15 coachande frågor 6 kommentarer


Vad vill jag?

Vad vill jag?

Som coach använder jag tankeväckande frågor för att hjälpa klienter att nå insikter, upptäcka hindrande/falska övertygelser och nå slutsatser om vilka de är och vad de vill ha i sina liv. – ”Wow, det är en stor fråga. Jag har aldrig tänkt på det.” är den första förvånande kommentaren jag ofta får när jag ställer vissa frågor. Då måste de fundera på frågan vilket ofta leder till en obekväm tystnad som får dem att formulera det som de tänker på spontant. I den lite obekväma tystnaden går det undermedvetna till handling vilket ger resultatet att det får insikter och aha-ögonblick.
En gång när jag hade en särskilt stressig och förvirrande tid ställde min man följande fråga ”Vad skulle hända om du släppte taget och bara tillät universum att fånga dig?” Så det han egentligen frågade var vad som skulle hända om jag slutade kämpa och slutade försöka kontrollera saker och istället lät livet ha sin gång?
Det var ett ögonblick som fick mig att inse två saker. För det första skulle min stress och kamp inte ändra livet till det bättre. Och för det andra insåg jag att jag skulle inte dö om jag släppte kontrollen. Ingenting som jag inte kunde klara av skulle hända. Den enda kontrollen jag faktiskt har är den jag har över mina egna reaktioner, tankar och känslor.
Du behöver inte en coach, vän eller familjemedlem för att utlösa den här typen av insikter. Om du vet de rätta frågorna kan du ställa dem till dig själv för att nå insikter och självkännedom.

15 coachande frågor att ställa dig själv för att nå insikter:

Jag föreslår att du plockar fram en anteckningsbok eller dagbok och skriver frågan för hand och inte på datorn. Blunda, ta några djupa andetag och upprepa frågan högt eller tyst för dig själv. Börja sedan skriva ner det som kommer till dig.
Du kan till exempel jobba med en fråga i veckan på så sätt att du skriver ner dina första tankar och sedan återkommer till frågan under de följande dagarna för att skapa en handlingsplan eller idéer om hur du kan genomföra förändringar som frågan inbjuder till. För vissa frågor kanske du känner att du vill be någon om råd eller synpunkter eller att du vill göra fysiska förändringar i din omgivning. Andra frågor kan handla om att skapa nya vanor, bryta gamla mönster eller att se över ett helt område i ditt liv.
Tillåt dig själv att känna de känslor som eventuellt kan dyka upp och var förvissad om att de kommer passera. När du gör positiva förändringar baserade på dina svar så kommer dina första reaktioner slutligen förvandlas till belåtenhet och inre frid.

1. På vilket sätt bryter jag mot mina egna värderingar för att vara andra till lags?
2. Vad har jag för vana att lämna olöst eller oavslutat och som behöver min uppmärksamhet?
3. Vilket arv lämnar jag till världen när jag är borta?
4. Vad är det jag kämpar emot som jag helt enkelt skulle kunna släppa?
5. Vilka behov har jag som inte blir tillgodosedda?
6. Hur skulle jag kunna bli mer engagerad i livet?
7. Vilket beteende hos mig är oäkta?
8. Vad (eller vem) tolererar jag trots att jag inte vill ha det (eller den) i mitt liv?
9. Hur ska jag göra fler val baserade på ”Jag vill” istället för ”jag borde”?
10. På vilket sätt accepterar jag inte de jag älskar för vem de egentligen är?
11. I vilka situationer beter jag mig som en följare snarare än en som tar initiativ?
12. Censurerar jag vad jag egentligen tycker, tänker och känner för att jag är rädd?
13. På vilket sätt förminskar jag andra människor för att själv må bättre?
14. Var håller jag tillbaka förlåtelse?
15. Hur speglar personerna i min omgivning den jag är?

Inlägg 47 #blogg100

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 tankar om “15 coachande frågor

 • Geddfish

  Jättebra frågor, som man inte ska ha för bråttom med! Fråga 1-3 är avklarade. Jag jobbar nu med fråga 4.
  Jag tycker mig ha bra självkännedom och magkänsla, men … så… jag har upptäckt en fråga som inte står här, som jag ställer mig själv, och den hittar jag inget svar på, kanske inte ska ha svar heller.
  Ha en fortsatt härlig solig fredag, kram!

 • Comsi comsa

  Att släppa tagen och låta Universum visa vägen det glömmer jag ibland och då kan det gå illa. Men jag brukar tackvara insikten om detta snabb hitta tillbaka och släppa kontrollen….. Kram på dig (((♥)))

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Ja, att släppa och ha tillit är så härligt och något vi borde våga/göra oftare. Allting löser sig alltid till det bästa även om det för stunden inte verkar så.

   Kram! 🙂

   You Rock!!!

 • Piedra

  Bra frågor! Det finns så många som vill att någon annan ska fixa dem, men det måste man ju göra själv, så den här typen av frågor är suveräna, för de bollar tillbaka ansvaret till dem själva.

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Ja, vi lär oss ofta redan som barn att lägga skulden utanför oss själva. Men då är det som du säger, bra med frågor. 🙂

   Ha det allra bäst!

   Kram!