Spara eller inte spara?


Vårt samhälle bygger till väldigt stor del på ekonomi och pengar är väldigt viktigt och vi möts dagligen i media av pengabudskap. Vi har t ex Lyxfällan på TV där vi får se hur illa det kan gå. Och en bra sak som jag tycker att det programmet lär ut är hur viktigt det är att ha ett sparande. Ett bra exempel på var man kan lägga sitt sparande finns faktiskt på nätet och heter SevenDay där man kan spara till bra ränta.

Vi sparar varje månad för att ha en buffert vilket känns viktigt eftersom vi bor i hus. Så när vår diskmaskin gick sönder 2 dagar före julafton när vi skulle ha 14 gäster på julmiddag var jag fantastiskt tacksam över att vi hade en buffert så vi kunde åka och köpa en ny diskmaskin. Hade inte velat stå och diska för hand efter så många personer under julhelgen. Diska är förresten inte min favoritsyssla. 🙂 Så förutom att sparande ger en ekonomisk trygghet så ger det även en mental trygghet för tyvärr så är det så idag att många som mår dåligt gör det på grund av en dålig ekonomi. Och man behöver ju inte spara så stora pengar varje månad utan det kan räcka med någon hundralapp. Och så kan man ju spara alla mynt man får, eller spontanspara där man lägger undan de pengar man sparat om man köpt något på rea eller om man helt enkelt låter bli att köpa något som man egentligen inte behöver.

2012-10-20-122

Vi försöker också lära vår 10-åriga dotter att spara pengar. Så i somras när hon spräckte skärmen på sin mobil så illa så man inte såg någonting så sade vi att hon fick spara ihop pengar till en ny skärm. Självklart gnydde hon och protesterade ganska högljutt men hon tog tjuren vid hornen och samlade pantflaskor, sparade sin veckopeng och hjälpte till här hemma mot betalning så det tog inte lång tid innan hon hade en ny skärm. Och ni kan tro att hon var stolt över att betala med sina egna pengar.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *