Om arbetsglädje! 2 kommentarer


Jag fick frågan om vad man kan göra för att förbättra stämningen i en arbetsgrupp efter omorganisationer då kollegor fått sluta och svarade så här:
Arbetsglädje!
Vid en omorganisation där folk får gå från sina arbeten får efterverkningar även för de som har sina arbeten kvar. Det är lätt hänt att man bara ser till individerna men man har även varit en grupp av individer och när några försvinner från gruppen så faller hela gruppens funktion och det tar ett tag innan processen att få gruppen att fungera tillfredsställande igen är klar.
Varje individ i en grupp fyller en viktig funktion vilken kan vara svår att ersätta.Det lämnar kvar en tomhet i gruppen som måste fyllas på ett eller annat sätt. Antingen genom att nya individer kommer in eller genom att de som är kvar finner nya roller och funktioner i gruppen.
När vi människor råkar ut för förändringar som vi tolkar som negativa så kan det bli så att man hamnar i en nedåtgående tankespiral med minskad livsglädje som följd. Det viktiga här är att inte fastna i den spiralen. Det är sunt att vara där ett tag, en naturlig reaktion, men sedan gäller det att se den nya situationen ur ett nytt perspektiv för att upptäcka det positiva som kommer med förändringen. Det positiva finns alltid där men det kan vara svårt att uppfatta det till en början men bjuder du in det så kommer du att hitta det.
Det viktiga för dig är att tillsammans med de kollegor som du har kvar bygga upp gruppen igen och se till att fokusera på det positiva. Gör saker som får positiva effekter på gruppen, saker som ni mår bra av.

Du kanske också gillar:

 • 6-10!6-10! (0)
   Igår delade jag med mig av 5 tips för att ta tillvara på medarbetarnas kompetens […]
 • Stressigt värre, del 1!Stressigt värre, del 1! (4)
  Här kommer del 1 i en serie om stress. Jag använder ordet stress som ett väldigt brett […]
 • Ledarskap och personlig utvecklingLedarskap och personlig utveckling (0)
  Att vara chef är inte alltid det lättaste då man ofta har krav både från högre chefer, […]
 • Ge konstruktiv kritik!Ge konstruktiv kritik! (10)
    Jag fick ett önskemål från  Conny som ville att jag skulle skriva […]
 • Stressigt värre, del 2!Stressigt värre, del 2! (1)
  Här kommer del 2 i serien om stress. Jag använder ordet stress som ett väldigt brett […]


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Om arbetsglädje!

 • chosovi

  Just nu händer det , som du beskriver, arbetplats ny,grupp splittras, ….men efter sorg kommer glädjen åter… och en ny vår,allting blommar , och förhoppnings vis jag med …då jag kanske funnit mig tillrätta,och kan njuta av alla nya möjligheter.
  tack för en underbar blogg.