Så blir du en Rockstjärna på att ändra vanor! 1 kommentar


Jag har intervjuat Olle Hedberg som är verksamhetsansvarig på ForeverFree. Olle är expert på hur man ändrar vanor och här ger han oss sina allra bästa tips för hur vi blir rökfria, hälsosamma och motionerande människor med bra vanor.

Olle Hedberg

Så häng med och lär dig att skapa nya vanor!

Går det att ändra vanor eller handlar det om att skaffa nya vanor?

Det man fokuserar på det växer, så om man fokuserar på att ändra en vana så kommer vanan att bli starkare. Om vi tar rökning som exempel så blir begäret starkare när du fokuserar på att ändra eller bryta vanan men om du istället fokuserar på vad du vill ha för resultat så hittar du en drivkraft för att skaffa nya vanor.

Hur gör man för att skapa en drivkraft?

Att skapa en drivkraft är grunden och det gör du genom att hitta det som du vill ha, det du vill vara, det du vill göra, vilken hälsa du vill ha osv. Men ibland så vet man inte vad man vill och har svårt att hitta en drivkraft och då kan man måla upp ett skräckscenario över det man inte vill och då blir det lättare att tydligare se vad det är man vill uppnå. Så vägen till att upptäcka vad man vill måste ibland gå genom det man inte vill uppnå.
Vi har ofta informationen och kunskapen kring ämnet vi vet att det är skadligt att röka mm, men det som saknas är: varför ända in i helsike gör jag inte det som jag borde och säger att jag vill, och kunskapen hur ska jag ta mig härifrån till dit jag vill. Drivkraften till något är det viktigaste. Dom flesta fokuserar på det dom inte vill istäl1et för att fokusera på det dom vill.
Eller kanske ännu vanligare misstag är att man lägger fokus på saknaden av det jag vill.
Som sagt, det man fokuserar på växer och blir starkare. Så med ett fokus på saknaden av något så kommer jag få än mer saknad eller längtan. Det kommer inte att öka mina chanser att ta mig dit jag vill – tvärtom.

Olle föreläser om att ändra vanor.

Hur ändrar jag vanor då?

Det första är insikten, vart leder vägen om jag fortsätter det här beteendet. Sedan gäller det att ta reda på vad jag vill och till slut varför och varför är nyckeln till allting. Varför, vill jag det? Vad kommer min vinning att vara? Man bestämmer ofta att man vill ändra en vana men går inte vidare till steget varför. Det handlar om att skapa bilden av mitt nya jag, en ny identitet. Från soffpotatis till hälsosam, från rökare till ickerökare osv. Det är enkelt att skaffa nya vanor men det är väldigt vanligt att man faller tillbaka och det är för att man inte har skapat sig en ny identitet och nya värderingar. Det är därför det inte spelar någon roll vad jag vet. Allt mitt görande kommer via mina värderingar.
Du måste ändra din attityd, för en värdering skapas genom tankemönster och det är utifrån värderingen vi agerar. Så grunden i att få ett bestående resultat är alltså att ändra dina värderingar. Det handlar om att gå till något nytt inte att gå ifrån något gammalt.
För att ändra en värdering så måste du tänka en ny tanke och sedan flera i samma riktining och innehåll, som så småningom bildar ett tankemönster, som sedan blir till en vana, som sedan blidar ett beteende som i sig blir en värdering. Det spelar ingen roll vad det handlar om det kan vara kost, motion, stress, tobak, spelmissbruk, matmisbruk, sexmissbruk mm.
Det handlar också om att bli medveten om sina tankar och inse att det styr vårat beteende. En nykter alkoholist säger nej tack, jag använder inte alkohol men önskar att jag kunde använda det som du gör. Det blir en felaktig programmering att kalla sig för nykter alkoholist för då man talar om att man är något som man inte vill vara. Så läggs fokus på det jag inte vill.
Det är också viktigt att fundera över frågorna: Vem vill jag vara? Och Hur vill jag att andra ska se på mig?

Hur lång tid tar det att ändra en vana?

Det beror helt på hur starkt beslut du tar. Det har mycket att göra med din identitet och om du kan ändra din identitet så går det ganska fort att ändra vanor. Du ändrar identitet genom att fokusera på det du vill ha och den du vill vara. Du får trampa upp en ny stig i hjärnan, tjata på dig själv om det du vill ha genom att älta de nya tankarna så mycket som möjligt. Skapa en bild av att du är där du vill vara och att du är den du vill vara.

Kan man ändra flera vanor samtidigt?

Det är inte svårare att ändra flera vanor samtidigt än att ändra en vana för det handlar bara om att ändra din identitet. Rent biokemiskt så är det inte svårare utan det är en myt.

Olles bästa tips för att ändra en vana!

• Ta reda på vad du vill!
• Hitta din drivkraft genom att ta reda på varför du vill ändra vana.
• Vad behöver du göra som första steg?
• Vem behöver du vara för att du ska göra så att du får som du vill?
Vilka egenskaper behöver du använda mer av? Vilka ska du använda mindre av?

Olles livsmotto!

Det finns 2 viktiga dagar i ditt liv, den ena var när du föddes den andra när du förstod varför!
Frågan är bara, hur ska du ta dig dit?

 

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Så blir du en Rockstjärna på att ändra vanor!