Har du gått på myten?


Positivt tänkande är idag ett ganska laddat och uttjatat uttryck som väcker en del reaktioner och jag bemöter här de 4 största myterna som jag uppfattat i diskussioner i detta ämne.

4 vanliga myter om Positivt Tänkande:

1. Förnekelse! Många tror att positivt tänkande handlar om att förneka något som man uppfattar som jobbigt, tråkigt, obehagligt, helt enkelt att blunda för det man önskar undvika. En väldigt vanlig uppfattning är att om man accepterar något negativt så är det detsamma som att man måste bryta ihop och måla fan på väggen. Men att acceptera verkligheten säger ingenting om att du måste tänka fram vartenda skräckscenario som du kan komma på.

2. Ansvarslös! En annan villfarelse är att du måste oroa dig och verkligen tänka alla negativa tankar som finns kring en jobbig situation för annars anses du som likgiltig inför situationen och att du är en väldigt ansvarslös person. För att visa att du verkligen bryr dig och vill lösa situationen så måste du oroa dig till max, stressa runt och tänka riktigt negativt.

Maskros

3. Omöjligt! En vanlig invändning mot Positiva tankar är att: Det är löjligt att tro att tankar skulle kunna påverka verkligheten på något sätt! Själva tanken i sig är bara en tanke och kan varken göra till eller från men tanken styr väldigt mycket av det som händer inom oss. Tanken sätter igång en händelsekedja som många tycks glömma bort eller vara totalt omedvetna om. Tanken styr dina känslor, dina känslor styr ditt beteende och ditt beteende styr hur omvärlden bemöter dig. Förutom det så påverkas även kroppen rent fysiskt i form av olika typer av kroppsliga reaktioner och uttryck. Om du är ledsen eller arg så inträffar olika kemiska reaktioner i kroppen varav vissa som exempel leder till att vissa muskler spänns. Om du provar att vara totalt avslappnad någon gång när du är riktigt irriterad så kommer du upptäcka att det är omöjligt. I tanken så skapas även våra värderingar och attityder vilket leder till att den händelsekedja som sätts igång av en tanke kan påverka hur ditt liv blir eftersom din tanke styr din uppfattning om verkligheten.

4. Besviken! Vi varnas ofta för att ta ut något i förskott med motiveringen att vi då riskerar att bli besvikna. Om något blir annorlunda än vad jag ville eller tänkt mig så blir jag besviken men vad är det som säger att besvikelsen blir ännu större bara för att jag hoppas eller tror att allt ska gå bra? Om vi tar som exempel att du väntar på provsvar från en läkarundersökning som kommer visa om du är helt frisk eller att du har någon livshotande sjukdom och allt där emellan. Då kan du nu ägna tiden åt att tänka riktigt negativt (realistiskt i de flestas ögon) och måla upp bilder av alla tänkbara sätt som du skulle kunna dö på. Men det skulle varken göra någon skillnad för provsvaret eller ens göra dig mer rustad för att kunna ta emot ett jobbigt besked. Om du istället ägnat dig åt att tänka positivt (fantiserat i de flestas ögon) så skulle knappast besvikelsen ha blivit större vid ett jobbigt besked. Vinsten hade däremot varit att du i några timmar hade mått bra istället för att må dåligt. Och får du ett positivt besked efter läkarundersökningen så har du oroat dig i onödan om du ägnat väntetiden åt det. Får du ett negativt besked så har du ändå oroat dig en gång för mycket till ingen nytta.

En slutsats!

Villfarelsen är att negativa tankar är realistiska och att positiva tankar är lögn. Om vi hänvisar till exemplet ovan så var situationen sådan att ingen hade någon aning om vad provsvaren skulle visa vilket innebär att både de negativa och de positiva tankarna var lögn/fantasi fram till det att provresultatet kommit. Och om du nu ska ägna dig åt att ljuga för dig själv så är det väl att föredra en lögn/fantasi som får dig att må bra i några timmar än en lögn/fantasi som får dig att må uselt.

Av någon anledning så verkar det mer rumsrent att ägna sig åt negativt tänkande än att tänka positivt. Det är mer okej att mata sig med negativa lögner/tankar än med positiva lögner/tankar. Synen verkar vara att negativa tankar är realistiska medan positiva tankar kommer från en desorienterad person som är verklighetsfrånvänd, vägrar se sanningen som den är, lever i en illusion, saknar fast mark under fötterna och har huvudet bland molnen.

Ovanstående text är hämtad från min E-bok: ”Bli en stjärna på att tänka! Så skapar du tankar som gynnar dig.” och du kan läsa mer om boken genom att klicka HÄR.

Du kanske också gillar:

 • Bara så där!Bara så där! (4)
  Ibland så kan det kännas som om livet går så väldigt långsamt och det är samma sak dag […]
 • Dags för en makeover?Dags för en makeover? (4)
  Jag har haft en helt underbar lördag då jag har helt varit i min egen värld av tankar, […]
 • Vad matar du din hjärna med?Vad matar du din hjärna med? (21)
  "Vad menar jag då med frågan: "Vad matar du din hjärna med?" Vi kan ta några […]
 • Du har förmågan!Du har förmågan! (0)
  Du har alltid ett val i alla situationer. Du är också den som har ansvar för dina tankar […]
 • Ge mig ett enda vettigt argument mot…Ge mig ett enda vettigt argument mot… (0)
  positivt tänkande. Det finns så många neggo-människor som hela tiden blir provocerade av […]

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *