekräftelse utanför sig själv. Jag känner igen den här känslan av att inte få luft även om jag säger att jag mår bra. Och där känner jag att jag har förmågan att spegla mina klienter. En av de viktigaste tillgångarna för mig är erfarenheten att det går att göra en förändring. Det som står mellan vårt nuvarande läge och vårt önskade läge är rädslan.

Stopp är en teknik som Terron använder när han coachar. Teknikens syfte är att styra in sin klient på rätt väg. När Terron började som coach så använde han sig inte så mycket av den här tekniken utan lät klienten få prata på för han tänkte att personen behövde prata ur sig men han märkte efter ett tag att de klienterna inte utvecklades lika mycket som när han använde sig av tekniken Stopp.

 

Som ledare har Terron också lärt sig väldigt mycket och menar att en person som har sin chefsposition och gått in i väggen eller haft en depression och varit sjukskriven och sen kommit tillbaka till jobbet erbjuder en enorm möjlighet för företaget att växa genom att ta tillvara på den personens erfarenheter av sin sjukdom om den personen verkligen har gjort jobbet ordentligt i sitt tillfrisknande. En chef med den här erfarenheten leder utifrån viktiga frågor som: Hur leder jag mig själv för att jag ska må bra? Hur leder jag andra för att det ska bli bra för dem? Hur kan jag växa och hur kan mina medarbetare växa? Vad är viktigt för mig? Om man ser det utifrån ett ledarperspektiv så är en bra ledare en person som leder utifrån sig själv. Alltså, jag har kunskaper, erfarenheter och värderingar för att kunna leda mig själv och andra.

 

En ledare som gått in i väggen och kommer tillbaka har en enorm möjlighet att växa som person och tillsammans med företaget. När man har mått dåligt så får man en annan närvaro, man ser de små sakerna. Jag kan till exempel gå ut i naturen och se 3 fantastiska fåglar, vinden blåser och det doftar gott. Jag lägger märke till de små sakerna och har tid att stanna upp. Att ha de förmågorna som ledare gör att man har förmågan att ta sig tid att se varje medarbetare som individ, att kunna se deras olika egenskaper och förmågor. Det är viktigt att vara närvarande, att lyssna och att kunna ta in. Att kunna ha samtal med andra människor och att kunna växa utav möten med andra människor.

De 5 viktigaste lärdomar Terron fick av sin utmattningsdepression:

  • När vi råkar ut för situationer som vi uppfattar som negativa som att förlora en partner, ett jobb eller liknande så blir det en sorg och det är viktigt att tillåta den sorgen. Det är viktigt att sörja förlusten för i sorgen så bygger vi vår identitet. För det man sörjer är förlusten av någonting som också ligger till grund för en förändring i våra liv. Vi lär oss också väldigt mycket om oss själva av sorgen.
  • Acceptans: när vi sörjt förlusten, varit i sorgen och tagit lärdomar kring vad den här förändringen kommer innebära då behöver vi acceptera vår nya situation. Vi kommer inte kunna göra något annat än att acceptera det läge vi har nu. Det handlar inte om att vara positiv utan bara om att acceptera nuläget. Konstatera att det är som det är och utifrån det så kan jag nu börja bestämma mig för vart jag ska. I acceptansen så inser jag också vilka egenskaper jag har idag som kan ta mig dit.
  • Lita inte alltid på din hjärna. Ibland så säger hjärnan att du inte kan, ibland säger den att du är sämre än andra människor eller att du inte är värd att leva ett liv. Då behöver du lyssna mer till ditt hjärta. För hjärtat och kärnan i dig säger att du vill och att du är bra. Om du bara följer ditt hjärta och reser dig upp och börjar gå mot det du vill så kommer hjärnan efter ett tag följa med och säga att okej, du hade rätt, vi kör på det här.
  • Att bli kär! Bli kär i någon eller något. Oavsett vad det är du blir kär i, om det är dig själv, en annan person eller en sak. Du förälskar dig i något som du alltid har velat göra. Blir du kär tar ditt hjärta och din kärna över och det gör att du gör saker som får dig att må bra och då växer du som människa. Skulle vi lyssna mer till vår kärna så skulle vi inse att vi har alla svar inom oss.
  • Vänd ditt fokus inåt. Receptet på din lycka och framgång finns inom dig och inte utanför dig. Att vara ärlig mot sig själv är väldigt viktigt för att kunna vara snäll mot dig själv. Ja, du har för mycket i din kalender och det är därför du inte hinner med, det handlar inte om att du är misslyckad eller dålig utan bara om att du bokat upp för mycket.

Terron har en Gillasida på Facebook som du hittar HÄR.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *