Intervju med Linda Örtengren, Den Nakna Coachen! 11 kommentarer


 Den Nakna Coachen, Linda Örtengren som även bloggar på Lyckokompaniet berättar i den här intervjun om hur du når framgång i strävan efter Lycka!
Om Linda! 
Jag heter Linda Örtengren och jobbar tillsammans med min kollega Mattias Leivinger på Lyckokompaniet. Jag bloggar även under namnet Den nakna coachen där jag skriver om lycka, självkänsla och framgång.

Ända sedan jag var liten har jag vetat att -Jag ska bli lycklig när jag blir stor!
Men det tog lång tid för mig att hitta lyckan i livet. Jag har letat överallt och det tog mer än halva livet att hitta den. Jag minns att jag redan som 11-åring hade en föreställning om att jag skulle bli lycklig bara jag fick ta ytterligare ett hål i örat och jag trodde på fullt allvar att lyckan skulle bli fullständig. Dessvärre höll känslan inte i sig så jag letade vidare efter andra sätt som skulle göra mig lycklig.

Nu när jag jobbar professionellt med lycka har jag en klar förståelse för mekanismerna bakom lyckotillvänjningen. Jag vet hur snabbt man kan vänja sig vid att känna lycka och att man slutar uppskatta det. Finns det ett sätt runt detta kanske du undrar? Ja, såklart att det finns! Och det berättar jag och Mattias mer om i våra föreläsningar.

Att nå framgång med att nå Lycka!

1.       Vad är lycka?

Definitionerna på lycka är lika många som det finns människor. Du har nog själv redan ett eller förmodligen flera svar på vad lycka är; För dig. Det som får dig att känna dig lättare, mer levande, mer närvarande, mer som du. Lycka kan även omfatta andra livsvärden som meningsfullhet, njutning, vänlighet, engagemang, målmedvetenhet och flow.

2.       Jag är arbetslös och nyskild, kan jag bli lycklig ändå?

Myterna om lycka är många. Enligt lyckoforskningen påverkas lyckonivån förvånansvärt lite av de omständigheter vi möter i livet. Självklart drabbas man av tillfälliga bakslag men man återhämtar sig och återfår kontakt med sin ursprungsnivå av lycka igen.

Det är vanligt att man efter svåra händelser i livet ökar sin lyckonivå eftersom man utvecklat sin tacksamhet, att ta tillvara på nuet, uppskatta och underhålla sina vänskapsband och få en ökad förståelse för mening och syfte.

Jag har själv egen erfarenhet av en svår episod i livet när jag fick veta att en nära anhörig drabbats av en svår sjukdom. I början var det väldigt svårt och sorgen var stor men efter ett tag förändrades det och övergick till en stark känsla av att ta tillvara på tiden tillsammans och inte ta någonting för givet. I närvaro av döden var lyckan väldigt stark.

3.       Gör pengar mig lycklig?

Ja, pengar gör dig lyckligare men det finns en föreställning om att vi ska bli mycket lyckliga under lång tid men forskningen visar att vi bara blir lite lyckligare under en kortare tid. Här spelar lyckotillvänjningen en stor roll. Ju snabbare du vänjer dig och tar pengarna och lyckan för given desto snabbare släpper lyckokänslorna taget.

Det är inte pengarna i sig som gör dig lycklig utan vad du väljer att använda dem till. Pengar gör det möjligt att förverkliga drömmar, både dina egna och andras. Kanske kan lyckokänslorna stanna kvar längre när du gör något som bidrar till att ditt liv känns mer meningsfullt.

4.       Tror du på att man kan vara född olycklig?

Alla barn föds lyckliga med en nedärvd lyckonivå som gått i arv från våra föräldrar med hela 50 %. Omständigheterna i livet påverkar lyckonivån med 10% och hela 40% kan du själv påverka genom aktiva val och lyckohöjande strategier.

5.       Kan jag styra över min lycka?

Istället för att jaga efter lyckan eller tro att slumpen ska avgöra om lyckan ska hitta dig så kan du själv ta kontroll över din lyckonivå.
Genom att ha realistiska förväntningar på lyckan, få information om vad som gör dig lyckligare och genom medvetna handlingar kan du höja din lycka.

Vilka är dina 3 bästa tips för att bli lycklig?

-Mina tre absoluta favoriter som hjälper mig att underhålla min lyckonivå är att utföra snälla handlingar utan att förvänta mig någonting tillbaka. Den här lyckostrategin fungerar bäst när det inte finns några måsten eller några krav på att du ska vara snäll. Men när du utför en snäll handling av egen fri vilja i syfte att ge för att det är härligt att ge, ja, då är det helt magiskt.

-När jag sätter upp nya mål eller nya projekt så känner jag mig som lyckligast. Det känns spännande, kreativt, utmanande, meningsfullt och har ett tydligt syfte. Jag njuter av resan till målet och har målbilden som styrpunkt. När jag når mitt mål så ser jag till att fira innan jag går vidare med nästa målformulering. Som entreprenör är detta snarare ett sätt att leva än att jobba.

-Jag ser till att njuta varje dag, många gånger. Jag letar efter stunder och situationer som känns bra och stannar upp ett tag, andas och njuter. Jag försöker att uppskatta det lilla i vardagen och ser till att uttrycka min tacksamhet så ofta jag kan.Stort tack Linda till dina inspirerande svar!


Här hittar du Linda, Den Nakna Coachen:


Den Nakna Coachen!
Lyckobloggen!
Lyckokompaniet!
Facebook! 
Twitter!
Mail!
070-172 70 51 

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 tankar om “Intervju med Linda Örtengren, Den Nakna Coachen!

 • Mattias

  Väl bekomme med lite positiv påverkan i en värld så helt dominerad av negativ selektion i verklighetsbeskrivningen (exvis nyhetsmedia). Vad gäller forskning inom exvis psykologi och sociologi kan vi bara gissa oss till vad negativ bias och felsökande, bristorienterade grundantaganden har lett till för "observationer" av människor i individ och i grupp. I det avseendet är positiv psykologi och lyckoforskningen sannerligen ett avvikande, för att inte säga smått revolutionerande perspektiv.

 • Conny

  Framgångsbyrån: Den tå du eventuellt trampat på är väl din egen i så fall, och inte bara en, du verkar ha fått alla dina tår i kläm. Nu måste du skriva av dig för att du fått en törn av verkligheten. Det spelar ingen roll hur mycket du försöker gömma dig för denna verklighet, jag kommer att beskriva den för dig, sen är det upp till dig om du vill acceptera fakta eller ej. När någon inte accepterar fakta så är det hos sig själv man ska söka anledningen till denna förnekelse. Verkligheten finns där och den som gömmer sig för den blir sårad när någon till slut tar dig med på en liten resa i dess komplicerade värld.

  Om olika nationsdrag kan du nu läsa i mitt svar till dig på min blogg, mycket nöje. 🙂

 • Klokegård - Designa ditt Liv!

  Jag tycker det är intressant att ni diskuterar, Conny och Inger och tänkte dela med mig lite av det jag har lärt mig om forskning.

  Det är sant som du skriver, Conny, att resultaten påverkas av de som utför undersökningarna. Studier visar dock att det gäller på alla områden inte bara de mer "abstrakta" som personlig utveckling och andra "mjuka" och svårmätbara områden.
  Studier har visat att forskarna med sin förförståelse kunnat påverka tekniska mätinstrument som termometrar till exempel. Den här förförståelsens påverkan sker helt omedvetet utifrån dels vad man redan vet men också utifrån de förväntade eller önskade resultaten. Forskaren kan tycka att han inte har förväntan eller önskan om resultatet men studier visar annat.
  Man har till exempel låtit helt olika människor göra samma undersökning där man kunnat mäta resultaten med tekniska hjälpmedel och de har kommit fram till olika resultat trots att det egentligen, rent tekniskt sett inte är möjligt.

  Ja, det var lite om forskning.

  Ha en bra dag!

 • Framgångsbyran

  Conny, det är inte jag som är värdinna för denna blogg. Så inte skulle jag heller lägga mig i gästlistan. Precis som du skriver är den öppen för alla. Jag ber om ursäkt om jag trampad på någon öm tå. Jag beskrev bara min känsla, så som du tidigare uppmuntrat till. 🙂 Det är intressant att ta del av dina upplysningar, "forskning om "lycka" finns risken att den som bedriver forskningen kan påverkas av sin egen forskning, och därmed överdriver möjligheterna att nå målet, som i det här fallet är "lycka". Det beror på att man undermedvetet applicerar sin egen sinnesstämning på tillvägagångssättet för att uppnå det man försatt sig.". Risken att bli lite för lycklig under sin forskning är alltså överhängande! Alla forskare väljer sin metod för att skapa så stor objektivitet som möjligt. De känner givetvis till risken. Alla som återger dess resultat är varken forskare eller akademiker men vansinnigt inspirerade av dem. Linda, i detta fall är dessutom en god inspiratör för många. Och använder ofta sig själv som fallstudie. Om bubbelbyggandet hänvisas till mig så kunde du inte ha mer fel i din bedömning av mig. Men det kan ju inte du veta då vi inte känner varandra mer än genom våra texter.
  Som du skriver på din blogg menar du på att svenskar till skillnad från amerikaner hellre drar sig undan efter någon form av motargument för att slicka sina sår. Well, not this swede! Dock kommer jag inte argumentera in absurdum med dig Conny. Det finns en acceptans i att vi har olika perspektiv.
  och angående klubben för inbördes beundran… Ja jag beundrar både Linda och Cecilia för deras generositet och drivkraft men inte har vi samma bakgrund eller tycker lika i alla avseenden. Men jag beundrar dem ändå, eller just därför.
  Med öppet sinne, Inger

 • Anna-Karin

  Tack för ett inspirerande och fint inlägg om lycka! Mycket av det som står i det kan jag skriva under på från mina egna erfarenheter i livet. 🙂

  Anna-Karin

 • Elisabeth

  Härligt när det blir reaktioner och diskussion. När det gäller ämnet Lycka så brukar jag följa Lyckobloggen. Där finns också många intressanta inlägg. Ett inspirerande inlägg och trevligt skrivet tycker jag.För mig är upplevelsen av flow och lycka nära förknippat med varandra. Personligen upplever jag den största lyckan när jag får vara nära de som jag älskar. Jag har upplevt en del svåra förluster under livet så ofta är jag tacksam över att bara finnas till och ha hälsan. Helt enkelt lycklig över att leva. Peter Strang skriver mycket om detta i sin bok "Livsglädjen och det djupa allvaret", tror jag titeln var. En bok som verkligen fick mig att se annorlunda på lycka och vad jag vill värdesätta i mitt liv. Önskar dig en riktigt fin dag på alla sätt.

 • Conny

  Framgångsbyrån: Jag förstår att om man är bubbelbyggare så är varje information baserad på fakta och kunskap en fiende. Vissa saker är vad de är och skall beskrivas precis som de är. Visst skulle det vara skönt om vissa saker kunde vara enkla, men det är bättre att fokusera på verkligheten och inte behöva vara beroende av sockersöta kommentarer.
  Om lyckonivån sjunker pga av en informativ kommentar då är man ängslig för att det ska gå hål på bubblan och den oäkta lyckan ska rinna ut.
  En blogg med kommentarsfält är öppen för alla och inte bara för medlemmar i "klubben för inbördes beundran".

 • Ewa Pihl GalleriAquarelle ewa_pihl@hotmail.com

  Jag kan se hur "Lyckan" har förändrats under mitt livs resa.. Kan nästan säga att den förändrats i tioårscykler på ett ungefär.. Jag kan behöva repetera och omvärdera efter hand, och min lycka blir lugnare med åren kan jag erfara, men kommer nästan oftare nu efter "Mittenstrecket"… Och erfarenheterna/sorgerna/högtidsstunderna osv som jag bär med mej förändrar synen på min lycka.. Ska bli spännande att gå in och läsa dina bloggar och se vad jag hittar för nytt i ämnet..

 • Lev Ditt Liv

  Bra Linda. Att du så tydligt delar med dig av att resan till målet är lika om inte viktigare för full lycka…Och fira det som firas skall…super trevligt..

  Fortsätt att sprida så bra saker…

  Kram Mia

 • Framgångsbyran

  Tänk vad lyckonivån genast sjönk! Sorry Conny, men ibland behöver vissa saker vara enkla, inspirerande och sköna!
  Tack Linda för din sköna lyckosvar i Cecilias intervju av dig! Lysande, inspirerande och tydligt. Jag ser fram emot era föreläsningar.
  Kram Inger

 • Conny

  Det finns en parameter som är viktig när det gäller all forskning, och som man bör ha klar för sig. Den parametern heter påverkan, och när det gäller forskning om "lycka" finns risken att den som bedriver forskningen kan påverkas av sin egen forskning, och därmed överdriver möjligheterna att nå målet, som i det här fallet är "lycka". Det beror på att man undermedvetet applicerar sin egen sinnesstämning på tillvägagångssättet för att uppnå det man försatt sig.
  Alla som bedriver seriös forskning, eller återger den gör klokt i att ta detta med i beräkningen innan man gör framställningen. Det här gäller självklart alla som är verksamma inom områden som behandlar personlig utveckling eller liknande genrer.

  Detta inte menat som kritik, utan som upplysning. 🙂