Inre kaos och yttre kaos! 5 kommentarer


Vanligt är att inre och yttre kaos går hand i hand. Det ena leder till det andra och det är svårt att säga vilket som kom först, hönan eller ägget.
Inre kaos yttrar sig på olika vis; stress, koncentrationsproblem, deppighet, röriga tankar, småförvirring, svårt att fokusera, negativa tankar och irritation mot sig själv. många gånger kan det vara svårt att sätta fingret på anledningen och att försöka ta reda på det kan ta lång tid om man ens någonsin kommer på den egentliga orsaken. Men, har du samtidigt ett yttre kaos hemma eller/och på jobbet så kan det vara läge att börja där.

Att ta itu med högarna och röran som finns runt omkring dig löser även upp en del av det inre kaoset och ofta är det lättare att börja på utsidan med det som syns klart och tydligt. Börjar du reda ut det yttre kaoset så infinner sig ganska snart en känsla av förnöjsamhet och stolthet. En känsla av lätthet infinner sig ganska snart och sinnet blir lite lugnare.
Att ha ordning i sitt hem och på sin arbetsplats är en bra förutsättning för att få ett lugnare inre.
Just nu läser jag en rolig bok som heter ”Var sak på sin plats” skriven av Rita Emmet. Så här beskrivs boken:

”Detta är en rolig, viktig, informativ och klok bok som behandlar ett ämne som orsakar så många människor så mycket stress, skuld och utmattning. Nämligen: våra röriga högar och växande pappersbuntar och oöverblickbara garderober och garage där det inte stått en bil på åratal på grund av … ja ni vet.
I början berättas om ett par som kommer hem till sitt hus där det varit inbrott. Polisen är fortfarande kvar på platsen och säger allvarligt: Jag måste varna er för hur det ser ut där inne, tjuvarna har vänt upp och ner på allt och det kommer att ta er veckor att städa upp. Husägarna går in med hjärtat i halsgropen och ser att absolut inget är rört. Det ser ut precis som innan de for på bio. Dags att städa, kanske?”
Vidare skriver Emmet i en ruta för Emmets skräpbasfakta följande:

”Enligt städfirmorna skulle  fyrtio procent av hushållsarbetet i ett genomsnittligt hem försvinna om man gjorde sig av med all överflödig bråte.”

Det tilltalar  mig så det är dags att börja röja och sortera för att hitta plats åt alla saker som ska vara kvar.
Hur är det för dig? Både yttre och inre kaos eller välsorterat och lugnt?

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 tankar om “Inre kaos och yttre kaos!

 • Anette Ryan

  Ojoj en bok för mig! Gillar var sak på sin plats men det är svårt när man är flera i en familj. Gillar ordning och mår bra av det. Klarar av att leva lite rörigt ett tag men så helt plötsligt när det gått för lång får jag "psykbryt" och måste tokstäda för jag blir så irriterad på alla andras skräp…mitt skräp är ju ok men alla andras gör det rörigt haha. Hade en sådan stund i morse på väg ut genom dörren när jag inte hittade en grej jag behövde…Så imorgon vet jag vad jag gör…Röjer i huset, sortera och slänger! Fast det är lite svårt att hälla ordning just nu när vi är "mittemellan" hus och fortfarande lever i kartonger bitvis.
  Tack för kul inlägg!
  Tjingeling Anette 🙂

 • Classic Style Blog

  Ja, klockrent Cecilia, var sak på sin plats…ger givetvis en känsla av välbehag.ibland utmanande då min familj består av kreativa vildhjärnor..hihihi så det blir mycket rörig ibland…

 • Johanna

  VA? Menar du att jag måste packa upp väskan?! =)
  Jag gillar var sak har sin plats, men drabbas alltid av inre kaos för att jag "aldrig hinner undan" och då kommer jag aldrig igång heller… har försökt att motarbeta det med att inse att lite stökigt måste jag lära mig leva med (annars måste jag ju städa!) och se till att inte det låta mig hindras från att komma igång med, utföra och framförallt slutföra allt annat jag tänkt!

 • Lev Ditt Liv

  Jag gillar var sak på sin plats. Tycker att det är stökigt när det är saker på fel plats. Men det är bättre nu än vad det varit i tidigare liv.

  Kan dock ha en förklaring på att jag gjort mig av med massa saker..Kanske rentav 40% för jag vill ha luft i livet också..har blivit sak hatare på ett sätt.. Men bättre lite skit i hörnet som fg skriver än ett rent h-vete..
  Låter som en intressant bok för mig..

 • Irrhönan

  Det där är en balansgång.

  Jag vet ingenting som stressar mig mer än när jag ser röra och känner att jag MÅSTE göra nånting åt det. Bara för att "man" "borde" göra det.

  När tiden är knapp och ska fördelas på heltidsjobb, ensam vuxen, två barn, en hund, tvätt, städning, plocka ihop, stort hus, handla, aktiviteter, projekter, "leva nu" och så vidare, så blir det tiotusen gånger värre för mig.

  Jag förnekar inte att det känns mycket bättre när det är ro och reda omkring mig – men jag låter numera aldrig stök och grejor stressa mig. De ligger kvar – jag lovar, det händer ingenting om man låter dem ligga! 😉

  Jag har valt att hitta en balans där jag fungerar bäst – och det är med en betydligt högre toleranströskel gentemot oreda än vad jag har gjort tidigare i mitt liv, när jag gick runt och var arg och ledsen.

  Hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete… 😉