Stresscoach


Årets populäraste! 2 kommentarer

Det mest lästa inlägget under 2012 är ett inlägg som heter ”Den stressade bilen” och handlar om stress. Du kan läsa hela inlägget nedan:

Jag brukar använda bilen som en liknelse för människokroppen då det finns ganska många likheter i behov och skötsel. En överstressad människa är som en bil med alla varningslampor tända, en bil med havererad motor, soppatorsk, trasiga lampor, trasiga bromsar, kokande kylare, punktering. Ja, inte mycket som fungerar där.

Du känner säkert igen de flesta ikonerna på bilden nedan:

Ser du kroppens varningslampor?

När en varningslampa i bilen tänds signalerar bilen att ett behov är otillfredsställt. Och vi rusar genast till räddning. Om oljelampan lyser kör vi inte i 70 mil till av rädsla för att motorn ska gå sönder. Lyser bensinlampan så åker vi och tankar för att inte bilen ska stanna. Vi är väldigt måna om att sköta om bilen så att den fungerar och kan ta oss dit vi vill när vi vill.

Vad enkelt det skulle vara om människokroppen hade lika tydliga varningssystem som bilen. Kroppen har ett väl fungerande system men tyvärr så lyssnar vi inte på signalerna eller så misstolkar vi dom.

Varningssignaler från kroppen vid stress:

* Sömnstörningar

* Magproblem

* Stelhet pga muskelspänningar

* Smärtor i rygg, nacke, huvud och mage

* Minnesstörningar

* Synrubbningar

* Hörselrubbningar

* Kliande eksem

* Koncentrationsproblem

* Hjärtstörningar

* Minnesluckor

* Trötthet

* Nedstämdhet

* Apati

* Förlorad  livsglädje

* Depression

Det är ett exempel på kroppens varningssignaler som vi ofta nonchalerar. Tack och lov så går det med hjälp av medvetenhet och kunskap att undvika att det går så långt. Ett sätt är att göra det till en vana att fylla på kroppens energi med jämna mellanrum. Ju mer du stressar desto oftare behöver du fylla på energi genom att ta pauser då du gör saker som du mår bra av.

Det är precis som med bensin i bilen; du tankar fullt och kör så att du förbrukar en kvarts tank, när du då åker och tankar så behöver du bara tanka i en kvarts tank för att ha fullt igen. Men om du kör en längre sträcka och förbrukar halv tank så behöver du tanka en halv tank för att ha fullt igen. Det tar längre tid och kostar mer.

Det är likadant vid stress, tanka ofta så behöver du inte tanka så mycket. Tanka sällan och det tar längre tid att fylla på ny energi. Tid som du förmodligen anser att du inte har.

Rockstjärnestatus!


Bli inte sjuk av att leva! 1 kommentar

Livet är uppstyckat i olika delar och kan till exempel delas upp i arbetsliv, privatliv, familjeliv, hemmaliv, vardagsliv, helgliv eller ur man nu väljer att se på det. När jag examinerades till Diplomerad stresskonsult för 14 år sedan och gav mig ut i arbetslivet så märkte jag att stress inte var ett så välkänt fenomen och att det var något som i folkmun var ganska sällsynt. Idag ser det tack och lov lite annorlunda ut. Alla är medvetna om det men vi har ännu inte nått det steg där kunskapen är så pass stor så att alla vet hur man ska undvika att bli sjuk av stressen. Fokus har tyvärr legat för mycket på hur man ska behandla en redan insjuknad person istället för att jobba förebyggande.

Vi lever i ett förändringssamhälle där vi hela tiden utsätts för olika typer av stressorer (faktorer som gör oss stressade) vilket gör att det är väldigt viktigt att göra det man kan för att få den vila och återhämtning  som man behöver och att göra det till en rutin. Den vanligaste invändningen jag får är att: ”Jag har inte tid!”. Och då är det verkligen dags att ta sig tid för sanningen är den att om du tar dig tid till vila och återhämtning så kommer du att bli mer effektiv vilket innebär att du kan göra mer på kortare tid. Och då frigör du ju tid till vila och återhämtning.

Var frisk, trots att du lever!

Tecken på att du är för stressad:

  • att du är frånvarande, glömsk och lätt tappar fokus
  • att du lätt blir irriterad och känner dig orolig, bekymrad och nedstämd
  • sömnproblem och onormal trötthet
  • täta förkylningar, hjärtklappning, bröstsmärtor, eksem, spänningshuvudvärk, magproblem, yrsel och värk

Då är det dags att börja ta hand om dig själv för att inte bli sjukare.

6 förebyggande tips:

Regelbundenhet: Att få in regelbundna vanor är avstressande. Lägg dig vid samma tid på kvällarna och gå upp samma tid på morgnarna. Ät på regelbundna tider.

Sömn: En bra sömn är väldigt viktig för att förebygga och minska stressen då det är kroppens bästa tillfälle för återhämtning. Läs mina bästa sömntips!

Mat: Ät minst 5 gånger om dagen; frukost, lunch, middag och 2 mellanmål. Då håller du blodsockret på en jämn nivå under dagen vilket gör dig piggare och gladare och då har du lättare att hantera stress.

Balans: Sätt dig ner och skriv ner allt som du fyller ditt liv med  för att se vad du lägger din tid på. Utifrån det här så kan du sedan stuva om för att hitta en bra balans mellan aktivitet och vila. Att få in en balans mellan aktivitet och vila är väldigt  viktigt för återhämtningen.

Avslappning: Lägg in några pass i veckan som du ägnar åt avslappning. Ta en halvtimme då du ligger ner med slutna ögon och lyssnar till avslappnande musik. Det gör inget om du somnar, då behövde du det.

Underbart är kort: Även korta pauser har bra effekt vilket passar bra att lägga in under arbetsdagen. Har du ett stillasittande arbete så res dig någon gång i timmen och gå runt några steg och cirkla med armarna över huvudet och stretcha ryggen lite. Har du olika moment som avlöser varandra på jobbet så lås in dig på toaletten mellan momenten och ställ dig med slutna ögon och andas riktigt djupa andetag under en minut. Detta ger hjärnan nytt syre och du känner dig mer fokuserad och skärpt inför nästa arbetsmoment.

Låt inte livet göra dig sjuk utan ta hand om dig själv så att du kan njuta fullt ut av att vara den du är och det liv som du har.

Kom ihåg att du är fenomenalfantastisk!


Ta det lugnt! Du hinner! 1 kommentar

De stressrelaterade sjukskrivningarna ökar hela tiden och är idag en av de största anledningarna till att folk sjukskriver sig. Det absolut bästa sättet att förhindra  den här utvecklingen är att förebygga stressen. Så här får du 6 bra stresshanteringstips!

Stressade är i farozonen!
Stresshanteringstips!

6 tips för att stressa ner på jobbet!

1.    Ordning och reda!

Att ha städat på din arbetsplats ger lugn åt hjärnan. Rensa bort allt som du inte behöver, själva rensandet och städandet i sig ger dig avslappning. Om du har ordning och reda så blir det också lättare att hitta saker som du behöver och du sparar tid på att slippa leta.

2.    Ta 5 minuter!

Ju mer stressad du är desto större behov har du av att ta korta pauser för att rensa hjärnan och få ordning på din andning. Ta en kort promenad eller sätt dig för dig själv och koppla av en stund. Andas djupa andetag så syresätter du hjärnan och får lättare att tänka klart och fokusera på dina uppgifter. Du tjänar tid på att ta en paus eftersom du kan arbeta mer effektivt och fokuserat när du är mer avslappnad.

3.    Stretcha!

Genom att stretcha så blir du av med muskelspänningar vilket bland annat leder till bättre blodcirkulation.

4.    Andas djupt!

När du andas djupt så blir du mer avslappnad och hjärnan får det syre som den behöver för att fungera som bäst. Fördelen med att andas djupt är att du kan göra det var som helst och när som helst.

5.    Gröna växter!

Att ha levande växter på jobbet ger lugn. Att vila ögonen på en grön planta är ett bra sätt att slappna av i ögonen och speciellt bra om du sitter vid en dataskärm stor del av dagen. Gröna växter ger även bättre luft och en skön stämning i lokalerna.

6.    En sak i taget!

Ju fler saker du gör samtidigt desto större är risken att glömma viktiga saker och att göra misstag. Det skapar också stress och ger lätt en känsla av att inte riktigt ha kontroll. Skriv istället en lista över de saker du behöver göra och numrera dom genom att sätta det viktigaste först. Du får lättare att fokusera och arbetar mer effektivt om du gör en sak i taget.
Varje arbetsplats borde ha en stresshanteringsplan för att underlätta förebyggandet av stress och utbrändhet. Är du intresserad av att skapa en stresshanteringsplan på din arbetsplats så är du välkommen att kontakta mig så kan jag komma till er och utforma en plan som fungerar på er arbetsplats utifrån de förutsättningar som finns hos er.


Så gick det! 4 kommentarer

I går var det premiär för den stressfria dagen Som återkommer varje år sista måndagen i Maj. Det har delats och skrivits om dagen i sociala media av många vilket är väldigt roligt. Hela 901 personer deltog i ett evenemang som skapats på Facebook och nedan ser ni några citat från de som deltog!

Satte inte på mig klockan och allt har fått tagit den tid det krävts så skönt. att bara få glömma för stunden all tid och rum :))

Vem var det som sade: Du har klockan, jag har tid..! Jag har gått utan klockan i nästa ett års tid nu.. skulle kännas konstigt att ta på mig den igen 😉

Har varit i naturen långt från stress. Där har jag verkligen ”bara” varit ett m naturen…,=)) Alla borde stressa mindre. Kram ~♥~

Tack för den här dagen! 🙂 Känns som hela dagen och inte bara 5 min varit stressfri! Fler såna dagar!
Tack igen!!

Ja!Mycket bra initiativ!! Och Ja, har tagit några stressfria pauser under dagen…

Jag har verkligen tagit denna dag på allvar!!! har inte gjort någonting under hela eftermiddagen…När hände detta senast!?? vet inte…har njutit av dagen!!! Lyssnat på en bok, sovit och bara varit…Vilken underbar stressfri dag! Nu ska jag snart sätta på en meditationsskiva och stressa ner ännu mer…

Tar mig alltid tid att lyssna på lite lugn musik Som Vangelis, Tangerine Dream eller liknande för att stilla själen och funkar bra för det mesta ♥

Ok, nu blir det att sitta på rumpan och det mer än fem minuter 😉

Nu tar jag och lägger mig på spikmattan under lunchen!

LJUUUVLIG ta hand om mig själv dag/ ”bara på kul”-dag! som för mig är absolut nödvändiga ”slappe dagar” och ”slappe-stunder” i veckan…Ha en härligt cool och stressfri dag alla!!! Kram

Jag tycker själv att det kan vara väldigt avstressande att ta det där helikopterperspektivet och fundera över vad det är jag egentligen borde fokusera på. Och sen släppa det andra till ett senare tillfälle.

En stressfri dag som idag vilade jag mig i hängmatta och i solen!:) härligt


Den stressfria Dagen! 28 Maj! 2 kommentarer

Eftersom det är den stressfria dagen så lottar vi ut gratis coaching-sessioner som du kan Tävla om HÄR!

Den stressfria dagen har fått stor uppmärksamhet på Facebook då över 100 personer har anmält sig de senaste 10 timmarna så snart når vi målet på över 1000 som deltar! Den 28 Maj, ”Den stressfria dagen!” kan du läsa mer om HÄR!

28 Maj, den stressfria dagen!

Alla som tar 5 minuter den 28 Maj får en gratis Pdf med 30 superbra tips för att stressa ner.Det enda du behöver göra för att få en pdf med 30 tips för hur du sänker stressen i ditt liv är att klicka HÄR så kommer du till ett evenemang på facebook. Där klickar du i att du kommer delta. Det du tackar ja till är att du den 28 Maj tar dig 5 minuter då du ägnar dig åt något avstressande där du befinner dig. 

Du hänger väl med och bjuder in alla dina vänner?!


I morgon är det dags! 8 kommentarer

I morgon är det alltså dags! Förutom att det är Charmiga Måndag så är det också ”Den stressfria dagen!”. Dagen då alla tar 5 minuter där dom befinner sig, när som helst under dagen och ägnar sig åt en avstressande aktivitet.

Ett bra exempel är att titta på det här filmklippet:

Alla som tar 5 minuter den 28 Maj får en gratis Pdf med 30 superbra tips för att stressa ner.Det enda du behöver göra för att få en pdf med 30 tips för hur du sänker stressen i ditt liv är att klicka HÄR så kommer du till ett evenemang på facebook. Där klickar du i att du kommer delta. Det du tackar ja till är att du den 28 Maj tar dig 5 minuter då du ägnar dig åt något avstressande där du befinner dig. Den 28 Maj är det den stressfria dagen som du kan läsa mer om HÄR! Och eftersom det är den stressfria dagen så lottar vi ut gratis coaching-sessioner som du kan Tävla om HÄR!

Coach!

 

 


30 gratis tips! 4 kommentarer

Det enda du behöver göra för att få en pdf med 30 tips för hur du sänker stressen i ditt är att klicka HÄR så kommer du till ett evenemang på facebook. Där kickar du i att du kommer delta. Det du tackar ja till är att du den 28 Maj tar dig 5 minuter då du ägnar dig åt något avstressande där du befinner dig.

Den 28 Maj är det den stressfria dagen som du kan läsa mer om HÄR!

Och eftersom det är den stressfria dagen så lottar vi ut gratis coaching-sessioner som du kan Tävla om HÄR!

Coach!

 


Tävling för stressade! 9 kommentarer

Med anledning av att det är den stressfria dagen den 28 Maj så har vi bestämt oss för att lotta ut stresscoaching via Skype! Läs om den stressfria dagen HÄR!

Vinster:

1 timmes stresscoaching via Skype, värde 700:-

½ timmes stresscoaching via Skype, värde 400:-

Du kommer att  coachas av Cecilia Kärvegård mest känd för att ha stresscoachat Sveriges integrationsminister, Erik Ullenhag.

Så tävlar du:

1. Klicka HÄR (öppnas i nytt fönster) för att delta i evenemanget en stressfri dag den 28 Maj vilket innebär att du den dagen ägnar 5 minuter åt en avstressande aktivitet där du befinner dig.

2. Klicka HÄR (öppnas i nytt fönster) för att gilla oss på Facebook.

3. Skriv en kommentar här under att du är med och tävlar.

Vinnarna presenteras måndag den 28 Maj och utses med hjälp av en slumpgenerator.

Coach!


15 tips för hur du stressar mer! 6 kommentarer

Med anledning av att det är den stressfria dagen den 28 Maj så skriver jag här dagligen om stress och ger olika stresshanteringstips.
Läs mer om dagen HÄR! Och om du klickar HÄR så kan du läsa ett pressmeddelande om dagen. Det är viktigt att budskapet om stressens skadliga effekter och om hur man förebygger dom når så många som möjligt. Ju fler som känner till det desto mer kan vi göra för att minska de ekonomiska kostnaderna för samhället och det enorma lidandet som drabbar individen. Jag har skapat ett evenemang på Facebook för den här dagen och det kommer hela tiden in nya anmälningar. Målet är att minst 1000 ska ha anmält sig till den 28 maj, så gå gärna in HÄR och anmäl dig och dela det till dina vänner. Låt oss få ner antalet sjukskrivningar genom att synliggöra detta!

Avstressande!

Vi människor är ofta mer medvetna om vad vi inte vill än vad vi vill och har ibland lättare att förstå vad vi ska göra om vi får veta vad vi inte ska göra så här kommer några tips för hur du stressar MER!

15 tips för att stressa mer!

1. Ställ tillbaka klockan en kvart så att du alltid kommer försent.

2. Gör aldrig någon annan människa glad för det kan få dig att le och slappna av.

3. Var så långsint det bara går, allt som andra människor gör är oförlåtligt.

4. Irritera dig på allt och alla.

5. Jobba över så mycket du kan och gärna på storhelger. För då känner du dig trött, irriterad, utnyttjad och får en möjlighet att gnälla över att du är den enda som gör något. 

6. Spänn alla dina muskler. Håll dem så hela dagen.

7. Ju snabbare du andas, desto mer luft får du.

8. Säg aldrig nej, köp mer tid istället.

9. Ha aldrig roligt för då kanske du slappnar av en stund och missar något viktigt och tråkigt som du kan göra istället.

10. Allt är någon annans fel. Aldrig ditt!

11. Oroa dig hela tiden, även för sådant som aldrig kan inträffa!

12. Se till att du alltid är dubbelbokad så du verkligen känner pressen!

13. Gör bara tråkiga saker och sådant som du känner dig tvingad till.

14. Titta aldrig på roliga filmer för då riskerar du att skratta och det kan få dig avslappnad.

15. Var skitförbannad hela tiden för det gör det omöjligt att slappna av.

Banner!