Så kan du som kvinna bli en stjärna på scen 10 kommentarer


Zaiga-Magnusson-150x150

Zaiga Magnusson

En av de största rädslorna är att ställa sig upp och prata inför folk, det spelar ingen roll om det är inför kollegorna, släkten eller i större sammanhang. Tack och lov så kan man inte bara komma över rädslan utan man kan också lära sig att bli en stjärna på att prata inför andra. Jag har intervjuat en expert på området, Zaiga Magnusson, som idag driver företaget, Magnusson & Magnusson Kompetensutveckling AB, tillsammans med sin man, Thomas. Zaiga har en gedigen bakgrund och har bland annat jobbat med Dale Carnegie public speaking i över 20 år. I företaget så driver de talträning och kurser i Public Speaking. De har också utbildningar där man blir certifierad föreläsare. Det märks att Zaiga älskar sitt jobb och hon säger bland annat att: – Det är en så stor gåva att få se folk gå från rodnad på halsen till att vara säkra talare. När vi kör våra utbildningar så har vi grupper på ca 40 personer och då får varje person hålla 2 väldigt korta tal och så får varje person feedback efter det första talet och man ser då en klar förbättring på tal 2 vilket är så härligt.

 • Vad ser publiken när man står på scen?

Publiken ser din personlighet och din karisma och det är viktigt att förmedla de sakerna. Om du ser dig själv som trovärdig så kommer publiken också att se dig som trovärdig. Det är viktigt att du som kvinna står upp för den person du är och inte försöker framstå som en hen. Gillar du högklackade skor så ska du ha det, gillar du röda läppar så ska du ha det. Om du vågar visa din personlighet så blir du en stjärna på scen, när du vågar stå på scen med 200 par ögon fastnaglade vid dig och vågar stå för den du är så blir du en stjärna på scen.

 • Hur når man dit då?

Det finns bara en sak du kan göra och det är att träna, träna, träna och träna. Helst ska du träna inför en person med liknande värderingar som du och som du har förtroende för och som du vet kan ge dig konstruktiv feedback. Det kan vara en vän, en kollega eller någon professionell.

 • Vad ser publiken inte?

Publiken har ingen aning om vad du ska säga och de vet heller inte om du glömmer säga något eller om du säger saker i fel ordning. Känn dig nöjd med det du gör istället för att gräma dig över saker du glömt säga för publiken vet ändå inte om det. Vidare så ser de inte den lilla ryggsäck som du kanske har med dig i livet. Zaiga berättar: – De ser inte att min mamma dog när jag var två år och att jag haft en hård uppväxt om jag inte väljer att berätta det. Och för att avgöra om det är något som jag ska berätta så kan du fundera över följande frågor: Är det lämpligt att berätta det? Vem är min publik? Hör det hemma i ämnet?

 • Vad kan vi kvinnor lära oss från männen?

Männen har ofta fått med sig ett bättre självförtroende i livet. Vi kvinnor hat lättare att ta på oss skuldkänslor. Männen säger oftare ja till att prata och kvinnor drar mer på det och tror inte att de kan. Tro mer på oss själva och lita på att vi också har något att säga och dela med oss av. Vi kan lära oss att ta för oss mer och stå upp för sig själva.

 • Hur kan vi hantera de utmaningar vi som kvinnor kan möta när vi står på scen?

Det spelar ingen roll att jag är kvinna för utmaningar har vi alla på scen så det är alltid viktigt att vara väl förberedd och genom det visa sin respekt för publiken. Det allra viktigaste är att du vågar vara dig själv för det är din personlighet som ska leverera, oavsett om män kan tycka att du är snygg och kvinnor kan se dig som för utmanande. Zaiga berättar om en utmaning när hon skulle föreläsa för en muslimsk publik på över 1 000 personer och hon visste inte vad som faktiskt var okej att säga men hon gjorde succé när hon fick publiken att högt säga ”I´m a star!” ”I´m a happy star and I refuse to have sex without a condom.”

 • Hur kan jag hantera nervositet?

Lär dig att känna igen din nervositet så att du vet hur den yttrar sig. Blir du nervös så andas djupa andetag för då signalerar du till hjärnan att det inte är någon fara. Och se till att öva så ofta du har möjlighet, du kan till exempel erbjuda dig att tacka barnens fröken på skolavslutningen, tacka fotbollslagets tränare på avslutningen, hålla tal på 50-årsfesten etc. Zaiga använder inte ordet nervös utan hon använder istället ordet spännande för det har en mer positiv klang i hennes kropp. Och hon avslutar med att säga att: – Lite rampfeber och lite nervositet visar respekt för min publik, jag vill göra mitt allra bästa och den nervositeten skärper fokus och gör att jag presterar bättre.”

Zaiga talar

Zaiga på scen

 

Zaigas 9 bästa tips för att bli en stjärna på scen:

 1. Spexa och ha humor. Var inte rädd för att bjuda på dig själv. Publiken gillar när de får skratta så ta gärna ut svängarna lite.
 2. Ha distans till sig själv och ta inte dig själv på för stort allvar.
 3. Var dig själv, du kan inte vara någon annan utan det blir bara konstigt och konstlat om du försöker.
 4. Tala från hjärtat, var ödmjuk och visa ditt hjärta och din värme
 5. Skit i vad andra tycker. Det är så många som sitter fast i tanken på vad publiken ska säga efteråt, men skit i det, för du får alltid synpunkter men du kan aldrig tillfredsställa alla. Har du en publik på 200 så kan inte alla bli nöjda.
 6. Var väl förberedd.
 7. Var påläst så du slipper stå och bläddra i ditt material
 8. Ha en bra inledning och en bra avslutning, inledningen kan vara spännande eller dramatisk, men det ska få publiken att känna att henne vill jag lyssna på. Och så avslutar du med en effektfull avslutning, så att delragatran har något med sig när de går därifrån. Zaiga berättar om en inledning hon gjorde när hon föreläste för 200 taxichaufförer. –Jag frågade: vilka är dina styrkor? Vad är du bra på som taxichaufför? Sen berättade jag att jag är bra på att gå på händer och de kollade om jag hade kjol och det hade jag, sen sade jag att jag inte kommer visa det nu utan efter föreläsningen.
 9. Hålla tiden är väldigt viktigt och om det absolut inte går så är det viktigt att be om det går att dra ut på tiden.

Du kan läsa mer om Zaiga HÄR.

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 tankar om “Så kan du som kvinna bli en stjärna på scen

 • Marina

  Antar att det kanske är någon slags konstig önskan om att stå i centrum och prata inför andra som gör att man väljer yrket lärare, vad skulle det annars vara…;)
  Ha en bra helg!

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Ja, det kan det vara och så kan det handla om att man brinner för att lära ut och om man undervisar barn så kan det handla om att man vill jobba med barn och bidra till en sund utveckling hos dem.

   You Rock!!!

 • KikkiSandström

  Hjärnan är en storkonsument av syre!
  En avgörande sak för om du är nervös på scen eller inte, är hur du andas. Om du andas högt uppe i bröstet med korta andetag får du dålig syresättning och boostar då din nervositet och hindrar dig från att vara dig själv. Om du däremot flyttar ner andningen så att du andas ”med magen”, syresätter du optimalt och håller dig lugn. Lär dig effektiv andningsteknik, så funkar du mycket bättre i livets alla situationer http://kikkisandstrom.se/effektiv-andning

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Ja, andningen är livsviktig. 🙂 Rätt andning justerar så många olika saker förutom nervositet. Alla borde lära sig hur viktigt det är. Jag läste någonstans att man i någon österländsk tradition menade att vi har bara ett begränsat antal andetag under vårt liv så om man andas långa djupa andetag så lever man längre, andas man korta andetag så tar andetagen slut fortare. Vet inte om det stämmer.

   You Rock!!!

 • TantGlad

  Nää usch …prata inför folk. Men man kan nog öva sig på det. Så det är ju jättebra.
  Nån talare är jag nog inte hihi.

  Ha en jättefin helg nu
  Kram å…..

  You Rock!

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Jag älskar att stå på scen och prata inför folk, ju större publik desto roligare. 🙂
   Zaiga sade i intervjun att ett av de största misstagen man kan göra är att inleda ett tal med: Jag är ingen talare för då talar man om för publiken att det man kommer säga inte är intressant att lyssna på. 😉

   Önskar dig en suverän helg!

   You Rock!!!

 • bia

  Jo jag tackar jag, vem vill inte bli en stjärna, hihi….
  Tänkte önska dej en trevlig helg!!
  Nu ska jag ut i vårvädret…solen skiner och det är plus 5 grader ;))
  Kramis

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Tack så mycket! Önskar dig också en riktigt härlig helg! Visst är det härligt väder idag fast ni har lite varmare än vi har här.
   Alla kan bli stjärnor! Här är min definition av Rockstjärnestatus:

   ”När du är unik, när du ser att du är bäst i hela världen på att vara Du, när du prioriterar så att du mår bäst, när du lever fullt ut, när du går utanför din trygghetszon och möter livet! Då har du Rockstjärnestatus i ditt liv!”

   Så vi kan alla vara stjärnor.

   You Rock!!!