Bli en Rockstjärna på att arbeta digitalt! 1 kommentar


Idag släpps provläsning av en väldigt aktuell bok med namnet: ”WIFL, Din guide till det digitala arbetslivet”. Bokreleasen är den 15 oktober men redan nu kan ni alltså provläsa boken som självklart släpps som E-bok. Författare är Cathrin Frisemo och jag har i denna intervju med Cathrin fått pejl på hur man blir en Rockstjärna på att arbeta digitalt. Boken är en utblick i Cyberspace för att få en inblick i det omfattande och nya digitala arbetslivet. I boken intervjuas 22 personer som har spetskompetens inom olika områden såsom webbutik, ledarskap inom det digitala arbetslivet.

Cathrin frisemo

Cathrin Frisemo

Nyfiken på det Digitala Arbetslivet? Häng med och läs hela intervjun!

Dom som arbetar digitalt möter ofta motstånd från sin omgivning och får kommentarer som:
-Ja, men du som är hemma hela dagen har väl tid att…
Så vad består motståndet i?
Folk utgår från sina egna referensramar, när dom går ut på internet så chattar dom med vänner, spelar spel, betalar räkningar umgås med vänner på FB. Och det gör dom privat och tolkar det då som att dom som jobbar digitalt gör liknande saker när dom sitter vid datorn. Motståndet mot det digitala arbetslivet beror till viss del på en rädsla för förändring och för det nya. Motstånd mot nya tekniska lösningar är en del av vår historia.
Hur ska man bemöta motstånd och icke förståelse?
Berätta gärna för andra hur du jobbar, berätta vad du gör. Var tydlig med vad du gör och att du faktiskt jobbar. Tydlighet är viktig för att få omgivningen att förstå vad det är du faktiskt gör. Det har alltid funnits rädsla mot ny teknik men problemet är inte tekniken utan det är människan och vad hon väljer att göra med tekniken.

 

WIFL

WIFL

Vem ska läsa boken?
Dom som är nyfikna på att veta mer om det digitala arbetslivet. Väldigt mycket i arbetslivet förenklas i och med att vi har möjligheten att jobba digitalt.
Hänger man inte på i det digitala arbetslivet så hamnar man utanför. Det är bara att prova sig fram och att våga fråga. Det finns alltid folk på Internet som man kan fråga. Massor med forum inom olika områden. Det är många som inte vågar fråga när det dyker upp ord som dom inte förstår som till exempel molnet. Det är ungefär som att man inte vågar erkänna att man inte kan läsa eller skriva.

Hur har utvecklingen påverkat arbetslivet?
Man härjobbar väldigt mycket på tåg, flyg och i det offentliga rummet så arbetsplatsen är inte längre begränsad till en fysisk plats.
Kraven på det offentliga rummet har också ökat då vi nu är mer beroende av eluttag överallt såsom på tåg, bussar, flygplan och andra offentliga platser. Det finns inte längre några avstånd och det förenklar vårt liv väldigt mycket. Du kan ha hela ditt jobb i telefonen och plocka ner allt du har sparat i molnet.
För företagare har man fått helt andra möjligheter att marknadsföra sitt företag och det är viktigt att man har en tydlig strategi. Finns mina kunder där jag marknadsför min vara/tjänst är en viktig fråga att ställa. Sociala medier är ytterligare ett verktyg för marknadsföringen och egentligen inte ett tvång. Det finns massor med verktyg för att marknadsföra ditt företag vilket Cathrin skriver om i sin bok.

Man går inte till jobbet längre utan det är något som man gör, avslutar Cathrin och dom orden är även dom 22 personerna som intervjuas i boken helt överens om.

Cathrins 5 bästa tips för att Rocka i det digitala arbetslivet.
1. Våga delta! Att ta del av den info som finns att hitta på Internet och att vilja lära sig. Se hur andra gör för att se hur det fungerar och få tips till hur du kan göra.
2. Strukturera! Det är viktigt att ha struktur på sin arbetsdag. Att jobba digitalt möjliggör att du kan utföra dom uppgifter som ska göras när det passar dig.
3. Gilla! Det är viktigt att du gillar ditt jobb.
4. Balans! Viktigt att hitta en balans mellan avkoppling och uppkoppling. Att kunna separera uppkopplad, nedkopplad och avkopplad.
5. Håll dig fokuserad! Välj den teknik som är viktig för just ditt arbete och välj bort den teknik som du inte behöver.

Mer av och om Cathrin! 

Hemsida!

Facebook!

Provläs boken!

 

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Bli en Rockstjärna på att arbeta digitalt!