Att skiljas som en Rocktjärna!


Jag har intervjuat Petra Ariton som är aktuell med sin nysläppta bok: ”Barnens pappa är en idiot”. Petra är relationscoach, författare och inspiratör som älskar att berätta vanliga människors historier. En mångsysslande livsnjutare som lever efter devisen ”Everything is possible”! Kreativ och driven idéspruta som gillar att ha många bollar i luften. Petra driver Ariton Förlag, ett förlag med utgivning inom personlig utveckling och sund livsstil som fokuserar på berättelser som berör.

Måndag den 28 november lanserar Ariton Förlag webbtidningen Allt om Företagande! I webbtidningen om företagande kommer att fokusera på personliga berättelser. Istället för att endast rabbla upp punktlistor på vad en företagare ska tänka på berättas vad som händer ”Kalle” eller ”Stina” som t ex inte hade korrekt skrivna avtal. Det kommer att finnas tips och inspiration för den som funderar på att starta eget likaväl som den som varit företagare i många år.

I den här intervjun berättar Petra hur du kan gå igenom en skilsmässa med högre Rockstjärnestatus så den blir mindre konfliktfylld.

Petra Ariton!

Så vad har Rockstjärnestatus med en skilsmässa att göra?


Titeln på Petras nya bok: ”Barnens pappa är en idiot” har väckt  många upprörda känslor. När hon sedan har berättat om innehållet i boken så har ilskna och upprörda röster lagt sig under förståelse över vad Petra egentligen menar med sin boktitel, dvs vikten av att vara sams även efter en separation, framförallt för barnens skull.

•    Att komma överens har hög Rockstjärnestatus! Men hur gör man?

För barnens skull så blir det enklare om man kan vara på samma ställe samtidigt så inte barnen behöver dela upp sig vid högtider och födelsedagar. Allt blir mycket enklare om man kan vistas i samma rum utan att bli osams och att man tillsammans med barnen kan göra utflykter, gå och fika eller annat som både barn och vuxna uppskattar att göra. Petra hade visionen om att det ska gå att umgås även efter en separation för när man har barn så är man ju liksom fast vid varandra på livstid. Petra menar att det handlar mycket om inställningen till livet och till den andra parten och hur vi väljer att kommunicera.
Det finns ingen människa som är perfekt för visst hamnade jag i diket ibland och lät mig provoceras men då får man vara lite snäll mot sig själv. Man får lära sig av misstagen och göra det bättre nästa gång. Om jag någon gång blev provocerad och sade något som jag egentligen inte ville så var det bara att se till att göra det bättre nästa gång. Att våga kommunicera bättre nästa gång och inte låta mig provoceras.
En viktig nyckel är att man inte kan förändra en annan människa. Hur mycket jag önskar att en annan människa ska bete sig på ett speciellt sätt så är det en omöjlighet. Däremot kan jag påverka och förändra hur jag själv relaterar, tolkar, känner och tänker kring olika saker runt separationen.

Barnens pappa är en idiot.

•    Vilket fokus har Rockstjärnestatus vid en separation?

Det fokus jag väljer avgör till stor del hur separationen ter sig. Jag kan välja att fokusera på vad min expartner säger, gör eller tänker och välja att tolka det till min nackdel.  Hjärnan har en förmåga att spela upp en massa ”filmer” så fort vi börjar mata den med negativa tankar så om jag tolkar något den andra säger till min egen nackdel så hänger hjärnan på och spinner vidare vilket bara får mig att må ännu sämre och ökar risken för att jag agerar i affekt och säger eller gör saker som jag kanske sedan kommer att ångra. Eller så kan jag välja att fokusera på mig själv och allt det nya som händer i mitt liv så mår jag bättre.

•    Hur klarar man av att behålla sin energi och göra något bra för sig själv och sin framtid?

Att ha egen tid för sig själv är väldigt viktigt, tid då man gör något som man får energi ifrån och det ser ju helt olika ut för  alla vad man får energi från. Petra berättar: Jag hade själv körsången och ibland var det väldigt motigt att gå dit men när jag väl kom iväg så gav det mig en andningspaus och jag slapp tänka på allt det jobbiga och när jag sedan kom hem så mådde jag bättre och hade mer energi för att orka ta itu med allt som en separation innebär. Så ta reda på vad som ger dig energi och se till att du tar dig tid att ägna dig åt det.

•    Petras 6 bästa tips!

1.    Anta ingenting! Om du blir osäker på vad din partner menar så ställ alltid frågan: Hur menar du med det här? Istället  för ta för givet att det är på ett visst sätt för det är så lätt hänt att tolka den andra partens ord eller agerande negativt vilket i sin tur kan leda till onödiga konflikter. Många gånger när vi har tolkat den andra parten negativt så är det inte säkert att avsändaren har tänkt de sakerna utan något helt annat som inte alls är negativt. Och då har vi slösat bort energi på att må dåligt och bli irriterade i onödan.

2.    Prioritera! Det är viktigt att se till att du mår bra och om barnen mår bra så mår även du bra så var noga med att prioritera barnen. För genom att prioritera barnen så att dom mår bra så ser du även till att du själv mår bra.

3.    Konstruktivt! Att våga sätta gränser är viktigt och det är också ett konstruktivt tillskott till situationen då det får dig att må bättre. Om din partner ringer vid tidpunkter som inte passar så är det okej att säga: ”Det är inte okej att du ringer mig på jobbet t ex, ring mig på kvällen när barnen har somnat”. Får man mail eller sms när det inte passar så svara inte på en gång. Att inte svara när man är i affekt utan väntar till man är lugn och neutral för att inte förvärra en konflikt eller inte bidrar konstruktivt till situationen genom att svara med ord som man egentligen inte menar. Dessutom så tar konflikter så mycket energi från dig vilket är onödigt då konflikterna sällan leder någon vart.

4.    Bästa jag! Ibland är man inte sitt bästa jag, det kan variera vid olika tillfällen i livet. När jag är pigg och frisk så är mitt bästa jag ett annat än när jag är matt av feber och det gäller att vara tillåtande och snäll mot sig själv och acceptera att man inte presterar lika bra varje dag. Men man ska alltid göra sitt bästa, det är jätteviktigt framförallt för sin egen skull men även för omgivningens!

5.    Tålamod! Att ha tålamod är väldigt viktigt. Rom byggdes inte på en dag och det gör inte relationer eller relationer som förändras heller. Det tar tid att anpassa sig till den nya situationen. Det är mycket med det praktiska och man ska låta förändringen få ta den tid som krävs. Det händer även något med ens identitet och frågan: vem är jag nu utan min partner? Det var en resa i att hitta Petra och komma fram till vem jag är när jag bara är Petra. Det är en spännande resa att göra som även den kan ta tid men har man bara tålamod med sig själv så går det.

6.    Andra människor! Alla runt omkring en har åsikter om hur man ska göra, vad man ska tycka och hur man ska tänka och det kan vara helt okej att lyssna på dom här råden men det är också väldigt viktigt att lyssna till sig själv. Du kan vägledas och inspireras på din väg genom att lyssna på andra, ställa frågor, läsa bloggar, Googla och utifrån det känna efter vad som känns rätt för dig. Gör inte precis  som andra tycker och tänker för det kan bli fel och det är viktigt att komma ihåg att vi alla är olika. Det är också okej att säga nej till råd du får om du inte vill ha dom. Kom dock ihåg att det alltid är i välmening som råden kommer men det är inte säkert du vill ha dom eller att dom passar just din situation. Ibland kanske du hellre vill bli lyssnad på än att få goda råd och våga då be om att bli lyssnad på av en vän med empatiska och accepterande öron utan att bli avbruten.

•    Petras ledord!

Petras ledstjärna i livet är awareness (medvetenhet), vilket också är ingraverat i hennes vigselring.

Mer av Petra:

Hemsida!

Läs ett smakprov ur boken!

Nya Webtidningen!

 

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *