Hur gör jag för att våga igen? 9 kommentarer


Har man blivit djupt sårad, sviken, bedragen, lurad eller på något sätt illa behandlad så kan det ibland kännas som om man aldrig kommer kunna våga igen. Aldrig våga försöka igen, aldrig våga lita på någon igen, aldrig våga gå in i en ny relation, aldrig släppa någon in på livet osv. Och har man dessutom blivit sviken flera gånger kan det kännas ännu omöjligare. Så jag tänkte här ge några bra tips för att våga igen!

Vågar jag?

Ja, det gör du men det finns några saker du bör jobba med först.

* Förstå! Det pratas väldigt mycket om vikten av att förlåta vilket ibland kan kännas helt omöjligt för ett sådant svek kan man aldrig förlåta. Jag brukar säga att inget beteende är av ren ondska utan det ligger alltid något bakom och om man kan förstå det där som ligger bakom så är det också lättare att förlåta. Det handlar inte om att rättfärdiga en annan människas handlingar utan bara om att förstå dom. Jag levde själv med en man som misshandlade mig och efter att jag förstått hans beteende så var det enkelt att släppa bitterhet, offerkänsla, ilska och att förlåta honom. Det var en ren befrielse. Han hade själv blivit misshandlad av sin pappa och han fick under hela sin uppväxt bevittna hur hans mor blev misshandlad av hans far. Det ursäktar inte hans beteende men gjorde det lättare för mig att förstå och då kunde jag också släppa taget och förlåta.

Förstå!

* Förlåt! Att förlåta är något du gör för din egen skull. Att förlåta gör så att du kan släppa taget om ilska, bitterhet, sorg, skuld, skam och offerkänslor. Att förlåta befriar dig så du kan gå vidare med mycket lättare känslor och en positivare syn på livet. Du slipper fortsätta bära på den där taggen som skaver och du kan se framåt istället. Att förlåta är också ett sätt att lära sig  av det som varit. Förlåtelse gör du av respekt för dig själv och det visar för dig själv att du är värd mer än så.

Förlåt!

* Fenomenalfantastisk! Ja, du är fenomenalfantastisk! Och för att inse det så är det viktigt med en bra självkänsla. Självkänslan har oftast blivit tilltufsad och det kan vara svårt att inse att du är värdefull. Jobba mycket med självstärkande övningar och kom ihåg att självkänslan är en färskvara som hela tiden behöver fyllas på och speciellt om du blivit sviken. Se till att umgås med människor som lyfter dig och peppar dig. Gör saker som får dig att känna dig värdefull!

Fenomenalfantastisk!

* Hitta! Genom att göra saker som lyfter dig så hittar du energin, lusten och livsglädjen. Hitta meningsfullheten i just ditt liv genom att ta reda på vem du är, vad du brinner för och vad som får det att pirra av glädje inom dig! Det är lätt att tappa bort sig själv vid svek så det är därför viktigt att hitta tillbaka till dig själv och ditt egenvärde det ökar dina chanser avsevärt att våga igen! Med stark självkänsla, självrespekt och livsglädje så är risken mindre att du utsätter dig för situationer eller personer som sviker dig igen. Du kommer aldrig låta det gå så långt eftersom du vet ditt värde.

Hitta!

Du är bäst i hela världen på att vara du och du är Rockstjärnan i ditt liv! Ingen annan än du själv kan ta ifrån dig ditt värde och din unikhet så håll i det med beslutsamhet för du förtjänar ett fantastiskt liv. Sätt igång och hjärntvätta dig själv med tankar på allt bra som du är/har/gör! För du är fenomenalfantastisk och förtjänar det liv som du önskar över allt annat. Livet är alldeles för kort för att du inte ska göra det du är passionerad för!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 tankar om “Hur gör jag för att våga igen?

 • Therese

  Tack för dom orden! Jag lider sen många år tillbaka av svår dödsångest och har ytterst svårt att lita på människor. Har haft en tung ångestkväll. Men jag har inte alltid det livet är oftast väldigt fint. I alla fall så strösurfade jag runt lite för att få ro i kroppen. Och det fick jag när jag hittade din sida. TACK! Du har räddat min kväll.

  Mvh/Therese

 • L

  Jag har stora problem med att förlåta min pappa för att han varit otrogen mot min mamma. Jag har vridit och vänt på hela situationen och jag trodde att jag aldrig skulle kunna förlåta honom. Men din text gjorde det faktiskt lite klarare för mig. Jag är trött på att leva med ilska. Och när jag förlåter honom så är det för mig.

 • Pauline

  Jag har ochså en man som blivit gravt misshandlad som barn och troligtvis utsatt för insest hans syster bekräftade att deras pappa hade slagit dom så hårt at dom nästa dog.
  När han va elva år och va sjuk så slängde hans far till honom porrtidningar att läsa och tutade i honom att man måste tillfredsålla sig själv snoppen ska användas.
  resultatet i dag är att han har behandlat mig illa psykiskt kränkt mig så djupt att jag fick ett sammanbrott. han har gott bakom min rygg flera ggr med andra kvinnor och när jag frågar varför han gör så så säger han ”jag vet inte” detta har gjort att jag har så svårt att lita på honom trots att det finns mycket kärlek ochså. och är ständigt på min vakt och kollar vad han gör och inte gör.Det här är så jobbigt att leva med och det verkar inte hjälpa att jag vet varför, det gör mig bara arg och lässen det känns som att jag är lässen i hans ställe i bland. hur ska jag tackla detta?
  Nån som har ett gott råd? massor av varma kramar från mig.

 • Malou Thorman

  Håller absolut med i det du skriver..Att förlåta gör man absolut för sin egen skull. Tänk vad energi man slösar om man inte gör det. En aktivitet som gör dig upptagen men som absolut inte tar dig någonstans. Jag skulle vilja lägga till Acceptera. Det som har hänt det har hänt. Ta till dig dina sårade känslor, din ilska och sorg och släpp sedan taget om dem.
  Tack för ett bra inlägg!
  Malou