Lycka! 1 kommentar


Jag deltar i en bloggutmaning på bloggen Punctum Saliens där utmaningen består i att skriva om en bok som betytt mycket för mig. Självklart har jag valt en bok om lycka och boken heter just: Lycka! Författaren heter Will Ferguson och gavs ut på Albert Bonniers förlag 2004.

Recension av boken Lycka!

Lycka är något som människan alltid strävat efter att uppnå, hon söker hela tiden efter snabba och enkla sätt att nå detta härliga tillstånd. Många faller för olika typer av illusioner när det gäller lycka och några finner den ultimata, sanna och ärliga lyckan. Och när jag då hittar en bok som heter Lycka så köper jag den såklart, blir ju nyfiken på vad just den här människan har för härlig lösning till mänskligheten. Och jag har verkligen njutit av att läsa den här boken, jag har skrattat och jag har funderat. Den här boken föll mig verkligen i smaken för den utmanade hela min tankeverksamhet, den gav mig ett nytt perspektiv med flera härliga insikter.

Boken Lycka handlar om en förlagsredaktör som en dag får ett tjockt bokmanus på sitt skrivbord. Manuset har titeln ”Insikter jag fick på berget” och är den ultimata självhjälpsboken som faktiskt fungerar. Manuset hamnar till en början direkt i papperskorgen men olika omständigheter gör att boken till slut publiceras och nu börjar det riktigt roliga.
Den här självhjälpsboken har de perfekta verktygen för att göra människan lycklig och blir bokförlagets genom tiderna största succé. Alla som köper boken blir förändrade, de blir lyckliga och det sprider sig som en löpeld och man kan ju tro att då är allt gott. Men, tänk ett steg till, vad händer när människor blir lyckliga? De slutar med alla typer av droger, allt från kaffe till narkotika. Ingen har längre behov av psykoterapi, andelen sjuka människor minskar, de mänskliga behoven förändras till något helt annat än det som samhället är uppbyggt kring.
När folk slutar med droger blir behandlingshemmen tomma och får stänga igen. Sjukhusen har betydligt färre patienter vilket leder till uppsägningar. Tobaksindustrin, alkoholindustrin, medicinindustrin och drogindustrin får lägga ner. Hela världsekonomin vänds upp och ner. Tänk hur det blir när man börjar betala med kramar istället för med pengar?

Den här boken ställer verkligen saker på sin spets och frågan ”Hur skulle världen se ut?” om alla vore lyckliga dyker upp i ett helt annat skimmer. Ja, hur skulle det se ut om vi alla var totalt lyckliga? Den här boken utmanar verkligen mina tankar och min syn på lycka har fått sig en törn.

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Lycka!

  • Elisabeth

    Härligt inlägg och jag är så glad att du deltar i bloggutmaningen. Boken ska jag försöka få tag i.Jag önskar dig en underbar söndag.