Lycka och lidande! 9 kommentarer


Jag är numera student vid Umeå universitet och har precis börjat läsa kursen: Lycka och välbefinnande. Jag ser verkligen fram emot det och jag kommer säkert ställa frågor till er om lycka till kommande examensuppgifter. Hittills har jag gjort första uppgiften som handlade om min definition av lycklig, olycklig och hur jag använder de begreppen. Jag tycker det ska bli väldigt roligt och spännande och väntar nu med barnslig förtjusning på kurslitteraturen. Vi kommer ha 3 böcker vilka du kan se här nedan:
Författare: Bengt Brülde
De flesta av oss anser att lycka är något värdefullt som bör befrämjas och att lidande är ett ont som bör bekämpas. Men hur kan vi praktiskt gå tillväga för att främja vår egen och andras lycka och för att minska lidandet i världen?
Första delen i boken handlar om hur begreppen lycka och lidande kan och bör förstås och om hur man har försökt mäta detta. 
Författare: Richard Layard
In this new edition of his landmark book, Richard Layard shows that there is a paradox at the heart of our lives. Most people want more income. Yet as societies become richer, they do not become happier. This is not just anecdotally true, it is the story told by countless pieces of scientific research. We now have sophisticated ways of measuring how happy people are, and all the evidence shows that on average people have grown no happier in the last fifty years, even as average incomes have more than doubled. In fact, the First World has more depression, more alcoholism and more crime than fifty years ago. This paradox is true of Britain, the United States, continental Europe, and Japan. What is going on? Now fully revised and updated to include developments since first publication, Layard answers his critics in what is still the key book in ’happiness studies’. 
Författare: Daniel Nettle
What is happiness? What makes us happy? Why do we strive for happiness? And how might we achieve it? Daniel Nettle explores the origins and purpose of our pursuit of happiness, and uses the results of recent psychological studies to find answers to these questions and more. 
Vad gör dig lycklig? Vad gör andra lyckliga?
Kommentera gärna dina tankar kring begreppet lycka.

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 tankar om “Lycka och lidande!

 • Livskrafter

  Den grundliga och fundamentala lyckan är för mig att inte vilja befinna mig någon annanstans än där jag är exakt nu. Oavsett vad det gäller. Att inte hela tiden vilja vara framför eller bakom utan bara landa i nuet, vilket kan te sig som ett utslitet uttryck förvisso, men det är exakt dt det handlar om för mig. Att välja liv, och förhållande till liv, på det sätt som gör att jag älskar livet så som livet ÄR. Det här kan ju få en paradox när man t ex befinner sig i tandläkarstolen, vilket inte är favoritstället nr 1, men jag använder fortfarande samma princip fast då mera på acceptans- och relativitetsnivå istället älskalivetnivå. Jag tänker att – Jahapp nu sitter jag här vid tandläkaren och accepterar situationen, värderar den inte, bara ÄR (acceptansnivå)och är tacksam för att jag kan GÅ till tandläkaren för hade jag varit dödsjuk och inte kunnat gå upp ur sängen så hade jag ÖNSKAT att jag kunde gå till tandläkaren (relativitetsnivå)
  Det här är ingen unviersell sanning men ett, för mig, bra sätt att möta livet och lyckan i lämpliga och olämpliga situationer.
  ha en fin lördag och lycka till med de intressanta studierna
  kram
  Emma

 • Marika

  Lycka är att bli glad för de små sakerna. Min pojke säger, när jag berättar om yogakursen för barn-yoga-lärare som jag vill skriva in mig på, att han gärna vill att jag lär honom. Det blir jag bubblande lycklig för.
  Kram Cecilia. You Rock!

 • Klokegård - Designa ditt Liv!

  Cathrin, jag anser att lycka är en färskvara och det kan vara litet eller stort.Men jag förstår verkligen lyckan när du kunde dricka sockerdricka.

 • Klokegård - Designa ditt Liv!

  Conny: Där delar vi ännu ett intresse och det var det intresset som ledde till att jag sökte den här kursen. Håller med dig i ditt resonemang, Conny. Att äta, sova, vara varm är inte lycka utan tillfredsställelse av våra grundläggande behov för att överleva.
  Och precis som du säger, Conny, så kan det som ger en lycka vara väldigt små saker, som att känna doften av blommor på våren, hitta kantareller i skogen, höra en bra låt, läsa en bra bok osv.
  Pengar i sig gör ingen lycklig, det kan inge en trygghetskänsla att ha lite på banken så man vet att man klarar att köpa en tvättmaskin om den man har går sönder. Du kan också köpa upplevelser med pengar som resor eller vad som nu gör dig lycklig men papperslaparna som sådana gör dig inte lycklig.
  När jag fick antagningsbeskedet på den här kursen blev jag överlycklig för som du säger, Conny, mina förväntningar. Jag älskar att lära mig nya saker och det här är ett ämne som intresserar mig väldigt mycket. Med det vill jag visa på att lyckan är individuell, eller rättare sagt, det som gör en lycklig är individuellt och baseras på väldigt mycket på intressen.
  Conny, i relation till ämnet så är din kommentar absolut inte lång. 🙂 Dessutom så gillar jag långa kommentarer.

 • cathrin

  Håller med Conny, att det ibland känns som fokuseringen på lycka blir för stor. Det verkar onaturligt att gå omkring och vara lycklig jämt, jag tror att "lycka" kan variera. En gång när jag varit riktigt sjuk så längtade jag efter att kunna drick en glas sockerdricka och när jag väl kunde det – då kände jag lycka. Lycka är små snuttar som kommer och går.

 • conny

  Verkligen en komplex frågeställning. Richard Layard har alldeles rätt, och varför jag tycker det ska jag försöka förklara enligt min förståelse av lycka. För att förstå vad lycka är måste man bryta ner hela lyckokänslan i dess beståndsdelar.

  Många människor säger sig uppleva lycka om de får vara friska och har så de klarar livets nödtorft, men det är inte sann lycka, det är bara en känsla av att man har sitt på det torra, och livet blir ofta slentrianmässigt.

  Lycka är psykologi och i förlängningen förväntningar. Det är de små delmålen som genererar den verkliga lyckan, medan det övergripande målet i många fall innehåller en antiklimax. Av den anledningen anser jag mig kunna påstå att det är den psykologiska faktorn av förväntningar som gör att vi bygger om köket, byter bil, reser utomlands osv. och är den faktor som driver det vi kallar utveckling. Utvecklingen skulle inte kunna gå framåt om vi inte hade förväntningar som fyllde oss med lycka.

  När du nu börjat på universitetet så har du förväntningar som gör dig lycklig, och för varje kunskap du inhämtar så känner du lycka och förväntningar på nästa steg gör dig lycklig. Om du kunde läsa in dina böcker i sömnen och vara fullärd när du vaknade så skulle du inte vara lyckligare. Det är alltså förväntningarna som gör oss lyckliga, därför säger Richard Layard med rätta att vi inte är lyckligare nu än för femtio år sen. Lycka har ju ingenting med rikedom att göra, man vänjer sig snabbt och det blir rutin och slentrian.

  Man måste skilja på lycka och att ha det bra. I västvärlden och inte minst i Sverige är självmordsfrekvensen hög trots att vi har det materiellt väl förspänt. Förväntningarna finns inte där och man ser livet som meningslöst.

  De här förväntningarna som jag talar om och som är lyckobringare kan vara hur små som helst, t ex en ny bok, eller ett tv-program som börjar snart, men det kan också vara stora förväntningar som husköp, men lyckokänslan är precis den samma.

  Det här är min definition på lycka och ska inte blandas ihop med att ha det bra.

  Förlåt Cecilia för min långa kommentar men jag tycker ämnet är viktigt och intressant!

 • Britt

  igår när jag kom hem så stod grann barnen i tvättstuge fönstret och väntade på sin mamma, jag tänkte tillbaks på när mina barn var små och kom springandes så fort jag kom hem från jobbet. Jag vart lycklig över att se att de väntade så på sin mamma och hur de hoppade och stuttsade när hon kom