Ord som Rockar Fett! 4 kommentarer


Ett sätt att öka Rockstjärnestatusen i ditt liv är att leka med språket. Dina ord påverkar dig och din omgivning på olika vis beroende på vad du säger och hur du formulerar det du säger.

Undersökningar visar att när vi kommunicerar så ser fördelningen mellan våra uttryck ut så här
ord: 7%, röst: 38 % och kroppsspråk: 55 %.
Trots den fördelningen så påverkar ordens formulering väldigt mycket. Att ändra formuleringen ändrar även vilka känslor som framkallas både hos dig själv och hos åhöraren.


Att leka med orden och finna nya formuleringar är roligt och utrustar dig med en förmåga att styra över stämningen i dina relationer.


Tipslista!

* Att endast använda positiva ord när du beskriver något positivt.

Här följer några vanliga exempel på hur vi uttrycker något positivt genom att använda negativa ord:
Förskräckligt roligt att så många  kom hit.  
Det var fruktansvärt gott.
Du är hemskt snygg i den där klänningen.


* Användningen av ordet inte.

Hjärnan tänker i bilder och har väldigt svårt för att finna en bild för ordet inte. Ramla inte! Hur ser bilden ut för det? Det kräver lite tankearbete för att börja formulera sig utan att använda ordet inte men här kommer några exempel:
Ramla inte – Gå försiktigt.
Spill inte – Håll i glaset ordentligt
Jag är inte ledsen – Jag är glad
Jag röker inte – Jag är rökfri


Att sluta använda ordet inte kan bli en rolig lek på arbetet. Ta en fikarast där alla ska prata utan att använda ordet inte, jag lovar att det blir många skratt.


* Nya Formuleringar – Nytt språkbruk!
Det är en rolig utmaning att hitta nya sätt att formulera sig på. Det kan ha stor betydelse för stämningen hur du väljer att formulera dig. Det kan också vara väldigt effektivt att hitta på egna ord. Min dotter skapade ordet Pizzerang, det är en pizzeria  som även serverar annan mat. Och hurra för felsägningar, ett perfekt tillfälle att bjuda på sig själv och skratta gott.

En dag blev jag så pussugen så då ropade jag till min man: Älskling, din fru far runt i köket och är alldeles kyssvänlig! Självklart så kunde han inte motstå att komma och pussa mig då. En formulering som lättade upp stämningen och lockade till skratt.


Min mamma brukade säga: Här sitter jag i mina Penséer. Det tycker jag är en suverän mening och jag ser hur min mamma sitter där i en rabatt med penséer. 🙂


Vilka nya ord har du hittat på? Har du några roliga formuleringar att dela med dig av?

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “Ord som Rockar Fett!

 • Framgångsbyrån STHLM

  Jag har utrotat "svårt" och "måste" ur mitt vokabulär. Det ger nya bra infallsvinklar. Jag har en mängd smeknamn på min bästis och han på mig, vi har ord också. Men de har antagligen blivit vår vardag för jag kommer inte på ett enda nu.
  När säger din mamma att hon sitter bland sina penseer? Bara sådär allmänt, "här går jag och skrotar"? Skönt uttryck hur som.
  🙂

 • Irrhönan

  Vi har himla många roliga ord i min familj – men det är för att jag pratar svenska och mina söner danska. För utomstående – renspråkiga – är vårt vokabulär till tider obegripligt.

  Vi har i alla fall väldigt roligt!

  Ett exempel – jag kallar mina barn "pussgurka" och hävdar bestämt att ordet finns och används på svenska. De översätter till "kysagurk" – ett ord som definitivt inte existerar på danska. Och för att hämnas översätter de tillbaka till svenska med ett ord som heller inte existerar på svenska – "kysstomat".
  Så där håller vi på.

  😀