stressfria dagen


Är du drabbad? 2 kommentarer

När en person lider av kraftig stress, utbrändhet eller utmattningssyndrom så är det inte bara den enskilda individen som påverkas utan även omgivningen och då speciellt den närmaste familjen. Ju mer stöd från familjen desto lättare för den drabbade individen. i det här inlägget får du några tips på vad man kan göra för att underlätta i familjen.

5 familjetips vid stress!

En effekt av stress är irritation som ofta drabbar familjen på ett negativt vis. Inget tålamod och kort stubin gör att det ofta känns som att man blir ”störd” av barnen och sin partner.
Detta kan leda till en nedåtspiral där hela familjen blir irriterad och mer krävande.
Det blir fler konflikter  i hemmet mellan alla familjemedlemmar som i sin tur ökar stressen och dess negativa effekter. Man får inte möjlighet att vila i sitt hem.

 

1. Snällistan:

Skriv ner alla familjemedlemmars namn på rad med två kolumner för varje familjemedlem; en kolumn för när ”mamma” säger något snällt och en kolumn för när hon gör något snällt. Och om lillasyster säger något snällt till storebror sätter man en pinne i den kolumnen under lillasyster osv.
Sedan bestämmer man en dag några veckor senare och då får den som har flest pinnar en present. Det här brukar få barnen mer harmoniska och snälla mot varandra och man slipper en del av konflikterna.

2. Tacksamhetsrundan:

Vid middagsbordet går man laget runt och alla får berätta om något som dom är tacksamma för. Från stort till litet! Jag är tacksam över att solen sken idag, jag är tacksam för att jag blev glad när kassörskan log mot mig.

3. Goda gärningar:

Vid middagen berättar var och en om de goda gärningar man gjort under dagen; mot sig själv och andra.

4. Dela ansvar:

Låt barnen planera veckans middagsmeny. De växer med uppgiften och uppskattar att få ta ansvar. Barnen blir även mer delaktiga i det vardagliga vilket är viktigt.

5. Egentid:

Att få tid för sig själv är väldigt viktigt  för en  stressad individ. Ge utrymme i familjen för egentid. Berätta för barnen att du behöver lite tid för dig själv med lugn och ro för att ladda batterierna. Stäng in dig i ett rum och lyssna på skön musik, läs en bok, gör en avslappningsövning och bara var. Det räcker med en kvart.

I och med att det är den stressfria dagen den 28 Maj så kommer jag här dagligen skriva om stress och ge stresshanteringstips.
Läs mer om dagen HÄR! Och om du klickar HÄR så kan du läsa ett pressmeddelande om dagen. Det är viktigt att budskapet om stressens skadliga effekter och om hur man förebygger dom når så många som möjligt. Ju fler som känner till det desto mer kan vi göra för att minska de ekonomiska kostnaderna för samhället och det enorma lidandet som drabbar individen. Jag har skapat ett evenemang på Facebook för den här dagen och det kommer hela tiden in nya anmälningar. Målet är att minst 1000 ska ha anmält sig till den 28 maj, så gå gärna in HÄR och anmäl dig och dela det till dina vänner. Låt oss få ner antalet sjukskrivningar genom att synliggöra detta!