Arbetslös med självkänsla? Går det? 3 kommentarer


Jag har fått ett uppdrag där jag kommer att jobba med en grupp arbetslösa ungdomar som varit arbetslösa mellan 1-3 år. Och häromdagen fick jag följande önskemål här  på bloggen:
”btw kan du skriva någonting uppmuntrande till arbetslösa uttråkade ungdomar? tror de finns massa utav oss som behöver se livet från en annan vinkel :P”
därför tänkte jag här på bloggen dela med mig av det arbete jag kommer göra med den gruppen och i morgon fredag är första träffen och då ska jag tillsammans med ungdomarna jobba på ämnet självkänsla och självförtroende.
Jag kommer varva mitt prat med individuella övningar och diskussioner. Diskussionerna kommer vara ”allmänt” hållna så ingen behöver känna att dom ”hänger ut sig” utan tanken med diskussionerna är att få dom att tänka till och reflektera över sin egen situation.

Jag har träffat den är gruppen en gång för att prata lite och se vad dom behöver jobba med för att komma närmare en sysselsättning och jag noterade bland annat att självkänslan hos dom flesta inte var på topp utan ganska långt därifrån. Och jag förstår det. Vi rustas inte direkt för att kunna hantera arbetslöshet med allt vad det innebär så den här första träffen kommer alltså att handla om självkänsla.
Jag kommer börja med att berätta om skillnaden mellan självförtroende och självkänsla, vilket du kan läsa om HÄR. Efter det kommer jag lägga in en diskussion om vad det är som avgör en människas värde. Här kommer vi prata om hur vi ”ärver” vår självbild från människor i vår omgivning såsom; föräldrar, lärare, tränare, äldre syskon och kompisar. Jag kommer ställa frågor som:
* Vem avgör ditt värde?
* Vilka faktorer avgör ditt värde?
* Hur tolkar du ditt värde utifrån omgivningens reaktioner?
Efter den diskussionen kommer en övning som handlar om att lära känna sig själv lite bättre vilket är viktigt för en bra självkänsla. Nedan kommer de frågor som utgör övningen:
* Favoritmat?
* Bästa film du sett?
* Favoritdjur?
* Bästa TV-programmet?
* Favoritband?
* Världens bästa låt?
* Favoritplatsen?
* Favoritgodis?
* Drömresemål?
* En person du beundrar?
* Favoritämne i skolan?
* Vad gör du på fritiden?
* Din favoritpryl?
* Favoritsida på Internet?
* Drömyrket?
* Favoritfärg?
* Bästa egenskap?
* Är du bra på?
I morgon berättar jag mer om vad vi gjorde och vilka övningar som vi jobbade med.

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Arbetslös med självkänsla? Går det?