Missar du livet? 1 kommentar


 

Fysiska spänningar bedövar oss för andra förnimmelser. Hos många blir spänningarna kroniska, vilket leder till att man inte längre upplever hur de dövar våra sinnesintryck. De kan göra att vår upplevelse av livet blir som att röra vid ett rosenblad med vantar på händerna.
När vi är spända eller stressade är det också mer sannolikt att vi reagerar överdrivet eller fattar impulsiva beslut som vi senare ångrar. Enkelt uttryckt är vi mer benägna att ”tappa greppet” när vi är spända. Och sanningen är att många bär runt på mycket spänning utan att ens inse det.

Genom att minska spänningarna kan vi uppleva livet mer fullt ut, för när vi är avspända och närvarande i kroppen blir även våra övriga sinnen mer levande. Vi ser inte bara färger klarare – även fysiska förnimmelser blir mer detaljerade. Ljud blir tydligare, dofter och smaker framträder mer. Och därtill har vi mer kontroll över våra handlingar och större förmåga att fatta sunda beslut.

Övning!

Ett sätt att bli mer medveten om hur spänningar känns är att ”scanna” av kroppen med följande övning:

Sätt dig eller lägg dig bekvämt och slut ögonen.
Knyt höger näve hårt och lägg märke till hur det känns i handen när du spänner den. Känn hur musklerna arbetar ända upp i underarmen. Öppna sedan handen och slappna av. Nu känns det annorlunda i musklerna. Lägg märke till skillnaden. Lägg märke till om handen känns varm eller kall eller om handen kanske känns tung när du slappnar av.
Upprepa sedan med resten av kroppen, armar, lår, vader, ansikte osv. När du lär dig känna skillnad på spänning och avslappning blir det lättare och lättare att upptäcka spänningar i kroppen.

Du kanske också gillar:

 • Rörelsen som ger dig avslappning!Rörelsen som ger dig avslappning! (0)
  Vi svenskar är inte så vana vid att röra på kroppen när vi rör oss. Jag menar inte att […]
 • Ta din tid!Ta din tid! (3)
  Ett väldigt bra sätt att ta hand om sig själv är att boka in tid i kalendern för dig […]
 • Kort övning vid stress!Kort övning vid stress! (0)
  Aktiv avspänning! När du blir stressad reagerar din kropp med att du andas ytligt. […]
 • Luft i skallen!Luft i skallen! (0)
  Är du medveten om din andning? Andas du ytligt eller djupt? Du har säkert upplevt […]
 • Ta dig fem!Ta dig fem! (5)
  Ta fem minuter när det börjar röra ihop sig! När det är mycket att göra kan det lätt […]


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Missar du livet?

 • conny

  De verkliga experterna på just detta område är katterna. En katt tolererar inte minsta spänning i kroppen, men kan på bråkdelen av en sekund spänna samtliga muskler.