Bli en stjärna på att ta emot beröm 16 kommentarer


Elaine

Elaine Breske Hirscher

Att ge beröm och att få beröm är något som verkligen ger glädje men tyvärr så är vi lite dåliga både på att ge och att ta emot beröm. Så för att vi ska lära oss bli stjärnor på att ta emot beröm så har jag intervjuat en expert i ämnet. Föreläsaren, krönikören och utbildaren Elaine Breske Hirscher som driver företaget, Cquence, ger oss i den här intervjun massor med bra tips för hur vi blir bättre på det här med beröm.

Varför tror du att vi är så dåliga på att ta emot beröm:

 • Det är generellt sett lättare att se det som är negativt och vi har svårare att acceptera det som är bra. Vi vågar inte säga att vi är bra av rädsla för vad andra ska tycka och tänka. Det gör också att vi har svårt att ta emot beröm för om vi tar emot det så är det detsamma som att vi håller med och det kan kännas otäckt.

Tror du att Jante spelar in?

 • Ja, Jante har en stor roll och vi borde ta bort Jante helt och hållet. Med Jante har vi fått inpräntat att vi inte ska tro att vi är något vilket är ett stort hinder för oss när vi får beröm.

Vad går vi miste om när vi inte tar till oss det beröm som vi får:

 • Framförallt så missar vi ju den inre glädjen det ger att få beröm. Att få och ta emot beröm ger oss även en chans till att träna vår självkänsla. Hjärnforskning visar att när vi får beröm så ökar produktionen av Serotonin som är kroppens eget lyckohormon och Serotoninet hjälper även till med att öka vår självkänsla. Produktionen av Serotonin ökar inte bara när vi får beröm utan även när vi ger beröm. Äkta beröm går rakt in i själen och kroppens celler. Så beröm sätter helt enkelt igång en väldigt nyttig kemisk process i hjärnan. Många tar vitamintillskott för att må bättre så varför inte använda beröm som vitamintillskott för att må bättre? Man kan aldrig få eller ge för mycket beröm. Det är så viktigt att dela med sig av bra saker till varandra. Vi är så duktiga på att ta hand om våra bilar och vara nöjda med hur bra de är men när det kommer till oss själva så är det en helt annan sak. För att kunna ge andra människor beröm så måste vi kunna ge oss själva beröm, vi måste våga tro på att vi är bra. Vi ska vara tacksamma över att vi är så fantastiska som vi är. Att ge beröm kan du göra oavsett om du mår bra eller dåligt. Du kan berömma dig själv för att du faktiskt orkade gå ur sängen trots att du mår så dåligt. Det är oförskämt att inte ta emot beröm för den som ger berömmet menar det och tycker att du gjort något bra och tyckte att det var viktigt att få säga det till dig. Att inte ta emot beröm från en person är ungefär som att kasta en present direkt i soporna.

BerömVad kan beröm göra för nytta i arbetslivet?

 • Jag är ute på företag och föreläser om vikten av att jobba med beröm bland de anställda. Att berömma både enskilda insatser och även hela team för deras insatser är enormt viktigt och vinsterna för ett företag är väldigt stora. Företag som arbetar med beröm sänker sjuktalet med upp till 40% och ökar sin lönsamhet med upp till två tredjedelar bara genom att ge beröm. Det är gratis, enkelt, tar ingen tid och förbättrar medarbetarnas hälsa. Alla vet vad beröm är och hur man gör så alla kan göra det. Du får medarbetare som tar större ansvar och kunden märker högre kvalitet enligt undersökningar man gjort. Beröm är det mest kraftfulla verktyget du kan ha för att öka lönsamheten på sikt. Medarbetarna blir mer effektiva och samarbetet fungerar bättre. Det är viktigt att komma ihåg att berömmet ska vara äkta och inte fjäsk utan det är när det är ärligt och förtjänat som vi ser de positiva effekterna. Äkta beröm ges helt utan baktanke eller krav på gensvar. Så att ge beröm är det absolut billigaste och enklaste sättet att skapa välmående bland personalen. Gymkort som personalvård är bra men en chef som berättar för den anställde att den är bra är värt mycket mer. Det är viktigt att göra det som är bäst för den enskilde individen och alla kanske inte vill beröm från chefen inför kollegorna utan hellre vill ta det enskilt vilket man då måste respektera.

Hur är det med beröm i relationer?

 • Man har sett en helt annan dynamik och ett tålmodigare klimat i nära relationer där man ger mycket beröm. Det är viktigt att gå in i ett vad jag kallar för berömmande mood för då går det mycket enklare att ge beröm eftersom man då har sitt fokus inställt på det som är positivt. Beröm är en färskvara och inget man ska hålla inne med. Beröm ska du ge när det är färskt och det ska sägas här och nu. Beröm och feedback ska ges i realtid inte nästa vecka eller nästa månad. Det finns alltid något att berömma varje dag. Om man har på sig surglasögonen istället för solhatten och fokuserar mer på det negativa så är det svårt att se de saker som man kan berömma. Det är så enkelt att lägga en lapp i din partners ficka där du önskar en trevlig dag och berättar hur tacksam du är över att han/hon finns i ditt liv. Beröm är ett så kraftfullt, litet verktyg som inte kostar någon som helst investering mer än att du har viljan att stärka och glädja dig själv och andra. Bara genom att ge och ta emot beröm så producerar hjärnan mer serotonin som är vårt lyckohormon.

Elaines bästa tips för att ge beröm:

 • Börja med att ge dig själv beröm. När du känner hur glad du faktiskt blir av det så kommer det bli lättare att ge beröm till andra. Det kanske känns konstigt att ge dig själv beröm men det går över efter ett tag. Börja varje dag med att ge dig beröm för en bra sak som du gjort den dagen och efter två veckor väljer du två bra saker att berömma dig för. Så småningom kommer serotoninhalten öka så att du mår bättre.
 • Se dig själv i spegeln varje dag och le mot dig själv för det är du värd.
 • Släpp rädslan för att ge beröm och var inte orolig över att personen inte vill ha det.
 • Om du inte vågar ge ditt beröm direkt till personen så kan du skicka ett mail, lämna en lapp på skrivbordet eller köpa en blomma.
 • Tänk på att ditt beröm kan göra skillnad för en annan människa.
 • Om du inte riktigt vågar ge beröm så tänk på att både du och mottagaren kommer känna en stor glädje och använd det som sporre för att ge beröm. Se det som att du ger någon en vitamininjektion eftersom ditt beröm triggar igång produktionen av serotonin både hos dig själv och den du ger berömmet.

Om du som ledare är orolig att framstå som en svag ledare så ska du tänka om för du kommer snarare att framstå som en stark ledare som har modet att se och ge beröm till dina medarbetare.

Mer med Elaine hittar du här:

Grupp med Beröm på Facebook
Hemsida och blogg
Beröms Gillasida

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 tankar om “Bli en stjärna på att ta emot beröm