Ingen bär skulden 8 kommentarer


Jätteglad!

Jätteglad!

Jag är väldigt glad och tacksam över era kommentarer och det av flera anledningar. Dels så hjälper det mig att förtydliga och exemplifiera mitt budskap ännu mer och dels så ger det mig indikationer på vad som är angeläget för er att jag skriver om. Vissa kommentarer är så viktiga så de vill jag gärna lyfta fram så att fler kan läsa både kommentar och mitt svar för jag tror att det kan ge insikter till fler.

Nedanstående kommentar fick jag på inlägget: Hur lycklig vill du vara?

Kommentar:

Jag håller inte med dig om att man kan känna lycka en hel dag i sträck om man så önskar. Ingen vill väl vara olycklig. Jag tycker att det här är ett resonemang som skuldbelägger dem som försöker men misslyckas med att må bra.

Mitt svar:

Om man vet hur hjärnan fungerar och lär sig vilka tankemönster som man har så kan man med övning lära sig att ändra de automatiska, negativa tankemönster som man har för att byta ut de mot mer positiva tankemönster. Det handlar om att bryta en vana helt enkelt. Jag vet att det är fullt möjligt att känna lycka en helt vanlig vardag utan att det händer något speciellt just den dagen. Och det handlar inte om att skuldbelägga någon. Om man försöker men inte lyckas så kan det bero på flera saker men oftast så handlar det om att man faktiskt inte riktigt vet hur man ska göra, man har inte rätt verktyg för att lyckas. Och det handlar inte om att ”försöka” utan det handlar om att bestämma sig och helt enkelt ”göra”. För att bryta en vana så måste man öva och öva, man måste vara disciplinerad och beslutsam.
Forskningen kring hjärnan och dess funktioner när det gäller känslor och tankar har kommit väldigt långt och man vet idag att en tanke som tänks väldigt ofta har starkare kopplingar än en tanke som man tänker sällan. Och en tanke med starka kopplingar har hjärnan lättare att sätta per automatik. Men om man slutar tänka en tanke med starka kopplingar så försvagas dess kopplingar. Och om man börjar tänka en ny tanke och tänker den ofta så får den till slut starka kopplingar.

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 tankar om “Ingen bär skulden

 • Primrose

  Jag är ofta lycklig hela dagar ,-)
  Jag har en grundinställning att jag själv kan bestämma hur jag ska känna, har inte hört programmet, det är klart att jag kan bli besviken, arg ledssen, men bakom dom känslorna finns en stor lycka!
  Jag har en humor som hjälper till, ser fullt med roliga saker i livet, ofta små roliga saker eller andra härliga små saker runt mig.
  Jag tror jag har bara bestämt mig för att jag är lycklig, eller så är det nåt annat som triggare igång lyckokänslorna.
  I mitt liv har funnits mycket sorg och långvarig psykiskmisshandel, men jag är en glad person.
  Får lyssna på programmet när jag har tid!
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Tack för en så härlig kommentar!

   Jag har märkt att människor som har varit med om väldigt jobbiga saker har lättare att glädjas åt livets små härligheter. Man kan göra som du säger, bestämma sig för att vara lycklig. Det är en fråga om att välja fokus och man kan öva upp det valet till att automatiskt bli ett positivt fokusval.

   Kram!

   You Rock!!!

 • Geddfish

  Jag hade en gång en mening som jag gillade, men den tyckte inte min man om. Alltså, vi tänker olika.
  Den var ungefär så här:
  Jag har min sanning och du har din sanning och vi kan båda ha rätt.

  Jag har en väninna sen många år och vi tycker inte alls lika. Men vi har samma värderingar och har aldrig varit osams, för vi respekterar varann.

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Ja, visst är det så att vi tänker olika och vi kan ha olika sanningar. Fast alla är inte överens om det. 🙂

   Det är viktigt att respektera att andra kan ha andra åsikter än man själv. Jag tycker det är berikande att höra andra tankar och åsikter än mina egna. 🙂

   You Rock!!!

 • Znogge

  Det är intressant att få ta del av andras tankar och inse att vi faktiskt tänker och tycker väldigt olika vi människor. Vad som är rätt eller fel? Tja, vem vet…

  Kram

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Ja, det är härligt att det finns en sådan variation i tankar och tyckanden för det ger oss så stor möjlighet att se saker från andra vinklar än våra egna.
   Sen är ju variationerna inte lika stora när det gäller hur våra kroppar och hjärnor fungerar.

   Kram!

   You Rock!!!