Så stressar du ner under semestern! 3 kommentarer


Dags att sakta ner?

När du har semester så är det viktigt att varva ner och ladda om batterierna inför hösten så här får du mina bästa semestertips!

Unionen har släppt en rapport som visar att 1 av 3 tjänstemän jobbar på semestern. I en artikel om den här rapporten kan vi läsa:

Nära nog var tredje tjänsteman upplever att de behöver vara tillgängliga för arbetet under semestern. Fyra av tio skulle önska att slippa vara tillgängliga. Det visar en ny undersökning som Unionen publicerar i dag.

Av dem som upplevde att de måste vara tillgängliga under semestern uppgav hälften att skälet var att underlätta för kollegor, och lika många uppgav att det var för att underlätta för kunder. Knappt en av fem har svårt att koppla bort jobbet under semestern.

Du kan läsa hela artikeln HÄR!

Den här undersökningen visar ett kortsiktigt tänk som tappat en del logik. Hälften uppger att skälet till att de är tillgängliga är för att underlätta för kollegor och hälften vill underlätta för kunder. Och kortsiktigt så är det ju bra tänkt men i längden så är det inte så smart för om du aldrig får tillräckligt med vila och återhämtning så kommer du prestera sämre för att i slutändan riskera sjukskrivning för stressrelaterade symptom. Och då underlättar du inte för kollegor eller kunder utan snarare tvärtom, speciellt för kollegorna.

För att underlätta för dina kollegor, dig själv och andra i din omgivning så är det viktigt att du ger dig själv tid till vila och återhämtning.

Mediastrategen, Jacqueline Kothbauer, ger i en artikel bra tips för hur du tar semester trots Facebook som du kan läsa HÄR.

Tips inför semestern:

* Planera inte in några projekt som att renovera bostaden, bygga swimmingpool, göra om trädgården, renovera sommarstugan eller annat som tar mer än ett par timmar i anspråk.

* Om du ska åka iväg med familjen på semester så ha inga höga förväntningar som att rädda ett äktenskap eller att du ska uppleva fantastiska saker. Boka inte upp hela resan med olika saker som ”måste” göras, ses eller upplevas utan lämna en del luckor i planeringen för spontana saker eller för att bara vila och vara.

* Börja förbered din ledighet ett par veckor innan; gör klart så mycket som går, se till att det finns en kollega som går in och tar dina uppgifter och att den kollegan är väl insatt. Skapa ett autosvar till din mail där du lämnar mail och telefonnummer till din kollega om ärendet inte kan vänta tills du är tillbaka från semestern.

* Läs inga jobbmail under din ledighet och informera dina kollegor om att det inte går att nå dig via mail.

* Ta inga samtal från jobbet. Be dina kollegor att endast kontakta dig om det är akut och då via sms där de beskriver situationen.

* Lev helst hela semestern utan klocka eller boka åtminstone in några dagar när du gör det. Ät när du är hungrig, gå upp när du vaknar, sov när du är trött det är ett väldigt effektivt sätt att lära dig att lyssna på din kropp och få kontakt med din inre klocka.

* Gör det som faller dig in, saker som du njuter av att göra. Läsa böcker, lyssna på musik, bada, var ute i naturen, plantera en blomma, måla en tavla, gå på konsert eller ligg i hängmattan och filosofera. Minimera dina måsten och de måsten som du behöver göra gör du när motståndet är som minst.

* Umgås med familjen och om du har barn så lek med dom, skratta och ha kul.

* Ägna dig åt avslappningsövningar en gång om dagen.

* Ha några dagar fria från mediabrus, det vill säga helt utan TV, Radio, Internet och dagstidningar. Det är ett bra sätt att vila en trött hjärna.

 

Coach!

Här kan du läsa om när jag stresscoachade Sveriges Integrationsminister; Erik Ullenhag.

 

Du kanske också gillar:

 • Tävling för stressade!Tävling för stressade! (9)
  Med anledning av att det är den stressfria dagen den 28 Maj så har vi bestämt oss för […]
 • Ta det lugnt! Du hinner!Ta det lugnt! Du hinner! (1)
  De stressrelaterade sjukskrivningarna ökar hela tiden och är idag en av de största […]
 • 5 tips för att stressa ner!5 tips för att stressa ner! (2)
  5 avstressande tips! Träna! Fysisk aktivitet är ett av de bästa sätten […]
 • Är du drabbad?Är du drabbad? (2)
  När en person lider av kraftig stress, utbrändhet eller utmattningssyndrom så är det […]
 • I morgon är det dags!I morgon är det dags! (8)
  I morgon är det alltså dags! Förutom att det är Charmiga Måndag så är det också "Den […]


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Så stressar du ner under semestern!