Kom över din Framgångsfobi för ökad Rockstjärnestatus! 5 kommentarer


Jag har intervjuat Nina Jansdotter som är högaktuell med sin nysläppta bok ”Framgångsfobi” som berättar om framgångsfobi och vad det är. Nina Jansdotter som är författare, karriärcoach, beteendevetare och föreläsare syns mycket i media och har själv nått framgång på många olika arenor.

Nina Jansdotter

Författaren Nina Jansdotter

Så hur hanterar man sin framgångsfobi och vad är det egentligen?


Nina, vad är framgång?

Alla har sitt eget sätt att se på framgång, säger Nina. Som coach så möter jag individer och det är en del av yrket att låta var och en själv bestämma vad som är framgång för individen. Det finns så många olika arenor för framgång och individen måste själv få avgöra på vilken/vilka arenor hon/han vill nå framgång. Tyvärr så har ”kraven” på att nå framgång ökat i samhället och man kan till exempel se att yngre tjejer har stora krav på sig att nå framgång, inte bara på en eller två arenor utan på så många som möjligt, de ska ha fantastiska föräldrar, livsstil, perfekt kropp, hälsa, utbildning osv och det finns liksom inga gränser utan dom ska ha alla arenor. Kraven har ökat både från en själv och omgivningen. Förr räckte det med att man var framgångsrik på en eller två arenor och då var det okej att man inte var lika framgångsrik på andra arenor, man kunde vara framgångsrik på jobbet och då var det okej att man inte var en så perfekt förälder eftersom man satsade sin tid på karriären.
Kort menar Nina att framgång är när jag lyckas med det jag vill och har det liv som jag vill leva. Framgång är det som ger mig själv tillfredsställelse.
Man kan också nå framgång genom att uppfylla andras förväntningar vilket kan ge en viss tillfredsställelse speciellt om man inte själv vet vad man vill.

Så man kan se framgångsfobi som ett perfekt sätt att hindra sig själv från att leva livet fullt ut?

Jo absolut, det är ofta så och boken ”Framgångsfobi” är mer inriktad på detta, säger Nina. Man tycker inte att man är värd framgången, fortsätter hon, och att man inte förtjänar den. Att vara rädd för att misslyckas är ett vedertaget begrepp så tanken på att vara rädd för att lyckas är så svårt att greppa för folk för det känns så ovant att tänka tanken och det är mycket det boken handlar om; att förklara och beskriva fenomenet. Många som läst boken har gett feedbacken att boken var en aha-upplevelse som har gett dom insikter om deras egna rädslor och tankar kring deras egen framgång.

Framgångsfobi av Nina Jansdotter

På vilket sätt kan man se framgångsfobi i kändisvärlden?

Ett exempel på framgångsfobi är en artist som blir extremt känd över en natt och sedan ”försvinner” från arenan efter ett tag utan att ge ut mer än ett ”alster” för  man blockerar sig själv, medvetet eller undermedvetet från att kunna prestera  igen av rädsla för att inte kunna prestera lika bra eller ännu bättre.
Ett annat vanligt exempel är att man kompenserar sin framgång genom att ha ett uselt privatliv för att på något sätt få en ”balans” och rättfärdiga framgången för man tycker inte egentligen att man förtjänar den. Det kan kännas mer okej att vara en framgångsrik artist om privatlivet är uruselt. Folk hatar någon som är totalt lycklig och framgångsrik och har allt.

Har du sett någon skillnad för män och kvinnor?

Ja, överlag så verkar det lättare för män att hantera framgång vilket kan bero på att dom är mer uppfostrade som individualister och att kvinnor fostras mer i att ta hand om andra. Kvinnor är mer caring och inte lika fokuserade på Jag så dom har svårare att hantera ensamheten som blir på toppen. Jag upplever också att kända kvinnor, t ex inom politiken, får ett större drev av negativitet efter sig om dom gör misstag och det finns  mätningar som visar på detta.

Nina fortsätter; att ha självförtroende men lägre självkänsla är en del av framgångsfobin. Det kan ge en tomhetskänsla innan, på scen eller när man klivit av scen även om man får en fantastisk uppmärksamhet på scen så ger den inget eftersom man inte tror på den. Det är också vanligt att man kan få känslan av att vara en bluff och känna att; snart kommer dom på mig och gör dom det så kommer dom inte tycka lika mycket om mig.

Nina säger vidare att man måste inte vara perfekt, allt måste inte vara tiptop, ingen är perfekt och alla gör inte alltid rätt.  Om tillräckligt många människor köper dina skivor, dina böcker, dina tjänster så har andra bedömt att du är tillräckligt bra. Det går inte att sälja något som är uselt. Om du säger att din bok är dålig trots att den sålt bra, så idiotförklarar du läsarna. Tycker omgivningen att jag är good enough så är jag det!

Hanterar man framgångsfobi som andra fobier?

Man måste acceptera sin rädsla och inte låta den ta över sitt liv. man kan stegvis närma sig det som man är rädd för. Men det viktigaste är att bli medveten annars går det inte att göra något åt det. Livet ger oss hela tiden utmaningar och ibland så blir man tvungen att ta tag i det som man försökt gömma undan så då är det bättre att ta hand om det i lugn och ro istället.

Ninas 6 bästa tips för att komma över sin fobi.

•    Medvetenhet! Att bli medveten om att du är drabbad av framgångsfobin är första steget mot vägen ur det.

•    Villighet! Du måste vilja göra en förändring och vara beredd att lägga ner det som krävs för att lyckas.

•    Satsa! Det finns många olika vägar att gå och du får vara beredd på att satsa tid, pengar och energi på att ta till dig hjälp via böcker, coacher, terapeuter,

•    Förebilder! Att ha förebilder är ett effektivt sätt att bearbeta framgångsfobin. Det kan vara både kända och okända människor som du kan lära dig av. När du står inför en situation där du känner dig osäker så kan du fråga dig själv: vad skulle min förebild ha gjort i den här situationen?

•    Tid! Låt det ta  den tid det tar och försök inte skynda på processen för det finns inget quick fix utan handlar om ett livslångt lärande.

•    Acceptans! Att acceptera framgångsfobin är ett viktigt steg på vägen att hantera den. Om du inte kan acceptera den så är det lätt att vara kvar i förnekelse.

Ninas ledord!
Work like you don´t need the money
Love like you´ve never been hurt
and dance like no one is watching

 

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 tankar om “Kom över din Framgångsfobi för ökad Rockstjärnestatus!