Eget ansvar


Arbetsglädje som smittar! 5 kommentarer

Nu är det den tiden på året då det kommer resultat från undersökningar som gjorts förra året. Flera av dom undersökningar som gjorts om psykosocial arbetsmiljö och arbetstrivsel visar att Svenskarna blir alltmer missnöjda på sina arbetsplatser. Det är en ganska olycklig trend för individen, arbetsgruppen, organisationen och i förlängningen även Sverige. Det blir väldigt höga kostnader och då pratar jag inte enbart i ekonomiska termer utan tänker främst på individen och dennes närmaste omgivning.

Det finns många orsaker till att vi blir mer missnöjda på våra arbetsplatser och några som nämns är bristande ledarskap, konjunkturen och osäker framtid. Viktigt att tänka på när det gäller arbetsglädje är att individen själv har ett ansvar att göra det bästa utifrån situationen. Det finns många faktorer som man inte kan påverka men man har alltid valet att påverka hur man väljer att hantera situationen.

Och jag tänkte här ge ett härligt exempel på arbetsglädje som smittar!

Vem styr din Arbetsglädje?

Sitter just nu på tåget ner till Malmö för att föreläsa om just Arbetsglädje. Eftersom det blir en ganska lång resa så förbeställde jag lunch samtidigt som jag köpte min tågbiljett. För att få min lunch så gick jag till Bistron och ställde mig i kön för att vänta på min tur.  Stå i kö är ju inte så upphetsande direkt, trångt, tidsödande och tråkigt. Eller hur?

Inte den här kön! Och hur kommer det sig? Jo, jag stod och log fast det stod 7 personer framför mig i kön för mannen som stod i Bistrons kassa var så ut i fingerspetsarna rolig, charmig, trevlig och välkomnande. Och tänk nu på att jag åker tåg, då pratar vi SJ som kanske inte har rykte om sig att vara den bästa arbetsplatsen, + att de anställda ofta blir utsatta för diverse obehagligheter pga allt strul som SJ är känt för.

Men det bekommer inte den här mannen i Bistron för han har uppenbarligen gjort ett val, att göra sitt allra bästa av sitt arbete, för sig själv och sina kunder. Varenda person som lämnade kassan log eller skrattade och främmande människor började till följd av den expeditens bemötande att prata med varandra och le mot varandra. Han gör sitt jobb suveränt oavsett om det finns bristfälligt ledarskap eller konjunkturnedgångar. Den här mannen satte ett leende på varenda kund han mötte idag. Det är att ha Rockstjärnestatus på jobbet.

Och vad sade han när folk betalade? Ett litet minne av händelsen kanske? (Kvitto? betydde det)