Du gör fel! 5 kommentarer


Det händer  lite nu och då att människor i vår omgivning gör fel. Det kan vara en chef, en kollega, medarbetare, granne, släkting eller äkta hälft. Det behöver inte vara några stora saker utan det kan handla om att dom utför saker på ett sätt som tar längre tid eller att resultatet blir mindre bra när det utförs på det sättet.

Det finns många olika sätt att tala om för människor att de gör på fel sätt både bra och dåliga. Det resultat man önskar är ju att få till en förändring men det är inte alltid man får det. Eller så får man en förändring men en person som istället är sårad och ledsen.

Två saker är viktiga att ha fokus på när du ska rätta en annan människa:

* Människan: Ha fokus på den personen som det gäller. Bemöt personen med respekt för det som den personen är.

* Resultatet: Med fokus på vilket resultat du vill ha så får du en bättre attityd i ditt bemötande. Om du fokuserar på det som är fel så tenderar du att ha en underton av irritation i ditt bemötande vilket ger fel signaler.

Bästa sätten!

* Önska! Ett väldigt bra sätt att rätta en person som utför något på fel sätt är att prata om dina önskemål. Pratar du inför en grupp så kan du utan att peka ut någon berätta vilka dina önskemål är om hur saker ska utföras och vilka resultat du önskar.

* Lärdom! Utgå från dig själv genom att berätta om egna erfarenheter. Säg att du tidigare har gjort på det felaktiga sättet men att du sedan kom på att om det gjordes annorlunda så blev det mycket bättre. På så sätt lär du andra utifrån dina egna misstag och på det sättet så undviker du att uppfattas som mästrande.

* Fråga! Du kan också fråga personen om den har provat att göra si istället för så genom att ställa frågan: Undrar hur det skulle bli om du gjorde si istället för så? Vad tror du? Skulle det bli någon skillnad? Har du provat? Den typen av frågor ger personen en chans att själv upptäcka att det finns ett bättre sätt att göra det på.

En sak som jag vill tillägga är beröm. Vi är överlag väldigt sparsamma med beröm och det är något som är underskattat. Beröm är det absolut bästa sättet att närma sig en annan människa i alla lägen. Inte bara när du tycker att någon gör fel.

Mer beröm till folket!

 

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 tankar om “Du gör fel!