40 konstruktiva frågor för dig!


Att ställa konstruktiva frågor till sig själv är ett väldigt effektivt verktyg för att sätta hjärnan i arbete. Det hjälper dig också att bli mer klar över vem du är, vad du vill och är ett sätt att bjuda in mer glädje i ditt liv. Om du ställer rätt sorts frågor förstås.

Häng med så får du se hur frågorna kan se ut.

Den typ av frågor du ställer till dig själv avgör till stor del vilken typ av tankar du tänker och det i sin tur avgör i vilken riktning du styr ditt liv. Anledningen är att dina frågor triggar igång svar som leder till vissa känslor som i sin tur leder till handling/brist på handling vilket följs av ett resultat. Så om du ställer begränsande frågor så får du begränsade resultat. Men om du ställer konstruktiva frågor så kommer du få ut så mycket mer av dem. Både känslomässigt och resultatmässigt.

Källan

Många människor ställer begränsande frågor som: ”Varför har jag sådan otur?”, ”Varför är jag så olycklig?”, ”Varför händer alltid detta mig?”, ”Vad hade hänt om jag gjort si eller så istället?”, den här typen av frågor ger svar som på ett eller annat sätt begränsar dig och skapar negativa känslor hos dig. Konstruktiva frågor som: ”Vad kan jag lära mig av det här?”, ”Vad kan jag göra annorlunda nästa gång för att det ska bli bättre?” ”Vad är jag tacksam över?” för dig framåt, stärker dig och de får dig att tänka mer lösningsfokuserat.

En sak som jag upptäckt på min resa är att frågor är en väldigt viktig nyckel till självmedvetande, självkännedom och för att växa som människa. Frågor är det största verktyget som jag använder mig av när jag coachar klienter och jag märker att det är det effektivaste sättet för dem att nå sina mål. 

Kom ihåg att det finns inga svar som är ”rätt” eller ”fel”. Svaren är inte ens konstanta utan kommer att förändras över tiden. Gör det till en veckovana att ställa olika frågor som du vill fundera över under kommande vecka och se hur det känns. Du kommer märka en positiv förändring som kan se lite olika ut från person till person men du kommer i alla fall märka att dina tankar går i en positivare riktning vilket i sin tur leder till att du kommer bli på bättre humör och känna dig gladare.

Vad vill jag?

Vad vill jag?

Jag har valt att formulera frågorna i Jag-form för att du ska uppleva att det är du som ställer frågorna till dig själv.

40 konstruktiva frågor:

 1. Vem är jag?
 2. Vad brinner jag för?
 3. Vilka av mina prestationer är jag mest stolt över?
 4. Vad är jag mest tacksam över i mitt liv?
 5. Vad är viktigast i mitt liv?
 6. Hur skulle jag beskriva mig själv?
 7. Vilka värderingar har jag?
 8. Vad står jag för?
 9. Vad vill jag utstråla?
 10. Älskar jag mig själv? Varför eller varför inte?
 11. Hur kan jag visa mig själv mer kärlek idag?
 12. Vilket är mitt perfekta Jag?
 13. Vad betyder det för mig att vara mitt högsta Jag?
 14. Lever jag mitt drömliv?
 15. Om jag hade ett år kvar att leva, vad skulle jag göra då?
 16. Om jag hade en månad kvar att leva, vad skulle jag göra då?
 17. Om jag hade en vecka kvar att leva, vad skulle jag göra då?
 18. Om jag hade en dag kvar att leva, vad skulle jag göra då?
 19. Om jag hade en timme kvar att leva, vad skulle jag göra då?
 20. Om jag hade en minut kvar att leva, vad skulle jag göra då?
 21. Vad skulle jag göra idag om det inte fanns någon morgondag?
 22. Vilka lärdomar har fram till idag varit de allra största för mig?
 23. Vilket råd skulle jag ge till den jag var för 3 år sedan?
 24. Håller jag fast vid några föreställningar som begränsar mig? Är det dags att släppa taget nu?
 25. Vad är jag upptagen med idag? Kommer det ha någon betydelse om 1 år? Om 3 år? Om 5 år?
 26. Vilka möjligheter söker jag efter?
 27. Hur kan jag skapa dessa möjligheter?
 28. Vad är min högsta dröm?
 29. Vad hindrar mig från att nå min dröm? Varför? Hur kan jag komma förbi det som hindrar mig?
 30. Om jag skulle ägna mig åt något utan betalning för resten av mitt liv, vad skulle jag vilja göra då?
 31. Vad skulle jag göra om jag visste att jag skulle lyckas och det inte fanns några begränsningar när det gäller tid, pengar eller resurser?
 32. Vad vill jag ha uppnått om 1 år?
 33. … 3 år?
 34. … 5 år?
 35. … 10 år?
 36. Hur viktiga är de här målen för mig?
 37. Tänk om jag nådde mina mål dubbelt upp! Eller tredubbelt! Eller tiofalt! Hur skulle jag känna då?
 38. Känner jag till någon/några som har uppnått liknande mål? Vad kan jag lära mig av dem?
 39. Har jag satt några delar i mitt liv i vänteläge? Varför?
 40. Vad har högst prioritet i mitt liv just nu?

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *