När är bästa tiden för att bli av med negativa tankar?


När man vill bryta en vana eller ändra ett beteende så är det bra att starta vid tillfällen som är riktigt gynnsamma för att lättare lyckas med det man föresatt sig. Och det spelar ingen roll om det gäller att gå ner i vikt, börja motionera, sluta röka, sluta svära, bli snällare, bli gladare, positivt tänkande etc. Det finns alltid tillfällen som bättre gynnar det du vill och tillfällen som sätter krokben för dig. I det här inlägget kommer jag berätta om vilken vana som är perfekt att skaffa nu och så får du tips för hur du vänder negativa tankar till positiva.

Har du till exempel bestämt dig för att ändra kostvanor så är det bra att göra det vid ett tillfälle där du kan ha regelbundna vanor utan större ansträngning, har du bestämt dig för att sluta röka så fungerar det bäst när livet inte är så stressigt etc.

Och om du har bestämt dig för att lära dig tänka positivare så är den här tiden på året den bästa.

Varför?

bladochgrass

Jo, för när vi kommer till den ljusare årstiden så tenderar vi att se ljusare på livet och då får du medvind när du ska börja tänka mer positivt. Av solen, värmen, fågelkvittret, blommorna, grillkvällar så får vi automatiskt fler positiva tankar och då är det lättare att sätta igång en positiv spiral.

Våra tankemönster är till stor del automatiserade och repetitiva och för att anamma en livsstil där dessa tankar till större delen är positiva så är det bra att utnyttja den medvind vi får av våren och sommaren.

Hur du vänder negativa tankar till positiva. 

Om du någon gång har kommit på dig själv med att förvänta dig det värsta utan någon egentlig orsak så har du troligtvis varit ”offer” för din vana att tänka negativt. Återkommande negativa tankar kan vara riktigt störande och även kroniskt destruktivt. Det kan helt ta över ditt humör, din sinnesstämning, dina relationer, ditt jobb och ditt liv i allmänhet och helt enkelt göra det helt omöjligt för dig att hoppas på något gott.

De goda nyheterna är att negativa tankar för de flesta inte är mer än en dålig vana – en vana som kan brytas med lite medvetet arbete. 

Här får du 3 enkla tips för att vända negativa tankar till positiva: 

– Utmana undergångstankarna.

När dina tankar styrs av negativt tänkande och du hela tiden förväntar dig att det värsta kommer att hända. Oftast har du heller inga ”bevis” som stöder din föreställning om att allt kommer gå åt skogen, du bara ”väljer” att tro att det ska bli så. 
Den här typen av tankar kan du vända genom att utmana dina föreställningar kring situationen. I samma ögonblick som du kommer på dig själv med att tänka eller säga något negativt så stannar du upp ett ögonblick och frågar dig själv: ”Varför tror jag att det här är sant?” ”Hur vet jag att det här är sant?” ”Är jag villig att släppa de här tankarna och se vad som faktiskt händer?” ”Vad är det egentligen det värsta som kan hända?” 

Ju mer du utmanar dina negativa föreställningar om ett resultat desto mer öppnar du upp för och välkomnar positivare möjligheter.
– Välj ett bättre resultat.

Du kan också vara mer aktiv i valet av ett bättre resultat. Istället för att öppna upp möjligheterna för ett bättre resultat så kan du välja det resultat som du önskar. Va? Ja, men det låter ju jättekonstigt!!! 

Ja, det låter kanske konstigt men om du tänker efter så är det faktiskt inte konstigare än att du förväntar dig att allt kommer gå åt skogen, eller hur? För precis som du kan tänka/säga att det kommer gå åt skogen så kan du lika gärna säga/tänka att det här kommer gå bra. 

Gör till en vana att alltid fokusera på och välja det bästa resultatet i varje situation. En vanlig invändning här är att: ”Ja, men tänk om jag blir besviken då?” Du blir besviken om det går åt skogen oavsett om du har förväntat dig det eller inte. Skillnaden är att du var på bra humör innan istället för på dåligt humör. Och när man är på bra humör så har man lättare att hantera motgångar.

I början kanske det känns lite ovant och konstigt, nästan lite obehagligt men fortsätt att öva och kom ihåg att en positiv attityd också kan bli en vana. Och vilken vana vill du helst ha? Negativt tänkande eller positivt tänkande? Valet är ditt. Om det hjälper så kan du göra det till en lek för att underhålla dig själv. Försök hitta på de mest udda och roliga resultaten du kan komma på i varje situation och notera vilka resultaten blir. 

– Fokusera på varför.

Dina underliggande föreställningar ger bränsle åt dina negativa tankar så om du till exempel har föreställningen att du aldrig kommer nå dina mål så kommer du alltid tänka negativa tankar när du försöker uppnå någonting. ”Det här kommer aldrig att fungera”, ”Jag klarar inte det här, vem försöker jag lura?” etc.  

När du kommer på dig själv med att tänka dessa negativa tankar så styr in dina tankar på ”varför”. ”Varför tror du att du aldrig kommer nå dina mål?” ”Varför tror du att du inte klarar det här?” etc. 

Du kan också testa att ställa frågorna omvänt: ”Varför tror du att du kommer nå dina mål?” ”Vad har jag som gör att jag kan klara det här?” 

Ja, det var några tips för hur du kan vända negativa tankar och vill du lära dig mer om hur det fungerar och hur du kan göra för att förändra negativa tankemönster till positiva så rekommenderar jag min E-kurs: ”Lär dig tänka positivt och hur du förblir positiv” där du under 7 veckor får lära dig hur du ska göra för att automatisera ett positivt tänkande så det blir en helt naturlig del av ditt liv. Du kan läsa mer om kursen genom att klicka HÄR.

Vill du ha ett intro till positivt tänkande så har jag en liten mailserie i 3 delar som är helt gratis och den kan du beställa genom att klicka HÄR!

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *