En överlistad Jante ger Rockstjärnestatus! 2 kommentarer


Jag har intervjuat Tomas Gunnarsson som nyligen släppte den populära boken: ”Att överlista Jante”. Tomas är föreläsare, författare, inspiratör, ledarskapsutvecklare, grupputvecklare och coach. Med sin bok om att överlista Jante så vill Tomas visa att du kan överlista Jante och skapa en inre hejarklack som lyfter dig själv och dina medmänniskor. Och det har ju verkligen Rockstjärnestatus! Eller hur? I den här intervjun berättar Tomas hur vi genom att överlista Jante kan få ökad Rockstjärnestatus i våra liv!

Tomas Gunnarsson

Så hur får vi ökad Rockstjärnestatus genom att överlista Jante?


Vilka fördelar kan det ge att överlista Jante?
Att överlista Jante är att träda fram och inte hålla sig tillbaka, säger Tomas. Det ger bättre relationer med andra både privat och på arbetet och med bättre relationer menar jag mer äkta och mer givande relationer. Om vi tar arbetet som exempel så är de viktigaste resurserna på ett företag de mellanmänskliga relationerna. Och med bra relationer på arbetet så mår de anställda bättre vilket leder till att de kan prestera bättre vilket för företaget ger ett bättre resultat. Det kan liknas vid en blomma som blommar och strålar istället för en blomma som slokar. Allt blir bättre när jag kan vara genuin med mig själv. Om jag vågar ta ansvar för en relation så blir det en mer fruktbar relation.

Påverkar det hur man hanterar problem?
Absolut! Med Jantehatten på så är det lätt hänt att man skyller på andra och inte själv tar ansvar. Om jag överlistat Jante så ser jag att jag är en del av lösningen vilket ger ett mer lösningsfokuserat agerande. Jag tar mitt ansvar och ser att jag kan påverka. Om vi värderar oss själva högt och ser att vi är värdefulla så kan vi lättare bidra till lösningen. När jag värderar mig högt så blir jag inget offer för situationen. När jag överlistat Jante så vet jag att jag har ett val, jag kan vara ett offer en stund men sedan rycker jag upp mig och tar mitt ansvar. Man kommunicerar på ett bra sätt när man ser sitt värde utan att anklaga eller verbalt attackera någon annan. Jag vet att jag äger makten i mitt liv att kunna välja hur jag väljer att hantera olika situationer och jag vet att jag har möjligheten att göra aktiva val och att  jag skapar och väljer mitt förhållningssätt.

Att överlista Jante!

Finns det samband mellan självkänslan och Jante?
När jag överlistar Jante så värderar jag mig själv högt och har en hög självkänsla. Jag kan stå  framför spegeln på morgonen och välja att göra den här dagen till en bra dag. När vi har Jantehatten på oss så upplever vi oss inte som värdefulla och det är lätt hänt att vi håller oss uppe genom att trycka ner andra. Det är mycket lättare att stå upp för sig själv när man  umgås med dom som inte har Jantehatten på. Att ta av dig Jantehatten innebär att du gör val som är bra för dig själv och för andra. När jag överlistar Jante så väljer  jag att lyssna till dom inre tankar och röster som höjer mig. Allting handlar till syverne och sist om hur vi värderar oss själva.

Hur påverkar Jante vår framgång?
Eftersom Jante håller oss tillbaka så kan det vara svårare att nå framgång då man inte tycker att man är värd det eller att man inte har förtjänat det. Men genom att överlista Jante och lyssna till dina inre upplyftande röster och tankar gör att du kan komma dit du vill för du vågar träda fram och följa ditt hjärta.

Tomas 5 bästa tips för att överlista Jante!

1.    Du duger! Jante handlar om att man inte duger,  men det ska du inte tro på,  utan du ska tro  att du duger. Och för att överlista Jante är det viktigt att man verkligen känner att man duger, att verkligen uppnå den innerliga känslan av att duga. För att uppnå den känslan behöver  du följa devisen: ”Du ska tro att du är något och alla andra också”. Jag behöver kunna se mig själv i ögonen med det jag gör mot mig själv och mot andra. Känslan av att duga uppkommer i samverkan med andra människor. Omtänksamhet om andra är en grundbult i att känna att jag duger. Det är viktigt att stötta och uppmuntra andra och att finnas till för andra då det stärker känslan av att verkligen  duga.  Det är viktigt att ha en balans mellan att tänka på sig själv och andra. Tänk vad bra det vore om man hade som två bensinmätare i pannan; en där du ser att du behöver  tanka energi till dig själv och en där du behöver tanka med omtanke om andra.

2.    Mod! Att ta modet till sig att våga erkänna att jag , precis som alla andra beter mig Janteaktigt ibland är ett steg mot medvetenhet. Medvetenhet är grunden till all personlig utveckling. Det största hotet mot ens egna utveckling är att tro att man är ofelbar och det är en illusion att tro att den perfekta människan finns.

3.    Fokus! Att överlista Jante handlar inte om att försöka krossa eller förinta den då det absolut bästa sättet att inte bli av med något är att försöka bli av med det. Det viktiga är att fokusera på och framför allt  lyssna till de upplyftande tankarna och på det sättet överlista Jante. Genom att lyssna till de inre förminskande tankarna så förstärker vi Jantes grepp om oss.

4.    Muskler! Jag brukar prata om Jantemuskeln och Dugamuskeln. De tankar och handlingar som lyfter dig är Dugamuskeln och de tankar och handlingar som trycker ner dig är Jantemuskeln. Så dina tankar och dina handlingar visar dig vilken muskel du tränar. Så vilken muskel väljer du att träna? Antingen står vi upp för oss och tränar Dugamuskeln eller också förminskar vi oss och tränar Jantemuskeln.

5.    Stanna upp! Det är viktigt att regelbundet stanna upp och säga till sig själv: Jag duger, Jag är värdefull och Jag gör skillnad. Det är viktigt att komma ihåg att vi gör skillnad; både för oss själva och för omgivningen.

Tomas ledord:
Respekt och ödmjukhet!

Mer av Tomas!

Hemsida!

Inspiration på Facebook!

Köp boken Här eller Här!

Så av med hatten, le och Rocka Loss! Du är fenomenalfantastisk! Precis som alla andra!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “En överlistad Jante ger Rockstjärnestatus!