Kort övning vid stress!


Aktiv avspänning!

När du blir stressad reagerar din kropp med att du andas ytligt. Dina andetag blir kortare, ytligare och kommer i högre grad från bröstkorgen än från magen. När din kropp är avspänd och du mår bra går andningen långsammare, sjunker längre ned i magen och blir djupare.

Genom att öva på att bli medveten om hur du andas, och göra andningsövningar regelbundet kan du förbättra ditt sätt att andas och därmed bli mer avspänd och må bättre. Nedan finner du en kort variant av andningsövning som ger omedelbar avstressande effekt. Den här varianten kan du när du har övat upp dig, använda när och var som helst, i affären, på bussen, i bilkön etc. Du får mest effekt om du övar varje dag, gärna flera gånger dagligen.

En kort mycket användbar variant:
Stå eller sitt och uppmärksamma din andning. Lägg handen på magen och känn hur magen utvidgas när du andas in. Ta tre djupa andetag, på ett sätt som är skönt för dig, låt axlarna falla ned om du känner att de är uppdragna och spända. Andas därefter några mjuka andetag och känn att du blir lugn och avspänd.
När du övat denna korta variant tillräckligt många gånger och känner att du behärskar tekniken, kommer din hjärna att påminna dig om när det är dags att sänka axlarna och andas djupare. När du har kommit så långt i din andningsmedvetenhet kan du göra övningen på 2-3 sekunder och få ett gott resultat.

Du kanske också gillar:

 • Kort övning mot stress!Kort övning mot stress! (3)
  Aktiv avspänning! När du blir stressad reagerar din kropp med att du andas ytligt. […]
 • Dagens utmaning!Dagens utmaning! (5)
  Dagens utmaning går ut på att använda dötid på ett konstruktivt sätt. * Sitter du […]
 • Ta din tid!Ta din tid! (3)
  Ett väldigt bra sätt att ta hand om sig själv är att boka in tid i kalendern för dig […]
 • Missar du livet?Missar du livet? (1)
    Fysiska spänningar bedövar oss för andra förnimmelser. Hos många […]
 • Luft i skallen!Luft i skallen! (0)
  Är du medveten om din andning? Andas du ytligt eller djupt? Du har säkert upplevt […]

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *