6 tips för att stressa ner på jobbet!


Stressen och antalet sjukskrivna ökar hela tiden och det bästa man kan göra är att förebygga stressen så här kommer 6 bra tips.

6 tips för att stressa ner på jobbet!

1.    Ordning och reda!

Att ha städat på din arbetsplats ger lugn åt hjärnan. Rensa bort allt som du inte behöver, själva rensandet och städandet i sig ger dig avslappning. Om du har ordning och reda så blir det också lättare att hitta saker som du behöver och du sparar tid på att slippa leta.

2.    Ta 5 minuter!

Ju mer stressad du är desto större behov har du av att ta korta pauser för att rensa hjärnan och få ordning på din andning. Ta en kort promenad eller sätt dig för dig själv och koppla av en stund. Andas djupa andetag så syresätter du hjärnan och får lättare att tänka klart och fokusera på dina uppgifter. Du tjänar tid på att ta en paus eftersom du kan arbeta mer effektivt och fokuserat när du är mer avslappnad.

3.    Stretcha!

Genom att stretcha så blir du av med muskelspänningar vilket bland annat leder till bättre blodcirkulation.

4.    Andas djupt!

När du andas djupt så blir du mer avslappnad och hjärnan får det syre som den behöver för att fungera som bäst. Fördelen med att andas djupt är att du kan göra det var som helst och när som helst.

5.    Gröna växter!

Att ha levande växter på jobbet ger lugn. Att vila ögonen på en grön planta är ett bra sätt att slappna av i ögonen och speciellt bra om du sitter vid en dataskärm stor del av dagen. Gröna växter ger även bättre luft och en skön stämning i lokalerna.

6.    En sak i taget!

Ju fler saker du gör samtidigt desto större är risken att glömma viktiga saker och att göra misstag. Det skapar också stress och ger lätt en känsla av att inte riktigt ha kontroll. Skriv istället en lista över de saker du behöver göra och numrera dom genom att sätta det viktigaste först. Du får lättare att fokusera och arbetar mer effektivt om du gör en sak i taget.
Varje arbetsplats borde ha en stresshanteringsplan för att underlätta förebyggandet av stress och utbrändhet. Är du intresserad av att skapa en stresshanteringsplan på din arbetsplats så är du välkommen att kontakta mig så kan jag komma till er och utforma en plan som fungerar på er arbetsplats utifrån de förutsättningar som finns hos er.

 

Du kanske också gillar:

 • Ta det lugnt! Du hinner!Ta det lugnt! Du hinner! (1)
  De stressrelaterade sjukskrivningarna ökar hela tiden och är idag en av de största […]
 • Ta dig fem!Ta dig fem! (5)
  Ta fem minuter när det börjar röra ihop sig! När det är mycket att göra kan det lätt […]
 • Stressigt värre, del 2!Stressigt värre, del 2! (1)
  Här kommer del 2 i serien om stress. Jag använder ordet stress som ett väldigt brett […]
 • Ostressa mer för att behålla energin!Ostressa mer för att behålla energin! (1)
  I grunden är stress något bra. Den gör kroppen redo för fysisk aktivitet; kroppen […]
 • Stressigt värre, del 6!Stressigt värre, del 6! (3)
  I går fick ni se ett föredömligt exempel på ett program för stressprevention som en […]

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *