5 tips för självkänsla! 5 kommentarer


1. Du har ansvaret för din självkänsla
Från och med att du är vuxen blir du automatiskt ansvarig för din egen självkänsla. Det tjänar inget till att anklaga föräldrar eller någon annan. Till skillnad från ett barn kan du nu välja vilka meddelanden du accepterar och vilka du inte accepterar. Ingen kan få dig att känna dig mindre värd om du inte själv accepterar det.

2. Sluta jämföra dig själv med andra
Det finns alltid folk som har mer än man själv har och det finns alltid folk som har mindre. Om du ständigt spelar jämförelsespelet kommer du att träffa på många “motståndare” som du inte kan besegra. Resultatet är att du känner dig otillräcklig och dålig. Om du istället tävlar mot dig själv och strävar efter att bli det bästa du kan bli – då blir strävan både rolig och konstruktiv.

3. Sluta tryck ner dig själv
Det är så otroligt lätt att  hamna i svackor där självförtroendet rasar och ännu lättare är det om du ständigt talar om för dig själv saker som “Jag kommer aldrig att klara det här”. Gör ett enkelt experiment: Om du hade en vän som sa samma saker till dig som du säger till dig själv – skulle du betrakta den personen som en vän?

4. Ta emot komplimanger
Har du någonsin fått en komplimang och snabbt avfärdat den som “Det där var väl inget”. När du avfärdar komplimanger så skickar du ett meddelande till dig själv om att du inte är värd berömmet. Det finns ett lätt sätt att ta emot komplimanger: Säg tack. Så lätt är det.

5. Handla
Ordet “handling” är ett väldigt bra ord. Man får inget självförtroende av att stå bredvid och titta på varje utmaning i livet. När man handlar – oavsett vad resultatet blir – så känner man sig bättre.
Om du står i en situation som får dig att må pyton – fundera då över vilket det första mest logiska steget är ur den situationen. Ta det lilla steget. Nu är du på en annan plats. Vilket är nästa mest logiska steg? Ta det. För varje steg du tar kommer du längre bort från problemet.

Du kanske också gillar:

 • Har du det? Vad är det?Har du det? Vad är det? (0)
  Jag får många frågor och funderingar kring begreppet Rockstjärnestatus och tänkte här […]
 • Nytt Jobb!Nytt Jobb! (3)
  Jag berättade i ett tidigare inlägg: Livsstilsdesignern tipsar, om en bok som heter Nytt […]
 • Släpp taget om dessa 4 saker för mer lycka!Släpp taget om dessa 4 saker för mer lycka! (2)
  Väldigt många människor har fått det här med lycka om bakfoten. Det gäller naturligtvis […]
 • Här och nu!Här och nu! (13)
  Många av oss grubblar omedvetet över det förgångna, eller oroar oss för framtiden. Genom […]
 • Det nakna avslutetDet nakna avslutet (10)
  Heder åt er som har följt serien om min resa från botten till toppen. Det här kommer bli […]


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 tankar om “5 tips för självkänsla!