Sömnskola


Sömnskolan del 5!

Så har vi kommit till del 5 i Sömnskolan som också är den sista delen som handlar om att hitta orsaken till oron.

Problem förstör sömnen!

5. Hitta problemet.

Återkommande orostankar runt samma ämne är ofta kopplad till en specifik situation. Försök därför komma underfund med vilken situation som dina orostankar egentligen handlar om. Om du oroar dig för att det ska komma en spindel under natten, och du är livrädd för spindlar, är det rädslan för spindlar du skall hantera snarare än dina orostankar för dem. Vad jag försöker säga är att ibland handlar dina problem med att sova kanske om något annat, och då är det själva problemet som du behöver gå till botten med.

Läs del 1 HÄR.

Läs del 2 HÄR.

Läs del 3 HÄR.

Läs del 4 HÄR.


Sömnskolan del 4!

Så har vi kommit fram till del 4 i sömnskolan om hur du släpper jobbet!

Lämna jobbet - på jobbet!

4. Lämna jobbet på jobbet

Forskare pratar om 24-timmarssamhället där vi förväntas vara flexibla, och konstant tillgängliga via mail och telefon. Det är viktigt för din hälsa att du lär dig koppla av. Att vara noga med att inte ta med sig jobb hem från kontoret är ett sätt att göra det lättare. Känner du att du har svårt att hinna är det i många fall bättre att du sitter kvar en timme extra på jobbet än att du tar med dig datorn hem om än bara för att kolla mailen. Om du absolut måste ta med dig jobb hem försök ändå se till att du får en ordentlig början och slut på jobbet. Till exempel att du bestämmer dig för att du jobbar innan middagen men att du efter middagen inte gör något mer jobbrelaterat.
Anledningen till att det här kan vara viktigt för dig är att du undviker att stressa upp dig precis innan du går och lägger dig. Istället för att sätta igång tankeverksamheten mot slutet av dagen skall du istället ägna dig åt ner-varvande aktiviteter såsom läsning eller samtal. Allt för att lugna tanke och kropp inför sängåendet.

Läs del 1 HÄR.

Läs del 2 HÄR.

Läs del 3 HÄR.

 


Sömnskolan del 3! 2 kommentarer

I del tre av sömnskolan tar jag upp vikten av att skriva dagbok för att minska oron vid sovdags.

Svårt att sova?

3. Skriv dagbok

Många tror att dagboksskrivande är något kravfyllt, ytterligare ett av vardagens stressmoment där man hela tiden försöker hinna ikapp. När du använder dagboken på rätt sätt har den en tvärtom en avstressande effekt och hjälper dig upptäcka tankefällor som du lätt hamnar i när dina tankar får snurra fritt. Släpp alla krav på att hålla dagboken uppdaterad om allt som händer i ditt liv. Skriv istället ned sådant du känner att du vill få ur dig. Tankar som skapar oro i ditt huvud gör sig bättre i den där dagboken som ingen någonsin behöver läsa än i ditt sinne där de tar mycket energi och fokus från dig. En bra rutin (men inget måste!), är att skriva ned några rader om sånt du tänker på innan du går och lägger dig. Då minskar du risken för att du tar med dig orostankar till sängen som annars hade försvårat din insomning.

Läs del 1 HÄR.

Läs del 2 HÄR.


Sömnskolan del 2!

I del 1 som du kan läsa HÄR, så  skrev jag om att avsätta tid för oro och grubblerier och här i del 2 så handlar det om att acceptera din oro.

2. Acceptera din oro

Ett säkert sätt att få tillbaka en orostanke är att försöka att inte tänka på den. Gör tvärtom istället! Ta emot din orostanke och försök leva dig in i den. Känn oron fullt ut. Försök inte hitta en lösning på din orostanke- då kommer du bara börja tänka i cirklar. Acceptera din oro, känn in den, och plötsligt kommer den inte vara lika jobbig för dig längre. Kanske finns ämnet för din oro fortfarande kvar, men om du accepterar din oro kommer den inte att kunna behålla sin makt över dig.

Orolig?


Sömnskolan del 1! 3 kommentarer

Alla känner vi igen oss i situationen att vi inte kan sova på grund av orostankar och grubblerier. Ibland utgör själva oron över att vi inte ska kunna sova ångesten och ibland är det helt andra saker i våra liv som vi ligger och funderar över som gör att vi inte kan somna. En god natts sömn är väldigt viktig för vår hälsa.

Sömnproblem?

Nu startar jag en sömnskola i fem delar och kommer publicera ett inlägg om dagen med start nu.

Fördelar med en bra sömn:

  • Bättre minne
  • Blir bättre på att tänka och fatta beslut
  • Minskar risken för att drabbas av diabetes, hjärtsjukdomar och utbrändhet.
  • Ökar uppmärksamheten på dagen
  • Ökar inlärningsförmågan
  • Stärker immunförsvaret
  • Ökar förmågan att hantera stress och smärta

1. Avsätt tid för oro och grubblerier under dagen

Just när du ska gå och lägga dig är fel tid att lösa stora livsfrågor. Ändå är det den tid på dygnet då många faktiskt tar sig tid att fundera över sin situation, sina relationer eller annat som de vill tänka på. Det gör ofta att kroppen vänjer sig vid att ligga och fundera i sängen istället för att somna in. För att komma runt det bör du avsätta en tid under dagen för tankar och grubblerier. Bestäm att du under en kvart inte skall göra något annat än att grubbla och låt då tankarna vandra fritt.