Hjälp!!! Mitt liv suger, del 2.


Här kommer fortsättningen på gårdagens inlägg om vad du kan göra när livet suger. Livet består ju av upp och nedgångar så vi alla hamnar någon gång i den situationen när vi känner att allt bara suger och känns hopplöst så de här två inläggen handlar om vad du kan göra när du är i den situationen och inget hellre vill än att må bra igen. Du hittar det förra inlägget HÄR.

Din uppfattning är allt

Förutom att utmana dina föreställningar så är det också bra att utmana dina uppfattningar.

”Det finns inget bra eller dåligt, endast tänkandet gör det så.” ~ William Shakespeare

Ingenting har betydelse förrän du ger det mening genom att tolka det och sätta in det i ett sammanhang som din hjärna redan känner igen.

Tanken att ditt jobb suger är bara ett sätt att tolka situationen. Du kan istället välja att se möjligheter i situationen.

Det finns olika sätt att förändra en sådan här situation, du kan t ex lära dig att arbeta med din chef i stället för mot honom/henne du kan hitta olika sätt för att göra ditt liv på jobbet lättare. Du kan utveckla dina relationer med de människor du arbetar med och hitta olika sätt att föra in mer glädje i deras liv.

depressed-390938_1280Vänd hinder till möjligheter. Du har förmågan att skapa en glad plats för dig själv där du kunde ha valt elände.

Hur du väljer att se, tolka, tänka och känna kring din situation är helt och hållet ditt val.

Om en del av ditt liv inte är på det sätt du vill så fundera över hur du tolkar situationen. Vilka (felaktiga?) föreställningar är det som förstärks genom dina tankar?

Jag pratar inte om att med ett påklistrat leende stå ut med en dålig situation. Jag pratar om att förändra hur du ser, tolkar, tänker och känner om din situation.

Vilken typ av möjligheter har du nu för att förändra hur du tänker, tolkar, ser och känner kring din situation

Här är några förslag:

  • Jag lever i ett dåligt förhållande. Jag kan passa på att undersöka varför jag verkar välja samma typ av partner (ett mönster?). Från och med nu så tar jag medvetna steg för att förändra mig själv och mina tankar så att jag nästa gång  väljer en fantastisk partner.
  • Jag kan inte hitta en partner. Nu är det perfekt tid för mig att lära känna och älska mig själv. Om jag inte kan älska mig själv eller vet vem jag är så kan jag inte förvänta mig att någon annan kan det.
  • Jag vantrivs på jobbet. Istället för att fokusera på vad jag hatar med mitt jobb så ska jag fokusera på att lära känna de människor jag arbetar med bättre. Sedan ska jag hitta olika sätt att föra in mer glädje för mig och mina kollegor så att vi alla kan trivas bättre på jobbet..
  • Jag kan inte hitta ett jobb. Nu har jag tid över för att ägna mig åt min passion. När jag nu har tid att fokusera på det så kan jag kanske starta ett företag och jobba med det jag brinner för. Då behöver jag inte längre leta efter ett jobb. Jag kan också passa på att utforska mina kunskaper, intressen och erfarenheter för att se vad jag verkligen vill jobba med och vad jag skulle passa bäst för. det kanske är läge att helt byta karriär. 
  • Min chef bryr sig inte om mig. Istället för att se mig som ett offer och tycka synd om mig själv ska jag fundera över min situation för att bättre förstå min chefs beteende. Kanske hans/hennes beteende beror på att hon/han brottas med en stor livsfråga som jag skulle kunna stötta honom/henne i. Han/hon kanske har privata problem som går ut över jobbet. Jag ska nog fundera över om jag verkligen ska ta det här personligt.
  • Min familj / vänner stöttar mig inte känslomässigt. Hellre än att försöka få dem att stödja mig (vilket jag ser som en omöjlighet) så ska jag passa på att gå den här nya studiecirkeln som ingen ville gå med mig. Jag ska skaffa mig nya vänner som delar mina intressen och som är vänligt inställda till mig. Jag ska ägna mig åt mina hobbies och lära mig mer genom kurser och studiecirklar. Det är ingen idé att lägga energi på att försöka få andra att göra som jag vill. Det kan också vara så att min familj och mina vänner stöttar mig fast att jag inte uppfattar det så. Jag kan fundera över om jag tolkar saker på ett sätt som avviker från verkligheten. Jag kan också fråga på vilket sätt de stöttar mig.
  • Jag vet inte vad jag ska göra med mitt liv. Vad är det värsta som skulle kunna hända om jag börjar testa lite nya saker? Om jag väljer något som jag till slut inte gillar så kan jag alltid göra ett nytt val och i en annan riktning. Ingenting måste vara för evigt om jag inte bestämmer att det ska vara det. Jag ska göra en lista på allt jag någonsin velat göra och göra det första och se vart det tar mig. Jag behöver inte ta gigantiska jättekliv utan kan börja med att testa en ny maträtt, lyssna på helt ny musik eller liknande.
  • Mitt liv känns tomt och innehållslöst. Jag ska börja ägna mig åt sådant som gör att jag kommer i kontakt med mitt inre jag. Yoga eller meditation till exempel. Jag ska ta reda på vad jag faktiskt tycker är roligt att göra och ägna mer tid åt det. Jag ska utforska och upptäcka mig själv genom att leta efter sådant som gör mig glad.
  • Mitt liv suger.  Se ovanstående idéer.

Det finns alltid en väg ut och du har alltid ett val, även om det valet  bara är hur du väljer att tänka på något.

Som Viktor Frankl, fånge i tre olika nazistiska koncentrationsläger, sade:

”Allt kan tas ifrån en människa utom en sak: den sista av mänskliga friheter att välja attityd i varje situation, att välja sin egen väg.

När vi inte längre kan förändra en situation – så utmanas vi till att förändra oss själva .

Så vad är ditt nästa steg? Kanske det HÄR kan hjälpa dig!

 

Du hittar verktyg för att få en bättre kärleksrelation HÄR, du kan få mer inspiration av mig på Facebook HÄR och HÄR och så kan du följa mig på Instagram HÄR.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *