Negativt tänkande är mer accepterat än positivt! 5 kommentarer


Jag brukar dela med mig av bilder med tänkvärda ord och ibland så händer det att jag får invändningar som säger att det låter ju bra men så fungerar det inte i verkligheten. Oftast gäller dom invändningarna våra tankar. Positivt tänkande har fått en väldigt negativ stämpel. Positivt tänkande är nästan ett skällsord och människor som sysslar med sådant är verklighetsfrånvända och vägrar acceptera livet som det är.

För att förtydliga min syn på positivt tänkande så skrev jag ett inlägg på facebook där jag gav ett exempel ur verkligheten på hur det fungerar för mig och mitt tänkande. Inlägget finns att läsa nedan:

Mitt inlägg från Facebook:

Som ni vet har jag permis från ”Akuta Stroke och Neuroligiavdelningen” på Västerås lasarett. Om 4 timmar ska jag vara tillbaka där för att genomgå ännu en undersökning av hjärnan. 2-3 timmar efter det så får jag veta resultatet av den undersökningen. Nu har jag här ett val! Märk väl: JAG har ett val och oavsett vad jag väljer så kommer det inte påverka undersökningen. Jag kan välja att vara jätteorolig och må dåligt över alla tänkbara och otänkbara fel som provet kan visa. De tankarna skulle få mig att må väldigt dåligt, kanske göra mig så knäckt och ledsen så jag bara sitter och gråter, eller oron skulle kunna göra mig ilsk så jag snäser åt alla i min omgivning. Jag kan alltså välja att ägna mig åt den här oron i 6-7 timmar tills jag får resultatet.
Och så har jag ett annat val! Och det är här ”Tankar som Rockar Fett” kommer in. Jag kan välja att istället tänka på något som får mig att må bra. Jag kan till exempel fantisera om kvällen då jag tillsammans med familjen kommer sitta på vår brygga och grilla. Den tanken fyller mig med glädje och lycka, den tanken får mig att le och må bra.
Oavsett vilket jag väljer att fylla mina tankar med den här dagen så blir resultatet det som det blir. Visar det sig vara negativt så får jag ta det då. Visar det sig positivt så skulle det vara slöseri med tiden att ha oroat mig i onödan.
Det handlar alltså inte om att förneka det som väntar utan bara om att göra det som får mig att må bäst och det som ger mig mest livskvalitet.

Ovanstående inlägg gav många kommentarer av olika slag. Många instämde precis men några hade invändningar som ni kan se nedan:

You Rock!!!

Det där med val är grymt överskattat, precis som med valfrihet…

Sedan måste man också tillåta sig att känna de tunga känslor som kommer. Det är ju viktigt att sorg och ilska också får finnas- men man får inte fastna där. Det är bara att bryta ihop och gå vidare.

Ja livet blir helt klart bättre om man ”tycker om att leva det”! Samtidigt är det också viktigt att kunna ta till sig det som inte känns bra och bearbeta det på ett fruktbart sätt så att man inte hamnar i situationen att man enbart håller uppe skenet för omvärlden men innerst inne mår dåligt. En balansakt helt enkelt – precis som mycket annat här i livet . . .

Helt rätt tänk! Problemet blir när vissa ”positiv tänkare” anser att orsaken till ett dilemma, det kan vara sjukdom, arbetslöshet mm.mm BEROR PÅ att man inte tänker tillräckligt positivt. Jag anser att det finns fler variabler än så.

Jag tror om det hade varit himla allvar hade de inte släppt dig hem, och oavsett om du gömmer eller inte gömmer dina problem du är en positiv människa. Och det ska hjälpa dig och andra som inspireras av dig!

De ”invändningar” som vi ser här är väldigt vanliga och jag anser att dom bygger på en felaktig bild som positivt tänkande har fått.

4 vanliga myter om Positivt Tänkande:

* Förnekelse! Många tror att positivt tänkande handlar om att förneka något otäckt vilket inte stämmer. Att acceptera något negativt betyder inte automatisk att du måste bryta ihop och måla fan på väggen. Du behöver inte tänka fram varenda skräckscenario som du kan tänka ut för att acceptera verkligheten.

* Ansvarslös! En annan villfarelse är att om du inte oroar dig och verkligen tänker alla negativa tankar som finns kring en jobbig situation så bryr du dig inte. För att visa att du verkligen bryr dig och vill lösa situationen så måste du oroa dig till max, stressa runt och tänka riktigt negativt.

* Omöjligt! ”Det är löjligt att  tro att tankar skulle kunna påverka verkligheten på något sätt!” Själva tanken i sig är bara en tanke och kan inte göra varken till eller från men tanken styr väldigt mycket av det som händer inom oss. Tanken sätter igång en händelsekedja som många tycks ”glömma” bort eller vara totalt omedvetna om. Tanken styr dina känslor, dina känslor styr ditt beteende och ditt beteende styr  hur omvärlden bemöter dig. Förutom det så påverkas även kroppen rent fysiskt. Om du är ledsen eller arg så händer olika kemiska reaktioner i kroppen som leder till att vissa muskler spänns. Prova att vara totalt avslappnad när du är irriterad. Det går inte. Så den händelsekedja som sätts igång av en tanke kan visst påverka hur ditt liv blir.

* Besviken! Ta inte ut något i förskott för du blir bara besviken! En vanlig fras som man hör ofta. Om något inte blir som jag vill eller tänkt mig så blir jag besviken men vad är det som säger att besvikelsen blir ännu större bara för att jag hoppas eller tror att allt ska gå bra? Om vi tar exemplet ovan där jag väntade på en undersökning som skulle kunnat visa att jag var helt frisk eller att jag har någon livshotande hjärnskada och allt där emellan. Om jag nu ägnat tiden åt att tänka riktigt negativt (realistiskt) och målat upp bilder av alla tänkbara sätt som jag skulle dö på så skulle det inte gjort mig mer rustad för att kunna ta emot ett jobbigt besked. Om jag istället ägnat mig åt att tänka positivt (fantiserat) så tror jag ändå inte att besvikelsen hade blivit större vid ett jobbigt besked. Vinsten hade däremot varit att jag i några timmar  hade mått bra istället för att må dåligt.

En slutsats!

Villfarelsen är att negativa tankar är realistiska och att positiva tankar är lögn. Om vi hänvisar till exemplet ovan så var situationen sådan att ingen hade någon aning om vad som skulle hända vilket innebär att både de negativa och de positiva tankarna var lögn fram till det att resultatet kommit. Och om jag nu ska ägna mig åt att ljuga för mig själv så föredrar jag en lögn som får mig att må bra i några timmar än en lögn som får mig att må uselt.

Av någon anledning så är det mer rumsrent att ägna sig åt negativt tänkande än att tänka positivt. Det är mer okej att mata sig med negativa lögner/tankar än med positiva lögner/tankar. Synen verkar vara att negativa tankar är realistiska medan positiva tankar kommer ur en sjuk hjärna som är verklighetsfrånvänd och som vägrar acceptera sanningen, kommer från en person som lever i en illusion.

Hur ser du på negativt/positivt tänkande?

Rockstar!

Klicka på bilden för mer Rockstjärnestatus!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 tankar om “Negativt tänkande är mer accepterat än positivt!

 • milla

  Riktigt bra skrivet, klart att man har val och att vara positiv gör ju att man mår bättre. Fast i denna situation tror jag inte att det är så lätt bra gjort av dig 🙂

 • ☆ Fru Eriksson

  You Rock tjejjen 😀 ……….
  Personligen ser jag Positivt tänkande väldigt viktigt för hur man mår!!
  /Kraaaaaaaaaaam

 • marika

  Så bra du beskriver positivt tänkande det. Det handlar absolut inte om förnekande den situationen man befinner sig i utan snarare om att göra den så dräglig som möjligt. Minns när jag fick strålbehandlingar mot min cancer och samtidigt cellgifter. Då jag fick strålbehandling la jag mig och filosofera att jag tankade mig full med energier, och känslan kom ganska omgående,välmående, sjuksköterskorna undra vad jag höll på med man brukar annars bli trött av strålning, jag berätta och dom skulle tipsa andra patienter. likaså när jag fick cellgifter. Tog med mig 3 flaskor 250ml olika vin flaskor till cytostatikum, och hade vinprovning med tre andra kvinnor som va där. Livet blev bra mycket roligare och sjuksköterskorna hade aldrig varit med om dess like vinprovning i medicinkoppar. Roligt hade vi. Den stunden iallafall. och det sägs att ett skratt förlänger livet. Önskar dig allt gott. kram Marika.

 • Ewa Pihl

  Det är ännu värre för mej !!
  Jag är intolerant dessutom.. puh..

  Det är som om det bor helt olika individer på vår jord.
  Inte bara vita i hyn, mörhhyade eller olivfärgade.. vilket är totalt ovidkommande

  Utan DE som tror att det finns en stark koppling mellan tankar, handling och konsekvens.

  OCH
  de som tror att livet är som det är
  och då reagerar vi med det som kommer först ut från kroppen.
  Kanske tror de att detta beror på arv, miljö eller dyligt ! ?
  Jag är alltid lika fascinerad av det sista.

  TROTS Tusentals bevis, ja konkreta bevis, så vägras det att ta till sej..
  Jag förstår liiiiika lite dessa människor,
  som de människor som inte tycker om djur ( ALLA ) djur..!!

  Det är säkert orättvist mot många ….

  Men jag umgås helst och mår bäst med dem som känner
  att vi i mycket är av energi komna här på jorden,
  och egentligen förenade i ett samband som inte bör separeras alltför mycket.
  Ju mer vi hjälper stöttar och seer att vi ääär våra tankar i mångt o mycket
  skapar vi inte bara våra egna liv utan även vår gemeeensamma värld…
  Och detta är bara min persoooonliga åsikt…