Jag bemöter kritiken! 18 kommentarer


I går skrev jag ett inlägg som hette ”Varför når vissa framgång?” vilket väckte en del tankar och känslor hos några läsare. Framgång är ett stort begrepp som ger utrymme för många olika tolkningar vilket gör att det är svårt att i ett blogginlägg få med alla aspekter utan att inlägget blir alldeles för långt. Därför tänkte jag här bemöta den kritik som kommit för att ytterligare förtydliga vad jag menar. Nedan kommer ni se citat från kritiken och så bemöter jag det i form av förtydligande.

Att man inte syns överallt och skryter om sina framgångar överallt betyder inte att man inte är framgångsrik…
Alla vi har olika mål och det är inte självklart att omvärlden måste ta del av mina mål och ”bedöma” mig framgångsrik

Det är lättare att studera de människor som syns men bara för att de syns så behöver inte det betyda att de skryter. Och, ja man kan absolut vara framgångsrik trots att man inte syns. Den enda som kan avgöra din framgång är du själv. Du kan göra/vara/ha något som för dig känns helt naturligt men som andra bedömer som väldigt framgångsrikt.

Ingenting är BARA svart eller vit. Därför det du skriver är rätt BARA för dig. VAD ÄR FRAMGÅNG? Du menar förstås rikedom!? är framgång I LIVET bara rikedom? Alltså det materiella? Eller BARA KARRIÄR du menar kanske?

Nej, inget är bara svart eller vitt men jag vet att en hel del av det jag skriver även stämmer in på andra människor än mig själv. Vad som är framgång kan bara du själv svara på. Jag ser framgång som väldigt individuellt. Jag menar att framgång är det som gör dig lycklig i ditt liv och det har ingenting med omvärlden att göra.

Många skriver samma klyschor om positivt tänkande och nästan menar att ALLT är möjligt bara man tänker positivt OCH OM VI HAR NÅGOT NEGATIVT I VÅRA LIV, SÅ FÅR VI SKYLLA OSS SJÄLVA.

Jag kan endast svara för mig själv och jag föredrar att använda uttrycket konstruktivt tänkande istället för positivt tänkande. För mig handlar inte positivt tänkande om att allt löser sig bara man tänker positivt utan det handlar om att i olika situationer välja tankar som är mer konstruktiva. Ett exempel: Du har bokat ett  hotellrum men när du kommer till hotellet så visar det sig att dom har dubbelbokat och inte har något rum till dig och här menar jag att du har ett val: du kan bli urförbannad och skälla ut receptionisten, vilket inte hjälper dig eller så kan du bli helt förkrossad och bara sätta dig ner och undra hur det blev så här eller så tänker du konstruktivt och går till ett annat hotell och fixar ett rum där.

Dessutom vet ni att meningen ”SKYLLA SIG SJÄLV och ATT JAG/DU ANSVARAR SJÄLV FÖR MITT LIV” …..

Jag vet inte riktigt hur du menar med ”skylla sig själv” så det bemöter jag inte. Men att jag har ett ansvar för mitt liv instämmer jag helt i. Om jag inte har ansvar för mitt liv vem har det då? Jag kan ju inte bara sätta mig i soffan och vänta på att någon annan ska ta ansvar för mitt liv, inte som frisk vuxen.

Att många numera självutnämnda föreläsare använder av sådana klyschor är oförskämt och manipulerande. Man manipulerar sig själv först och sedan andra GODTROGNA människor. mm mm.
MAN MÅSTE HA MÖJLIGHETER för att kunna lyckas. Ni måste faktiskt lära er att INTE ALLA MÄNNISKOR har möjligheter för framgång eller ENS klara sin vardag.!! För att märka detta måste man ha blivit så mogen att man är ödmjuk.

För föreläsare så ser jag inga andra alternativ än att vara självutnämnd. När du säger att föreläsare använder sådana klyschor tycker jag att du drar alla över en kam. Eftersom jag anser att framgång är helt individuellt så anser jag också att alla människor har möjligheten att lyckas. Det är nämligen så att det är väldigt sällsynt att en människa strävar efter att nå något som för henne/honom är helt omöjligt. Framgång för en individ varierar också över tid utifrån den situation hon/han för tillfället befinner sig i. Jag minns en tid då jag kände mig väldigt framgångsrik när jag vågade gå utomhus på kvällen utan att vara rädd. Eller när jag kunde höra en telefonsignal utan att få en ångestattack. Idag ser framgång  för mig helt annorlunda ut.

Förlåt att jag måste kritisera. DET ÄR FAKTISKT första gången jag kritiserar någon. Kunde bara inte låta bli. och jag har nu sagt mitt och det är bara min åsikt. Har jag fel så har jag inga problem med att ändra mig.

Du behöver inte be om ursäkt för att du skriver din åsikt. Det är högt i tak på bloggen och jag välkomnar alla åsikter förutom personangrepp. Din kommentar har gett mig chansen att förtydliga mitt inlägg och det tackar jag dig för. Huruvida du har fel eller inte kan endast du själv avgöra. Jag personligen lägger ingen värdering eller bedömning i andra människors åsikter.

Med önskan om en suverän dag!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 tankar om “Jag bemöter kritiken!

 • Angelica

  Som andra har sagt: Vilket tålamod du har som ger så utförliga svar även då du inte var nödgad.
  I övrigt håller jag helt med både i detta och tidigare inlägg. Människor som nått framgångar i min närhet (oavsett om det handlar om att gå efter en stroke, att få drömjobbet eller skaffa barn efter åratal av försök) har alltid varit övertygade om slutmålet. Det har liksom inte funnits något annat alternativ än att lyckas. Och hårt har de jobbat, trots misslyckanden gång på gång. När man ser andra människor som offer tycker jag att man gör dem en stor otjänst.

 • Mia

  Du är en rockstjärna över allt annat Cecilia. Att få så många reaktioner är att lyckas. Å det säger mer om andra än om dig. Alla kan nå framgång i livet. För bara individen själv vet vad framgång är för sin egna del.
  Tack för att du delar med dig o vilket magiskt tålamod du har.
  🙂 Kram Mia

 • Ronald Lindblom

  Underbart! Jag kan förklara för dig, men jag kan inte förstå åt dig…

  Jag satt och funderade på att bemöta inlägget själv och stannade upp en stund. För att reflektera och läsa detta nya inlägg. Du tar orden ur munnen på mig så mitt eget inlägg blir onödigt! Så, jag säger helt enkelt: Jag håller med dig till 100%!
  Att människor skriver med VERSALER brukar tyda på att man skriver i affekt. Alla bedömningar står personen själv för, oavsett om den är medveten om det eller inte. Att döma ut någon annan innan man vet vem den personen är är inte heller konstruktivt, för då har man ett stängt sinne som inte lyssnar på svaren.

  Att tolka t.ex. alla mina inlägg som att jag klagar på andra: Ja – skriver jag om enskilda personer eller fenomen? Förstår man skillnaden?
  Att tolka mina inlägg som motsägelsefulla – ja, motsägelserna finns ju inom den personen som läser dem.
  Tänk, bara en liten minut, om det finns något bakom texten som jag eller du ännu inte har förstått? Med ett öppet sinne ökar möjligheten till nya insikter!
  Fortsätt skriva Klokegård!

  • Anno 1955

   *ler* Ja jag ler Ronald. Du slår ju allt från dig och ALDRIG erkänner ett fel i dina inlägg. Hur ska folk diskutera med dig då?
   Denna gången är du inte ens tydlig, utan bara knådar meningen som en deg så man inte inte kan förstå” vad du menar FAST jag förstår precis psyket bakom förvrängningen. 🙂
   Har du märkt att du skriver alltid med ilska och nästan skäller ut folk för att folk inte lyssnar på dig eller gör som du vill? OCH i slutet av NÄSTAN av alla dina inlägg kopplar du till ”ditt jobb” där du ropar och menar: ”KOM HIT DÅ FÖR FAN, NI ÄR ALLA SJUKA OCH BEHÖVER MIN HJÄLP”. MM. 🙂 ….. I ett annat språk kallar man sådan för ”bondsmart”. Alltså enkelt och barnsligt spel, förutspådd. mm 🙂
   Alltså jag menar från hjärtat att du SKA självklart skriva vad du vill, MEN då ska du också tåla kritik, DOCK inte med OKLARA meningar där du gärna vill MENA att folk är dumma OCH INTE FÖRSTÅR, genom att säga ” jag kan inte förstå åt dig”. Det är inte bara löjligt att döma folk som dumma och dessutom kränkande. /Niko

   • Ronald Lindblom

    Det är intressant att du har åsikter. Eftersom du inte svarade mig igår så omformulerar jag frågan: Vad heter du? Tänker du fortsätta gömma dig bakom anonymiteten?

    • Anonymus

     Internet är som en hall eller ett rum där hela världen får plats och hör och ser varandra ofta. Därför måste man inte säga sitt riktiga namn och därför har man rätt att svara eller säga sin åsikt om någonting eller om någon, eftersom man hör och ser en annan agera och då är det normalt att man reagerar som människa.Antingen hyllar man eller kritiserar man. Och då, antingen tål man det eller lämnar man rummet.
     Dessutom håller jag med Niko. Det finns alldeles många tack vare internet som manipulerar sig själva i försök att manipulera andra.
     För det finns alltid några som gärna hyllar på andra och då passar de ”smarta” på att antingen för att bara ha uppmärksamhet eller leva på dem.
     Läser man allas bloggar eller sidor, ser man nästan hela tiden samma klyschor och ofta super positiva, så man kan tro att alla är övernaturliga och gör underverk.

     //Anonymus

     • Ronald Lindblom

      Det är klart att man har rätt att vara anonym. Men om det är en person som inte längre kommer åt att bete sig illa t.ex. på Facebook och döljer sig bakom en pseudonym här för att fortsätta kriget, avstår jag från att bemöta det. Jag står för mina inlägg med mitt namn och väljer att inte gå i polemik med okända människor. Det är min åsikt. Och som sagts tidigare: Alla åsikter ska väl respekteras?

     • Klokegård Inläggsförfattare

      Hej Anonym! Man får absolut vara anonym. Däremot tycker jag det aldrig är okej att gå till personangrepp bara för att man är anonym och slipper möta människan ansikte mot ansikte.
      Jag tycker det finns fler angreppssätt än att hylla eller kritisera. Man kan diskutera, dela med sig, lära känna varandra, ha roligt, trösta, lära varandra, informera och ja, variationerna är oändliga och internet handlar om så mycket mer än att hylla eller kritisera.
      Jag skulle önska ett förtydligande i det du skriver om att manipulera. Menar du att folk medvetet manipulerar sig själva för att sedan kunna manipulera andra?
      Det låter för mig väldigt konstigt.

      Önskar dig en bra kväll och tack för ditt bidrag i diskussionen.

   • Klokegård Inläggsförfattare

    Jag får det intrycket att du Niko och Ronald har varit oense tidigare och att det som föranlett allt detta på min blogg är att jag citerade Ronald.
    Tack för den diskussion som det ledde till. 🙂

    • Anno 1955

     Jag har aldrig diskuterat med Ronald innan för utom bara läst hans inlägg! och att jag hamnade på din blogg beror på att jag klickade på länken från Ronalds sida.!
     Och jag har absolut inte det minsta ogjort med Ronald. Kunde bara inte låta bli skriva kritik eftersom han ”syns mycket” 🙂 Min reaktion borde ses som normalt tycker jag, för det!?. Vad jag förstår (av Ronalds texter) har han många som kritiserar honom?
     Men jag har också sagt att han har rätt att skriva vad han vill!
     Du skriver ordet ”ANGREPP” som svar till Anonym. Varför tar du det som angrepp? Jag ska då använda mig av Ronalds egen mening, nämligen: ”jag kan inte förstå åt dig”. 🙂 Varför vill du inte förstå när jag ändå har förklarat?
     Men detta är mitt sista svar till dig klokegård och Ronald. Önskar er sinnesro.! Ha det gott. /Niko

     • Klokegård Inläggsförfattare

      Niko, jag fick det intrycket av ditt och Ronalds sätt att uttrycka er. Jag har inte anklagat anonym för att gå till angrepp utan bara förklarat min syn på att vara anonym. Anonym skriver: ”Därför måste man inte säga sitt riktiga namn och därför har man rätt att svara eller säga sin åsikt om någonting eller om någon” och jag tycker inte det är okej att gå till personangrepp och gömma sig bakom anonymitet.

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Håller med dig, Ronald om att ett öppet sinne är väldigt viktigt. Jag måste alltid vara öppen för att andras åsikter och syn på saker kan få mig att ändra uppfattning om det jag trott varit sant. I interaktionen med andra människor så vidgar jag även min egen syn på verkligheten och blir rikare i mitt sinne. Det är också väldigt skönt och okomplicerat att inte döma eller fördöma utan att bara ta in och iaktta.

   • Ronald Lindblom

    Jag gör så också Cecilia. Människors värde är alltid okränkbart oavsett handlingar. Det betyder dock inte att alla beteenden är acceptabla. Jag släpper det här nu eftersom de som kritiserar inte vågar möta mig öga mot öga utan gömmer sig bakom anonymiteten. Kan man inte stå för sina åsikter har man tappat trovärdigheten. Som jag skrev på Facebook: ”För vissa människor är det viktigare att bevisa att jag har fel eller att försöka vinna över mig.” Så länge man lever i en sådan kamp kommer man inte vidare.

 • Framgångsbyrån STHLM.

  Cecilia, jag tycker du är fenomenal på att bemöta den här sortens kritik. Jag beundrar ditt tålamod och ditt pedagogiska perspektiv.
  Jag är fascinerad av den här typen av reaktioner. Jag är yttermera fascinerad av att människor så gärna skriver dem i VERSALER! 🙂
  Varma hälsningar
  Inger

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Tack Inger!

   Jag är lika fascinerad jag. Så underbart att möta människors reaktioner och åsikter. Jag har lärt mig att versaler betyder att man skriker och det gör man oftast i affekt, eller om någon är långt borta. 🙂