Arbetslös och utbränd! 6 kommentarer


Det är en myt att man måste ha ett arbete för att drabbas av utmattningssyndrom. Termen utbränd är välkänd i folkmun men den är inte en godkänd medicinsk term, så när man drabbas får man diagnosen utmattningssyndrom.
För att förstå hur man kan bli ”utmattad” när man är arbetslös behöver man känna till definitionen av utmattningssyndromet.

Nedanstående finns att läsa på FASS.

Definition av utmattningssyndrom:

Långvarigt stresspåslag med såväl psykiska- som kroppsliga konsekvenser.
Om samtidig depressiv bild finns används begreppet “Egentlig depression med uttmattningssymptom” (utmattningsdepression).

Diagnostiska kännetecken för Utmattningssyndrom (Socialstyrelsens klassifikation):

Samtliga kännetecken som betecknas med stor bokstav (versal) måste vara uppfyllda.

 1. Fysiska och psykiska symtom på utmattning under minst två veckor. Symtomen har utvecklats till följd av en eller flera identifierbara stressfaktorer, vilka har förelegat under minst sex månader.
 2. Påtaglig bild av nedsatt psykisk energi dominerar bilden, vilket visar sig i minskad företagsamhet, minskad uthållighet eller förlängd återhämtningstid i samband med psykisk belastning.
 3. Symtomen orsakar ett tydligt lidande eller nedsatt funktion i arbete eller andra sociala sammanhang.
 4. Beror ej på direkta fysiologiska effekter av någon substans (t.ex. missbruksdrog,
  medicinering) eller någon sjukdom/skada, se vidare Alternativa överväganden
 5. Om patienten uppfyller kriterierna för egentlig depression, dystymi eller generaliserat ångestsyndrom
  samtidigt skall dessa diagnoser gälla istället.Utmattningssyndrom anges då enbart som
  tilläggsspecifikation till den aktuella diagnosen.
 6. Minst fyra av följande symtom har funnits i stort sett varje dag under samma tvåveckorsperiod:
 1. Koncentrationssvårigheter eller minnesstörningar.
 2. Påtagligt nedsatt förmåga att hantera krav eller att göra saker under tidspress.
 3. Känslomässig ostadighet eller irritabilitet.
 4. Påtaglig kroppslig svaghet eller uttröttbarhet.
 5. Fysiska symtom som värk, bröstsmärtor, hjärtklappning, magbesvär, yrsel eller ljudkänslighet
 6. SömnstörningSå hur kan man då vara stressad av att inte ha ett jobb?
  Det finns studier som visar att utmattningssyndrom är mer utbrett bland arbetslösa än bland dom som har ett arbete. En studie visade att 4% av de med arbete och 11% av de utan arbete uppvisade symptom på utmattningssyndrom.
  Den farliga stressen är den som är långvarig och den stress som tenderar att vara långvarig är den mentala stressen.
  En annan myt är att de som har ett späckat schema och skyndar/stressar för att hinna i tid till mötena är de som drabbas av utmattningssyndromet men så är inte fallet för visst stressar dom men när de kommit fram till nästa möte så släpper de stressen vilket ger kroppen en chans till återhämtning innan nästa stresstopp.
  Men den mentala stressen finns där hela tiden i tankarna.

  Så vad är det då som är så ”stressande” med att vara arbetslös?

  Stress uppstår när man hotas eller hindras i en central livsroll. Den roll som de flesta har som väldigt central är försörjarrollen. Det är den som är hotad bland arbetslösa, de känner att hur jag än strävar och söker jobb får jag inget. Blir det här tillståndet långvarigt så kan det leda till utmattningssyndrom.
  Känslan av att inte vara behövd, utanför, bortglömd brukar dominera. En stor vanmaktskänsla infinner sig också då man upplever en bristande kontroll av sin situation.

  Processen utmattningssyndrom.
   
  Utmattningssyndrom är en process som handlar om hur man försöker hantera besvärliga levnads- eller arbetsvillkor. Det är en stress- och krissituation som kan resultera i stark utmattning och trötthet och kan då drabba personer utanför arbetsmarknaden som känner vanmakt och en stark ekonomisk press.

   

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 tankar om “Arbetslös och utbränd!

 • Eija

  När jobbet och med det även privatlivet blir så påfrestande att man rasar ihop, innebär ju redan då ett utanförskap!! Det är inte många som får förståelse, själv skäms man och känner sig värdelös…då försöker de flesta att gå och jobba efter en veckas sjukskrivning… vilket slutar än mer illa… Vården är oförstående likaså arbetsgivare vilket slutar ofta i uppsägning på arbetet…som för mig iaf!!! Men de bestraffningar skall man återhämta sig med allsköns sätt…ensam!!! Det finns inga resurser till vettig rehabilitering…piller och godnatt…

 • Elvira

  Det här stämmer så bra, har själv känt av det nu när jag gått hemma och varit arbetslös, det är en jättekonstig känsla att bli alldeles slut och orkeslös, när man går hemma och borde ha mer energi än vanligt.

  Kram Elvira

 • Joanna

  svar: Jätte kul att du ville vara med i dagens blogg en vinnare är nu uttagen så går in och kolla om det är du, om det inte är det så passa på att anmäla dig till morgondagens tävling och ha en chans till:)
  kram

 • Huskatt

  Jag skulle vilja läsa om hur man hanterar andra personers förväntningar som man eventuellt kan känna att det är svårt att leva upp till.