Ghosts, Drugs & Rock n´Roll!


Jag välkomnar här gästbloggaren Anna Gable! 🙂

 

Foto: Håkan Wester

Foto: Håkan Wester

Anna Gable gästbloggar om sin roman och om att hjälpa andra skriva.

Vad skoj att jag får vara gästskribent här på bloggen. Jag heter Anna Gable och jobbar som lektör, skrivcoach, språkkonsult och författare. Mina första historier skrev jag i skolans blå skrivböcker. Det blev historier om hästar och redan då ett och annat övernaturligt inslag. Jag har utbildat mig i att skriva hela vägen, från en speciell kommunikationsvariant på gymnasiets naturvetenskapliga program till språkkonsultlinjen på Stockholms universitet.

Ghosts, Drugs & rock n’Roll

Annas bok

Annas bok

För ett år sedan kom min första roman som heter Ghosts, Drugs & Rock n’Roll.
Den handlar om en rockstjärna som i historiens början står nära toppen av sin karriär. Han fyller världens största arena, Wembly. Men under ytan lurar ett familjedrama som tar ny fart när stjärnan träffar sin far i bokens början. Något är fel, men hur fel orkar inte huvudpersonen tala om förrän långt senare. Det Erik, eller Zorf som han kallar sig på scenen, inte vet är att han är en bricka i ett spel som började för mer än hundra år sedan, ett drama om ond bråd död och olycklig kärlek. Så när Erik träffar Mia känns det som han har mött någon som han älskat långe redan – och han anar inte hur rätt han har.

Erik vet dock inte om det är drogerna han förgäves försöker sluta med som lockar fram spökerierna han upplever i sitt slitna hus i London, eller om det verkligen finns andar. När han inser hur det förhåller sig är det snudd på för sent. Hans kära Mia tror inte alls på spöken, hon är en jordnära sjuksköterska som gör allt för att hjälpa Erik att få ordning på sitt kaotiska liv. Men när hon hittar en gammal dagbok och börjar läsa kan hon ändå inte låta bli att se sambanden. På olika sätt förstår Erik och Mia att den mörka historien är på väg att upprepa sig. Frågan är bara om de ska hinna hejda den innan fler dör?

Ghosts, Drugs & Rock n’Roll har blivit lovordad av en av de stora agenturerna. Den är en utmärkt julklappsbok, beställer du nu hinner Tomten dela ut den! Du beställer den enklast och billigast på www.zorf.se (men det finns också några få signerade exemplar hos SF-bokhandeln i Stockholm). På hemsidan hittar du dessutom sexton sidor att provläsa, fanart, mer om karaktärerna, en trailer, radioreportage med mera.

Min bakgrund

När jag inte skriver själv ägnar jag mig åt att hjälpa andra att skriva. Jag jobbar dels i egen regi och dels åt ett förlag. I botten har jag en utbildning som examinerad språkkonsult i svenska. Det innebär, förutom en hel del egen skrivutbildning, att man läser en hel del textanalys. För att kunna hjälpa andra med deras texter måste jag ju inte bara kunna se var en text eventuellt inte fungerar, utan också kunna tala om varför det är så.

Alla kan skriva!

I min roll av skrivcoach ger jag också förslag på lösningar, men texten är alltid författarens att göra som han eller hon vill med. Alla som använder en coach, oavsett ämne, vet att man måste jobba mycket själv, men att stödet kan vara bra att ha förstås. Här går Cecilias och mina vägar ihop.

Att skriva är ett hantverk som alla kan lära sig. Men precis som med alla andra saker kommer man att ha olika förutsättningar. Precis som att alla som har två friska ben kan springa hundra meter så blir ju inte alla olympiska medaljörer, och på samma sätt får inte alla som skriver nobelpriset, eller ens ett förlagskontrakt. Dock ökar chansen att bli utgiven om man anlitar en lektör, även om det inte är några garantier. Det alla kan uppleva är dock glädjen i att skriva, att kunna vända det från ett måste till något som man ser fram emot att få sätta sig med. Det är fantastiskt roligt när sådant händer.

Företag behöver också språkhjälp

Jag har också jobbat en hel del med bruksprosa på olika företag, t.ex. hos SEB och Försvarets Materielverk, men även på mindre firmor. Att ett företag förstår sina egna interna instruktioner eller processerna för uppdragsportföljledning och projektledning är lika viktigt som att deras kunder lätt kan hitta det de söker på deras hemsida. Byråkratsvenska och juristspråk har satt många käppar i hjulen, framför allt sedan den klassiska sekreterarrollen försvann. Större företag och myndigheter har oftast en fast stab av skribenter, medan mindre tar in mig som konsult under en kortare period. Jag är även frilansfotograf och utbildad webbmaster, så jag hjälper gärna till även vid design av hemsidor och trycksaker.

Vad är roligast i livet?

Anna signerar

Anna signerar

På en sida som drivs av en livscoach måste jag väl också svara på frågan: Vad är roligast att göra? Men jag kan ju inte svara på den. Att få hjälpa någon att ge ut sin bok, att få med sig en företagsledning till tydligare texter eller att själv skapa känns som olika sidor av samma mynt. Jag känner mig privilegierad som får göra så omväxlande och roliga uppgifter när jag jobbar. Förhoppningsvis kan jag även hjälpa dig, eller ditt företag, på vägen. För mer information om mig som lektör och språkkonsult, besök gärna www.annagable.com

Du får givetvis även gärna kontakta mig om du har frågor kring mina tjänster, eller om min bok. Jag kommer gärna och gör signeringar och författarföreläsningar eller pratar allmänt om att skriva på skolor, företag, bibliotek, i bokhandeln med mera. Tusen tack för att jag har fått vara med här i bloggen och hoppas nu att ni får en härlig jul med mycket bra läsning i era paket!

/Anna

www.zorf.se

www.annagable.com

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *