Stressigt värre, del 8! 2 kommentarer


Idag tänkte jag här ge er lite intressanta fakta om stress.

Saker du kanske inte visste om stress:

* Stress har funnits i alla tider. Stress fanns redan innan människan kom till. De arter som saknade förmågan att reagera med stress slogs ut. De åts upp, hungrade ihjäl, kunde inte föröka sig.

* Stress förbereder kroppen för fysisk aktivitet och muskelarbetet inför en kamp eller flykt, alltså när fara hotar, eller när det gäller att tävla om föda eller en kärlekspartner. I dag är detta sätt att reagera inte så ändamålsenligt; bakom ratten till en långtradare eller vid datorn på kontoret. Vi kan inte slåss med eller fly från trafiken eller arbetsuppgifterna. Vi kan inte ta till nävarna eller springa ifrån en dålig ekonomi.

* Eftersom vi inte ger utlopp för den stressreaktion kroppen utsätts för så belastas hela organismen, speciellt när stressen blir långvarig.

* Stress framkallas av den bristande passformen till exempel mellan vad vi behöver och förmår och vad omgivningen erbjuder och kräver av oss. Vi behöver ett visst mått av ansvar, men omgivningen erbjuder mindre, eller kräver mer. Vi behöver ett visst mått av arbete, men omgivningen erbjuder inget alls (arbetslöshet), eller kräver för mycket (ständig sysselsättning).

* Socialt stöd är väldigt viktigt och verkar stressmildrande och är viktigt för vår självkänsla. Dåligt socialt stöd är en riskfaktor för hjärtinfarkt av samma storlek som tobaksrökning (professor Kristina Orth-Gomér).

 

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Stressigt värre, del 8!