Har du testat att vara lycklig utan anledning?


Lycklig utan anledning? Det går väl inte! Jag kan inte vara lycklig om det inte händer något i min omgivning som jag kan vara lycklig över, eller? Jo, det kan du, det gäller bara att veta hur du ska göra. Let me tell you how!

De flesta lever sina liv i undantagstillstånd och med det menar jag att de hela tiden väntar på att just ”det” ska hända och sen kan de vara lyckliga. Det stämmer till viss del att de blir lyckliga när just ”det” händer men efter ett tag så avtar lyckan och de är tillbaka i det vanliga undantagstillståndet. Vad ”det” betyder är olika för olika personer men det kan t ex handla om: att få ett jobb, att hitta en lägenhet, att hitta en partner, att få mer pengar, att köpa en tröja etc.

Solrosor

Foto: Särnblad Foto

Forskning visar att vi alla har vår egen inbyggda lyckonivå som alltid återgår till efter att vi antingen varit riktigt lyckliga eller riktigt olyckliga. Alltså en vardagsnivå av lycka. Så om vi som exempel säger att mellan 1-10 så är 6 din vardagsnivå men så får du ditt drömjobb och då når du en lyckonivå på 10. Sen när du jobbat ett tag så sjunker din lyckonivå successivt och du är tillbaka på 6. Likaså om något tråkigt händer, säg att du förlorar ditt jobb, då sjunker din lyckonivå till 2 men successivt så stiger den för att till slut vara tillbaka vid 6.

Första gången jag läste det här så kändes det ganska nedslående, va´kan jag inte bli lyckligare än så här? Men, så har jag studerat vidare och kommit fram till att vi kan höja vår vardagslyckonivå genom ett medvetet arbete. Allt sitter i vår hjärna och i våra tankar och där finns det massor som vi kan påverka. Forskningen har också kommit fram till att det är inte yttre omständigheter som styr utan det är helt och hållet vi själva. Det är vår uppfattning om de yttre omständigheterna som styr hur lyckliga vi känner oss.

Lycklig utan anledning!

Den här killen mötte jag på ett barnhem i Indien och både han och de andra barnen visade sann lycka. De ägde ingenting, hade inga direkta framtidsutsikter men de var ändå lyckliga. Det ser jag som ett bevis på att yttre omständigheter inte spelar roll. Om de yttre omständigheterna var det som avgjorde hur lyckliga vi är så skulle alla miljonärer vara superlyckliga. Alla de som nått materiell framgång skulle vara superlyckliga. (Att jag tar pengar och materiella ting som exempel är bara för att den allmänna uppfattningen i samhället är att framgång = med materiella ting och pengar. Jag har dock en annan uppfattning om vad som är sann framgång.)

Så har du aldrig provat att vara lycklig helt utan anledning så tycker jag du ska göra det nu. Jag kan berätta hur jag själv gör. Jag älskar musik och jag brukar säga att det finns två sorters musik, det finns dålig musik och så finns det bra musik. Och jag lyssnar på den so är bra. Och jag har då skapat låtlistor med sådana låtar som bara rycker tag i mig och helt enkelt tvingar mig att vara glad. Sådan musik som gör att jag bara måste känna mig lycklig, fri och på topp. Så när jag känner mig mindre lycklig så sätter jag på den sortens musik och då ökar genast min vardagslyckonivå flera snäpp.

Nu är det ju inte så att alla kanske går igång på just musik eftersom vi alla är olika så ta reda på vad som gör dig så där barnsligt lycklig. Det kan vara minnen, dans, löpning, träning, favorithobby, fågelskådning, bowling, film, dofter, bilder, en speciell person, tankar, sång, att skriva, surfa, köra bil, cykla etc. Testa dig fram och se vad som faktiskt gör dig riktigt lycklig. Du kan tänka dig tillbaka till något tillfälle då du kommer ihåg att du kände dig riktigt lycklig och använda det minnet för att göra dig lycklig eller om det går, göra samma sak igen.

Så vad väljer du?  Att leva ditt liv i undantagstillståndet eller väljer du att aktivt se till att du är lycklig mellan höjdpunkterna i livet?

Vill du ha 101 gratistips för hur du får ditt liv att rocka så kan du klicka HÄR där får du också tips och idéer för vad just du kan göra för att höja din vardagslyckonivå. Kom ihåg att det är en träningssak och att det kommer gå lättare och lättare för dig att känna lycka.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *