7 tips för att bli mer kreativ! 3 kommentarer


1. Starta en kreativ grupp! Det är alltid lättare att vara kreativ i en grupp där tid och plats är avsatt för att bli mer kreativ. Det är också lättare att vara kreativ i en miljö med andra kreativa. Starta pyssselbruncher med dina väninnor där alla får dela med sig av den typ av kreativitet som de har lätt för.

2. Skapa rätt förutsättningar! Undersök vilka förutsättningar som gör dig mest kreativ. Spelar tiden på dygnet, platsen, miljön eller sammanhanget någon roll? Som i alla yrken där kreativitet är en av de primära krafterna för att uppnå resultat så är det svårt att vara kreativ på beställning. Allas vår tid och vårt engagemang för kreativitet går i vågor. Jag är som mest kreativ på flygplatser eller på resa, till viss musik och mest när det är mörkt ute. När jag vet det, är det lättare för mig att skapa rätt förutsättningar.

3. Sätt kreativiteten som mål! Många kan bli avskräckta att ta sig an kreativa saker då resultatet blir så viktigt. De nedvärderar sig, skrämmer sig och håller sig borta från att försöka då det inte kan bli perfekt. Vänd det till att det är perfekt i sig att du gör någonting som är kreativt på något sätt. Resultatet är av underordnad betydelse.

4. Enkelhet! Se till att ha en plats där du kan ha dina kreativa projekt igång. Ett rum där allt material kan ligga framme så att du kan använda det när andan faller på.

5. Vad är kreativitet för dig? Bestäm vad som är kreativitet för dig. Det klassiska är att man tänker på målning och att skapa konst men innebörden av att vara kreativ är mycket bredare än så. Hitta din form, ditt material och ditt sammanhang för din kreativitet.

6. Träna dig till lusten! Ibland kan det vara bra att odla lusten för kreativitet hos sig själv. Ibland är det mer effektivt att göra något helt annat och på så sätt väcka ny inspiration. Det är lätt att smita eller aldrig ta sig tid då det med kreativitet – som med allting annat – finns en uppförsbacke innan det händer automatiskt och naturligt.

7. Självbild! Fundera över vilken självbild du har av dig själv i kopplingen till att vara kreativ. Vilka gamla föreställningar ligger kvar om din förmåga och dina tidigare försök? Skapa en ny bild av dig, av ditt nya kreativa jag! Fundera och fantisera om dig själv som kreativ, se dig själv i allt det kreativa du är och gör. Upplev det i dina tankar och i dina känslor.

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “7 tips för att bli mer kreativ!

  • Änglarnas hus

    Hallojsan!

    Så sant! Jag träffar 8 andra tjejer varje åndag för att skapa med lera och vi inspirerar verkligen varandra och vi utvecklas just för att vi ger varandra feedback!

    Det du skriver på slutet känns verkligen igen både bland mina vuxna vänner men även bland barnen på skolan. De "vet" redan som små om de kan något eller ej..och det är så viktigt (för dem)att alltid lyckas..inte bara skapa för nöjes skull..så synd tycker jag.. man måste våga!!

    Ha det gott!! Kramis Sanne