3 inspirerande tips för att stressa ner! 3 kommentarer


Semestern är över för de flesta och det är dags att börja jobba igen. Enligt en undersökning som Previa genomförde så kom dom fram till att vi Svenskar klagar mest över stress på jobbet. Att stressa ibland är okej om det avlöses av perioder som är lugnare då kroppen får tid för återhämtning men är det oftast  så att en timme skulle behöva vara 120 minuter lång och du önskar att du hade 8 händer istället för 2. Sådana där dagar då det är alldeles för mycket att göra och tiden inte räcker till.


Då är det bäst att du sätter dig ner och ta det lugnt för när du är så uppstressad ökar risken för misstag och olyckor. Vid stress så rusar blodet ut i armar och ben vilket innebär att hjärnan får mindre syresatt blod än den behöver och konsekvensen av detta blir att du får svårare att koncentrera dig, hålla fokus och tänka logiskt. Vid stress så tenderar människan även att andas kortare andetag vilket också leder till att hjärnan får mindre syre.
När du får känslan av att det blir helt tomt i huvudet, att du helt glömmer bort vad du ska säga och känner dig allmänt förvirrad/uppjagad så är det konsekvenser av att hjärnan inte får det syresatta blod som den behöver.
Du har nu två val när du befinner dig i den här otroligt stressade situationen, antingen så kör du på och stressar som en tok, allt tar längre  tid, strukturen försvinner, du blir lättirriterad, glömsk, lätt virrig, andfådd, eller så tar du en paus och hämtar mer energi. Nedan får du 3 tips för att hantera stressen.


Dags att sakta ner?

3 tips för att hantera stressen:

* Sätt dig ner! Gå ifrån det du arbetar med och sätt dig ner en stund, minst fem minuter. Försök hitta en avskild plats gärna där du kan lyssna på avslappnande musik. Slut ögonen och fokusera på andningen, dra långa andetag ända ner i magen, många långa andetag.  
Varför? Du har ju inte tid att sitta ner! På det här viset ger du hjärnan det syre den behöver vilket leder till att du kan arbeta mer fokuserat, få till en struktur, prioritera rätt och arbeta mer effektivt. När du är lugn och syresätter hjärnan så går arbetet fortare och risken för misstag minskar.


* Lista! Titta över de uppgifter du har och sortera dom i akuthet. Sätt det viktigaste först och det minst viktiga sist. Ser du nu att du faktiskt inte kommer hinna med så be om hjälp. Finns det ingen du kan be om hjälp så får du ”köpa” tid. Finns det något du kan skjuta upp en dag eller två? Kontrollera med de som det berör.  
Varför? När man har mycket att göra så tenderar man att försöka göra fler saker samtidigt och det blir bara en  enda röra vilket bara fördröjer arbetet. Därför är det viktigt att få till en struktur så att du vet vad du ska göra. Det är okej att be om hjälp, ett bevis på inre styrka.


* Njut! Det är viktigt att ha roligt vilket gör arbetet enklare. Lyssna på musik som gör dig glad eller läs ett par roliga historier när du har paus så att du får skratta lite. Det ger dig mer energi och uthållighet. Skratta gärna åt dig själv som är en sådan toka så du tror att du är oövervinnerlig och klarar allt själv när du istället bara rusar runt som en yr höna som inte vet vart hon ska.
Varför? Skratt och glädje gör dig mer avslappnad vilket automatiskt leder till att din andning blir bättre så att hjärnan får det syre den behöver. När du är avslappnad så är du mer effektiv, fokuserad, koncentrerad och har förmågan att urskilja vad som är viktigast.
Ha en fantastisk dag med många skratt! Relalalaxa!
Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “3 inspirerande tips för att stressa ner!

  • HÄLSOFOKUS

    Inte lätt alla gånger med svar på frågor och var de finns etc. Men här kommer i.a.f. mitt svar på vad – enligt det jag fått lära mig – ordet lagom härstammar från och betyder :-
    För länge sen, kanske redan under vikingatiden när man hade gästabud fyllde man ett stop med öl/mjöd som skulle gå laget runt (det var väl stort) och skulle räcka till alla – därav ordet/namnet lag-om eller lagom som vi skriver det. Lite läckert eller hur 🙂 // Kikki