Bli en stjärna på att ha 2 jobb! 2 kommentarer


Jag har intervjuat Magnus Jahnsson som skriver pillerthrillers på halvtid och jobbar inom läkemedelsbranschen som Director of regulatory affairs på halvtid. Magnus båda jobb skiljer sig väldigt mycket åt då författandet är väldigt kreativt och jobbet som Director of regulatory affairs är väldigt regelstyrt med litet utrymme för improvisation.

M_Janhson_1

Magnus Jahnson

Så hur fungerar det då att få till en helhet i sitt liv med två så olika arbeten? I den här intervjun berättar Magnus hur han får Rockstjärnestatus i sitt liv genom att satsa på det han brinner för.

Att ta steget mot sin dröm har Rockstjärnestatus, men hur reagerar omgivningen?
Magnus har alltid velat skriva och redan som barn var han en bokmal. Inom sig har Magnus alltid haft drömmen om att bli författare. Så till slut så tog han steget mot sin författardröm och bestämde sig för att börja skriva. Han tog aldrig sabbatsåret för att skriva, som han planerat, men fick istället en skrivarkurs av sin fru. De första åren skrev han sitt debutmanus på kvällar och helger vid sidan av ett heltidsjobb och när han fick chansen att skriva på deltid, två dagar i veckan, tvekade han inte att ta den chansen. Eftersom omställningen till att skriva på deltid inte var helt vanlig i hans umgängeskrets blev det viktigt till en början att markera att skrivtid inte betydde tvättid, städtid, fikatid eller något annat, men det gick ganska snabbt att skapa en fungerande rutin som accepterades av alla och Magnus känner själv att pusselbitarna har fallit på plats. Förut så kände han att han strävade mot något men visste inte riktigt vad det var. Men nu känns det som om han är på rätt gräsmatta och han känner att han nu är mer hel som människa.
Att ta klivet mot sin dröm att bli författare är något som inte är så vanligt och Magnus märker det på hur människor han möter reagerar. Magnus berättar att det är sällan någon frågar hur mycket bättre han mår av sin karriär-svitch. Istället får han frågor om hur många böcker han sålt och hur mycket pengar han tjänar på sitt skrivande. Så det märks att normen i samhället är den att man väljer att göra olika saker i syfte att tjäna pengar på det.

SJBpocketframsida Hur hanterar du den stora kontrasten mellan dina jobb?
I sitt jobb som Director of regulatory affairs är Magnus arbetsuppgifter väldigt styrda av ett strikt regelverk och det finns väldigt lite utrymme för kreativitet och improvisation i motsats till skrivandet. Magnus gillar dock den kontrasten och säger att det blir som att han får båda sidorna av vilket han tycker gör honom hel som människa. Planen från början var att bli författare på heltid men Magnus såg att anställningen och författandet kompletterade varandra så bra så den kombinationen blev ännu bättre. Magnus tycker han hittat en kombination som passar honom alldeles utmärkt och han känner att han verkligen har hittat rätt. Anställningen ger honom dels den ekonomiska trygghet han behöver för att kunna vara avslappnad i sitt författande dels så utmanar det andra sidor som är de kreativa hos honom. Han kan vara mer kompromisslös som författare då han inte är styrd av att tjäna pengar på sitt skrivande.
Eftersom Magnus skriver spänningsromaner som utspelar sig i läkemedelsmiljöer så gör hans arbete att han har stor insikt i branschen vilket ger en stor trovärdighet till hans böcker. Den första boken: ”Sjukt begär” handlar om smuggling av läkemedel. Nyligen släppte Magnus sin andra spänningsroman i läkemedelsmiljö och en tredje är på väg. Man kan läsa Magnus böcker var för sig men man kan även läsa dom som en serie. Magnus berättar att den andra boken som heter, ”Värdet av ett liv” kom ur ett nybörjarmisstag som Magnus tycker att han gjorde i sin första bok. Magnus berättar vidare att han är den första författaren som skriver en serie spänningsromaner som utspelar sig i läkemedelsmiljöerna.

Hur fungerar omställningen mellan att vara författare ena dagen och Director of regulatory affairs nästa dag?
Magnus gillar kontrasten och känner att det förgyller hans vardag väldigt mycket. Magnus är utbildad ingenjör vilket gör honom till en strukturerad människa så han har förmågan att lägga ner boken och dess karaktärer i en låda när arbetstiden som författare är över. Även om karaktärerna i boken har sitt eget liv så har Magnus i bakhuvudet gett var och en av karaktärerna varsin handlingskedja som ska länkas ihop på slutet i boken. Så han vet i förväg vart en dialog ska leda för att slå ned nästa dominobricka i boken. Magnus kan avbryta sitt skrivande mitt i en scen om arbetsdagen är slut för att sedan sätta igång och skriva nästa dag och fortsätta där han slutade. Man kan kalla Magnus för en strukturerad, skapande person. Och eftersom Magnus är så pass strukturerad så ser han inga problem i att ställa om sig från skapande författare till strukturerad Director of regulatory affairs. Han ser det inte som någon stor omställning utan känner att hans båda jobb kompletterar två sidor hos honom. Hans båda jobb gör att han får utveckla två olika sidor hos honom, dels den kreativa skapande dels den logiska och analytiska sidan.

VAELframsida Vad har du för framtida mål med ditt författarskap?
Magnus vill få sina böcker översatta till Engelska för att nå ut internationellt och så drömmer han om att få böckerna filmatiserade.

Magnus bästa tips för att bli en stjärna på att ha två jobb:
Gränser. Det är viktigt att sätta gränser mot omgivningen så att alla vet vad som gäller. Och om man väljer att jobba med något som avviker från normen så är det ännu viktigare att sätta gränser man måste man vara stenhård mot omgivningen i början så de vet vad som gäller.
Tydlighet. Om man som Magnus har en anställning på det ena jobbet och är egenföretagare på det andra jobbet så är det viktigt att vara tydlig mot sin arbetsgivare så att de på jobbet inte räknar med att man ska kunna jobba bara för att man är egenföretagare och styr sin tid.
Tumma inte. Det är väldigt viktigt att inte tumma på sina gränser för då finns risken att omgivningen lär sig att man ändå är tillgänglig hela tiden. Det förlorar bara du själv på.
Fokus. Det är viktigt att skilja de båda jobben åt och man kan se det som att man har 2 block där var och ett kräver sitt fokus så man inte sprider sitt fokus och är på ena stället fysiskt men på det andra stället mentalt. Det är väldigt viktigt att vara närvarande där man är. Både för sin egen del men också för omgivningens skull. Så när Magnus skriver då är han i skrivandet och när han jobbar så är han mentalt på jobbet.

Magnus bästa tips för att bli en stjärna på att satsa på det du brinner för något:
• Definiera din dröm. Fundera ut vad du verkligen vill, försök hitta det djupt inom dig själv- Vilken är din drivkraft? Många gånger kan en dröm vara en ganska flyktig dröm som inte är riktigt genomtänkt och man har inte tänkt igenom konsekvenserna och funderat över om man är beredd att slita för att nå målet.
• Sätt igång. När du väl har definierat ditt mål tydligt så är det dags att ta klivet och börja jobba aktivt för att nå din dröm. Fundera över vilka handlingar du kan göra idag för att ta dig till ditt mål.
• Tålamod. Det är viktigt att ha tålamod och inte ge upp. Det kommer garanterat motgångar och mycket i ditt liv kommer förändras. Du kommer få göra vissa omprioriteringar men det kommer vara värt det när du når din dröm. Och har du planerat ordentligt under vägen mot ditt mål så är du bättre rustad för motgångarna. Var beredd på att jobba hårt!
• Fokusera. Fokusera på målet för det är det som är din morot. Det är speciellt viktigt att fokusera på ditt mål när du möter motgångar för det är det som tar dig igenom de tuffa tiderna.

Här hittar du mer om Magnus och hans böcker:

Tack, Magnus, för en härlig intervju och väldigt bra tips!

You Rock!!!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Bli en stjärna på att ha 2 jobb!

  • Catarina

    Tycker att Magnus fått till en alldeles utmärkt kombination.

    Gillar också att hans böcker utspelar sig i läkemedelsmiljöer som han känner till och kan beskriva bra.

    Läser enormt mycket och eftersom jag är så internationell stör det mig ofta att även väldigt kända författare ibland gjort dålig research. Blandar man in en saudisk prins ska man t.ex. veta hur det fungerar med namnen i kungafamiljen och inte göra fel. Det är inte svårt att ta reda på.

    Vad du skriver i början: ”Eftersom omställningen till att skriva på deltid inte var helt vanlig i hans umgängeskrets blev det viktigt till en början att markera att skrivtid inte betydde tvättid, städtid, fikatid eller något annat” är så svenskt. Varför kunde inte hans omgivning vara flexibla och positiva till hans beslut? Glad att det ”gick ganska snabbt att skapa en fungerande rutin som accepterades av alla och Magnus känner själv att pusselbitarna har fallit på plats.”