Från negativa tankar till positiva 2 kommentarer


När jag skriver och pratar om Positivt tänkande så möter jag ofta reaktioner som: ”Jag försöker verkligen tänka positivt”, ”Jag kämpar med att ändra tankarna”, ”Jag gör mitt bästa att tänka positivt” etc. Innebörden i många reaktioner är att det är svårt att tänka positivt och något som man verkligen måste kämpa för att lyckas med. Men det är aldrig någon som säger att de verkligen försöker tänka negativt eller att de kämpar för att ändra tankarna från positiva till negativa.

Att tänka en tanke, oavsett om den är positiv eller negativ, går till på samma sätt så ingetdera är svårare eller lättare. Det som avgör om en tanke är svår eller lätt att tänka är hur van du är vid tanken. En tanke som du tänker ofta blir till slut en övertygelse och kan gå per automatik men en helt ny tanke kräver ditt medvetna fokus för att den ska tänkas. Om du till exempel är ”övertygad” om att du är tjock så är det ”svårare” att tänka tanken ”Jag är smal” och anledningen till det är att du känner ett motstånd mot den tanken eftersom den dels känns falsk men också med tanke på vilka känslor den skapar inom dig. Tanken ”Jag är smal” påminner dig om din övertygelse att du är tjock och att du vantrivs med dig själv, du blir påmind om alla de negativa känslor du har kring dig själv och din kropp. Så både ovanan och de negativa känslorna gör det svårare att tänka den tanken som ses som positivare.

Så det fascinerande är att många kämpar och försöker att tänka positivt medans de helt utan problem kastar sig in i och sveps med av negativa tankar. Dina känslor är det verktyg som talar om för dig om du har negativa eller positiva tankar. Så är du på dåligt humör, sur och grinig så fokuserar du på omgivningen med negativa tankar. Men det kan du ändra på väldigt snabbt. Du kan precis här och nu välja att ha ett annat fokus som förändrar ditt känsloläge till ett bättre. Du kan skifta ditt fokus så att du mår bättre och blir på bättre humör.

Det här med våra tankar ställer till det för väldigt många när de börjar lära sig mer om attraktionslagen och så försöker de mota bort negativa tankar för att inte attrahera saker som de inte önskar. Men i samma ögonblick som du försöker bli av med en negativ tanke så ger du den uppmärksamhet och då attraherar du fler negativa tankar. Ge istället uppmärksamhet åt något som är mer positivt så växer det istället och de negativa tankarna krymper när de inte får någon uppmärksamhet.

Men att gå från negativa tankar till positiva är som att bryta vilken dålig vana som helst. Det som jag kan tänka mig är anledningen till att många upplever just det här med att bryta tankar som svårt är nog för att man inte har verktygen och således inte vet hur man ska göra. Jag pratar ofta om att distrahera hjärnan för att bryta de negativa tankarna så att man kan stoppa in positiva tankar istället och idag får du här en övning som heter: Bli en humörsamlare.

Så blir du en humörsamlare:

1. Använd din kalender eller köp en fin anteckningsbok för det här ändamålet.

2. Varje gång du gör något som får dig på bra humör så skriver du ner vad du har gjort och vilka känslor du upplevde. Här är några exempel:

* 20160215: Promenad 45 minuter. När jag kom hem kände jag mig duktig och hade en allmänt skön känsla i kroppen. Jag var på bra humör och nöjd med mig själv.

* 20160216: Tittade på bilder från semestern. Det gjorde mig väldigt glad och fick mig att inse hur bra jag faktiskt har det. Och vi hade det så mysigt tillsammans och jag kände så starkt hur jag verkligen uppskattar min familj. Jag blev också inspirerad att börja planera nästa resa. Åh, så roligt!

* 20160217: Lyssnade på Rodrigo y Gabriela på Spotify. Jag blev så peppad och kände mig helt oövervinnerlig. Inget kan stoppa mig från att nå mina mål och göra det jag verkligen vill göra. Livet är underbart!

* 20160218: Tittade på filmklipp på nätet från Bahamas: Jag kände mig äventyrlig och väldigt glad och njöt av den sköna längtan efter att resa inom mig.

* 20160219: Fikade med min goda vän Anna: När jag kom hem var jag på så bra humör. Jag hade en så härlig varm känsla inombords och kände mig så tacksam över att ha en så fin vän.

rp_Anastacia-200x300.jpg3. De här exemplen visar hur du skriver ner saker du gjort som du har uppfattat som väldigt positiva. Efter ett tag så kommer du ha samlat på dig en hel drös med humörhöjande saker som fungerar för dig och de här sakerna är suveräna verktyg som är skräddarsydda för dig. Så när du har dagar där du känner dig på dåligt humör, smådeppig, uppgiven eller liknande och inte vet vad du ska ta dig till då ska du kolla dina humörhöjande saker och välja det som känns rätt att göra för stunden.

För ofta är det så att vi hamnar i en svacka och så vet vi inte hur vi ska ta oss upp ur den svackan igen för när vi är där nere så har vi en förmåga att glömma att det faktiskt finns massor med ljuspunkter i livet och att vi faktiskt har haft helt suveräna dagar. Men när du är en humörsamlare så har du till slut en rejäl verktygslåda full med saker som gör dig på bättre humör.

 

 

 

 


Mer om attraktionslagen:

E-kurs för att lära dig attrahera det du önskar

Guide till positiva tankar

Se mig föreläsa om attraktionslagen

Alla inlägg om attraktionslagen

 

You Rock!!!

 

 

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Från negativa tankar till positiva

 • Cajsan

  Tack för alla kloka ord.

  Jag är i en svacka då jag till slut erkänt för mig själv att jag de senaste åren blivit väldigt ensam. Livet blev inte vad jag ville. Ensamheten gör sig påmind varje dag vilket förstås skapar olika negativa känslor hos mig. Har tidigare försökt förtränga det och i stället jobbat på att skapa positiva tillstånd/känslor.

  Undrar nu vilket som är det bästa – att förtränga och försöka att inte låtsas om tillstånd som faktiskt skapar negativa känslor? Som i mitt fall ensamheten. Eller är det bättre att först erkänna och möta det negativa tillståndet/ känslan för att sen försöka utgå därifrån?

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Hej Cajsan! 🙂

   Stort tack för din fråga.
   Man ska aldrig förtränga eller låtsas om som om något inte existerar. Det man däremot kan göra är att hitta andra tankar kring situationen som gör att det känns bättre. Jag tänkte börja med att skriva några rader kring en mening du skrivit som fastnade hos mig och det är att du skriver att livet blev inte vad du ville. Kanon att du har fått den insikten för det visar på att du är villig att nu göra något åt det. Se det som att du från och med nu har ett tomt ark framför dig som du ska fylla med nya härligheter. Du kan nu bjuda in nya spännande saker i ditt liv. Jag vet att det kanske kan låta enkelt och glättigt men det är faktiskt så enkelt. Allting börjar med en tanke så vad tänker du på?
   När det då gäller ensamheten så är den först och främst svår att inte låtsas om för du behöver bara se dig omkring för att se att det inte är någon annan där. Det som dock är så bra med hjärnan och attraktionslagen är att de inte skiljer på fantasi och verklighet, de agerar bara utifrån dina känslor.
   Det du först bör göra är att hitta fördelar med att vara ensam, t ex att du behöver bara bry dig om dig själv, du kan ägna din tid åt vad du vill, du kan laga mat när det passar dig, du kan sova när det passar dig. du äter vad du vill, ingen har några åsikter om vad du ska och inte ska göra etc. Du kan säkert hitta fler fördelar.
   Sen ska du fokusera på de saker i ditt liv som du är nöjd med. Har du ett jobb du trivs med? En hobby du älskar? Ett husdjur? Vackra blommor i fönstren? Massor med bra musik? Leta efter saker omkring dig som du tycker om och som du kan uppskatta.
   Ja, du är ensam idag men det betyder inte att du kommer vara ensam om en vecka. Det finns massor med saker du kan göra aktivt om du vill träffa en partner eller vänner. Skriv ner saker du skulle kunna göra. T ex: gå en kurs, åka på en temaresa för singlar, gå med i en förening, grupper och forum på nätet etc.
   Skriv ner hur du vill att ditt liv ska se ut och alt som du drömmer om att göra. Ha som dagligt fokus att du ska vara lycklig och gör saker och tänk tankar som gör dig glad.
   När de negativa tankarna kring ensamhet kommer så hitta något du kan säga till dig själv för att bryta och mildra de negativa tankarna. De tankarna för dig bara längre från det du önskar. Så länge ditt fokus är ensamhet så kommer du attrahera ensamhet. Så säg till de tankarna när de kommer att ni står i vägen för min önskan och så gör du istället något som får dig att le.

   Hoppas du är nöjd med svaret.
   🙂