9 saker att komma ihåg vid låg självkänsla


Det spelar ingen roll vem du låtsas vara på utsidan, du kommer aldrig att bli fantastisk, inte i jämförelse mot att vara den du verkligen är. Imitation är inte nyckeln till storhet; det är stigen till omedvetenhet och osäkerhet. Ju mer du försöker imitera någon annan, desto mer kommer du att känna dig som någon annan på utsidan och ditt sanna jag blir mer avlägset för dig.

Självinsikt hjälper dig att förstå och uppskatta dina styrkor så att du kan använda dem till att få det du vill ha. Alldeles för många slösar sin energi på att försöka bearbeta sina svaga sidor vilket endast brukar leda till mediokra resultat. Det är slöseri med energi och kan förstöra självförtroendet och självkänslan.

Det bästa är att med liv och lust helt och hållet engagera dig i en livslång resa för att utforska och bli den du verkligen är.

Oavsett om du går igenom en fas av låg självkänsla just nu eller om du har perioder då du tycker mindre bra om dig själv så är det viktigt att ha vissa psykiska verktyg som hjälper dig att kalibrera dina tankar så att du kan träna upp din självkänsla igen.

  1. Du förtjänar mer.

När du har en period med låg självkänsla så ska du påminna dig själv om att du förtjänar så mycket mer än de negativa föreställningar om dig själv som du vältrar dig i. Du förtjänar framgång, lycka och kärlek precis som vem som helst även om du inte känner så just nu. Att acceptera detta i dina tankar hjälper dig att ändra dina känslor om dig själv.

  1. Du har ett liv.

Precis som alla andra så har du bara ett liv. Om vi säger att du blir 90 år gammal och du nu sätter dig ner och räknar ut hur många dagar du har kvar tills du fyller 90 så inser du att du har ett begränsat antal dagar kvar att leva. Det är den krassa verkligheten. Så när du har fått den insikten klarlagd så kan du fråga dig själv om du vill slösa bort de dagarna på att inte tycka om dig själv. Vill du verkligen att andra ska bestämma hur du ska leva, eller vill du ge bort din dyrbara tid på sådant som inte är viktigt?

  1. Du kan leva med lite obehag.

Många tycker det är väldigt obehagligt att göra folk arga, upprörda eller att utsätta sig för deras kritik. Men även om det är obehagligt så kan du leva med det och det går garanterat över efter ett tag. Men ibland krävs det att ta lite obehag för att du ska kunna stå upp för dig själv och gör du det flera gånger så kommer omgivningen snart att acceptera det.

  1. Misstag är bra.

Många gånger tappar vi självkänslan då vi har begått misstag eller gjort något som vi ser som fel på något sätt och därför ser vi oss som ”mindre värda”. Vi tror att vi är mindre värda för att vi inte är ”perfekta”. Men om du frågar den som är framgångsrik kommer den personen säga att de nått framgång genom de lärdomar de fått av sina ”misslyckanden”. Misstag visar på en vilja att nå framåt, att ta risker och testa nya saker.

  1. Tankar och föreställningar är inte verkligheten.

Låg självkänsla är resultatet av åratal av tilltrasslat tänkande. Många faktorer kan ligga bakom det tilltrasslade tänkandet, det kan till exempel vara något från ditt förflutna som bidragit till din känsla av att vara ”mindre värd”. Men trots att den utlösande händelsen är över så maler dina tankar och känslor om det vilket gör att det känns som om det är lika verkligt som den ursprungliga händelsen.

  1. Åtgärder hjälper.

Gör något positivt och produktivt istället för att mala på om hur dåligt du mår och hur dålig du är som människa. Det här är särskilt effektivt om den åtgärd väljer syftar till att förbättra det område där du känner att din självkänsla är särskilt låg. Om du mår dåligt över din vikt till exempel, så ta en promenad eller gå till gymmet.  Åtgärder får dig att känna att det är du som har kontrollen.

  1. Skönhet är överskattad.

Forskning om självkänsla visar att de flesta människor hatar sitt utseende och att de till följd av detta mår dåligt över sig själva. Vi lever i en kultur som dyrkar ungdom och skönhet men väldigt få människor lever upp till medias overkliga och onaturliga normer. Tänk dig ett liv där det helt enkelt inte spelar någon roll hur du ser ut. Försök sedan att leva på det sättet.

  1. Jämförelse är giftigt.

Hur mycket tid och energi lägger du på att jämföra dig själv med andra människor och hur de ser ut, vad de äger, eller vad de har åstadkommit? Att jämföra dig själv med andra är väldigt destruktivt för din självkänsla. Satsa istället på att locka fram dina inre styrkor och fokusera på dina mål och drömmar. Lev ditt unika liv på bästa sätt du kan utan att oroa dig för vad andra gör, är eller har.

  1. Skenet bedrar.

När vi jämför oss med andra så fastnar vi ofta i den falska tanken om att alla andra människor har ett perfekt liv medan vi själva lever våra små urusla och trasiga liv. Men det du ser är bara det ytliga och när andra människor ser på dig så ser de att ditt liv är perfekt för de vet inte vad som pågår inom dig eller innanför din ytterdörr. Så det du ser när du iakttar andra människor är bara en flisa av sanningen.

De här 9 viktiga punkterna är hämtade från 7-stegsguiden till självkänsla där du hittar ytterligare 16 punkter, massa övningar och tips i 7 steg. Läs mer HÄR.