Så undviker du julstressen! 8 kommentarer


Tänk dig följande: Det är morgon den 24 december och du vaknar utvilad på morgonen med ett harmoniskt leende på läpparna. Du går upp ur sängen, gör din morgontoalett i lugn och ro. När du kommer in i köket så hör du julmusiken och du bara njuter av att se hur rent och fint det är, stakarna och stjärnorna ger ett magiskt och härligt skimmer över ditt julpyntade och städade hem. Allt är klart, städning, pyntning, julklappar, gran, mat, bak och du är pigg och lugn. Du sätter dig i lugn och ro och njuter av din frukost och tanken på att du nu har några dagar ledigt tillsammans med familjen.

Stressfri jul!

Om din verklighet ser ut så kan du sluta läsa nu. Men om du tillhör dom som gör allt i sista stund och är helt slut när julen är över för att du har stressat som en tok så kommer du här få bra tips för att hinna med allt utan att stressa så att du istället kan njuta av julen.

Under min uppväxt firade vi alltid julen hos mormor och morfar och mormor bjöd alltid på ett julbord som skulle räcka för säkert 30 personer trots att vi bara var 6 personer, 4 vuxna och 2 barn. Hon gjorde allt själv; leverpastej, korv, inkokta grisfötter, pressylta, rödbetssallad, brunkål ja, rubbet var hemlagat och hembakat. Det var inte bara 7 sorters kakor utan 15 sorters småkakor, det var bullar, drömtårta, ris á la malta, knäck, kola och hur mycket godis som helst. Det var magiska och underbara jular ordnat perfekt in i minsta detalj. Men hur hann min mormor med allt detta när hon jobbade heltid och dessutom hade ett stort hus med stor trädgård?

Hon planerade! Hon började i september-oktober med förberedelser och planering och det är A och O. Här kommer du få en bra planeringsteknik som du kan använda för att undvika julstressen.

Din planeringsmetod:

* Du behöver: Kalender, papper, penna, tid att sitta i lugn och ro.
 
* Börja med att tänka fram i tiden. Det är julafton och ni sitter vid bordet; vad serverar du? Skriv en lista över all mat som du planerar till julbordet. Glöm inte dryck, bröd, pålägg oc bordsdekoration.
 
* Ta sedan ett papper som du delar in i två kolumner som har rubrikerna: Köps och Tillagas.
 
* Sedan skriver du in all mat, dryck och bak i respektive kolumn. Nu har du delat in förtäringen i 2 kolumner så du ser tydligare vad som behöver göras.
 
* Om du börjar idag så är det 4 veckor och 4 dagar kvar till julafton. Börja med varorna du skrivit in i kolumnen över det som ska köpas. Nu tar du fram din kalender och skriver in när du ska handla vad. Dryck kan du köpa nästa gång du åker och handlar, osten kan du ta lite närmare jul t ex. Planera alltså in inköpen i din kalender efter hållbarhet.
 
* Så var det dags för den andra kolumnen; tillagas. Ska du göra egna köttbullar så kan du göra dom ganska långt i förväg och sedan frysa in dom. Så skriv in i din kalender när du ska baka/laga det som ska finnas på julbordet. Utgå ifrån ur lång tid det kan förvaras i frysen. Skriv sedan ner alla ingredienser som du behöver köpa. Sedan planerar du inköpen i tid för dessa ingredienser utifrån när de ska användas.
 
*Planera likadant inför adventsbak och lussebak.
 
* Då var planeringen klar för mat, godis och dryck. Och då är det dags för resten.
 
* Tänk på julafton och alla juldekorationer. Vad ska fram först? Adventspyntet. Planera då in vad som ska fram och när i tiden det ska göras. Skriv in detta i din kalender. Skriv in när julgranen ska skaffas, när den ska tas in och när den ska kläs.

* Julklappar! Gör en lista över alla de personer som du ska köpa julklappar till och har du idéer på vad de ska få kan du skriva upp det med. Bär den här listan med dig varje gång du ska handla för rätt vad det är så hittar du den perfekta julklappen till någon på listan. Sedan skriver du upp vad du köpt och till vem så riskerar du inte att köpa för mycket till någon eller att glömma någon. Skriv in vilken dag som julklapparna ska slås in.

* Städning! Planera in städdagar i din kalender och börja i god tid. Skriv in allt som ska göras i din kalender för då vet du exakt vad du ska göra och behöver inte bli stressad över att du inte vet vad du ska göra.

* Delegera! Gör inte allt själv utan dela ut uppgifter till familj och andra som du firar jul med.

* Klart! Nu kan du slappna av för nu är allt planerat och du kommer hinna med allt i god tid. Du kommer få en lugn och stressfri jul! Den här metoden kan du använda när du planerar vad som helst; bröllop, nyårsfest, kalas, middag eller vad det nu kan vara.

Lycka till!

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 tankar om “Så undviker du julstressen!

 • Kattmamman

  Bra planering kan leda till mindre stress och mer ro. När man växte upp så kände man alltid en enorm ångestklump i magen när julen kom på tal och det gjorde att man aldrig riktigt vågade släppa fram julen. Men idag är det skillnad, idag är det jag som bestämmer hur det ska bli och det gör att man vågar längta och gilla julen :). Ett stort tack till alla de fina tips som givit oss!

 • Vitsippan

  Skönt att vara ENSAM med mig själv, har lärt mig att umgås med mig själv.
  Behöver inga förberedelser. Lite sallader i olika variationer räkor,lax, kanske en leverkaka kan slinka ner.
  Kan inte fira jul med köttätarna.Ryser.
  Trivs bäst här hemma hos mig.Jag kan sjunga Julpsalmer glo på teve, kolla bloggarna och FB och ev. mail.Hälsa på exet som älskar vara ensam.Finns väl alltid någon utanför dörren t.ex katterna, de utelevande.Inte kan jag fara ifrån dem.Det skulle se ut det.
  Men först ska vi fira Advent.

  Nu har vi ljus här i vårt hus…tralalala

  Kram Mi

 • conny

  Julförberedelser är inget problem för mig, jag bryr mig inte så mycket. Fast det kan vara kul att kolla på människor som springer benen av sig mellan butikerna hihi 😀
  Fast skinkan…Jag har en högt utvecklad fäbless för skinkor 😉