Till dig som verkligen försöker 23 kommentarer


När jag skriver och pratar om Positivt tänkande så möter jag ofta reaktioner som: ”Jag försöker verkligen tänka positivt”, ”Jag kämpar med att ändra tankarna”, ”Jag gör mitt bästa att tänka positivt” etc. Innebörden i många reaktioner är att det är svårt att tänka positivt och något som man verkligen måste kämpa för att lyckas med. Men det är aldrig någon som säger att de verkligen försöker tänka negativt eller att de kämpar för att ändra tankarna från positiva till negativa.

rp_P330366-Human_brain_frontal_lobe-SPL.jpgAtt tänka en tanke, oavsett om den är positiv eller negativ, går till på samma sätt så ingetdera är svårare eller lättare. Det som avgör om en tanke är svår eller lätt att tänka är hur van du är vid tanken. En tanke som du tänker ofta blir till slut en övertygelse och kan gå per automatik men en helt ny tanke kräver ditt medvetna fokus för att den ska tänkas. Om du till exempel är ”övertygad” om att du är tjock så är det ”svårare” att tänka tanken ”Jag är smal” och anledningen till det är att du känner ett motstånd mot den tanken eftersom den dels känns falsk men också med tanke på vilka känslor den skapar inom dig. Tanken ”Jag är smal” påminner dig om din övertygelse att du är tjock och att du vantrivs med dig själv, du blir påmind om alla de negativa känslor du har kring dig själv och din kropp. Så både ovanan och de negativa känslorna gör det svårare att tänka den tanken som ses som positivare.

rp_irritation.jpgSå det fascinerande är att många kämpar och försöker att tänka positivt medans de helt utan problem kastar sig in i och sveps med av negativa tankar. Dina känslor är det verktyg som talar om för dig om du har negativa eller positiva tankar. Så är du på dåligt humör, sur och grinig så fokuserar du på omgivningen med negativa tankar. Men det kan du ändra på väldigt snabbt. Du kan precis här och nu välja att ha ett annat fokus som förändrar ditt känsloläge till ett bättre. Du kan skifta ditt fokus så att du mår bättre och blir på bättre humör.

Vill du lära dig mer om det här så kan du kika HÄR

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 tankar om “Till dig som verkligen försöker

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Tack, Primrose!

   Vad roligt att du tycker om min blogg. Det är min förhoppning att läsarna ska gilla det jag skriver så jag uppskattar verkligen din feedback.

   Kram!

   You Rock!!!

 • mickandialog

  Det är ju väldigt intressant, hur vi styrs av tanken. Ännu intressantare är det hur vi kan vägleda den. Själv känner jag att jag har kommit långt i det avseendet. Jag tror att det har att göra med att man tränar på sitt medvetande. Att man är medveten om sina styrkor, samt svagheter. Sedan kan jag vända en mycket dålig känsla till motsatsen genom att vända den ryggen och genast söka mig till något som ger mig energi. Det kan ju innebära att jag förtränger eller förskjuter i ögonblicket. Men när jag återvänder kan ju problemet löst sig av sig självt, alternativt, blivit betydligt mindre. Den positiva energin har ätit upp den negativa.
  Man kan använda detta, direkt och indirekt som någon slags överlevnads strategi. Jag gör det per automatik numera. Och det är en av egenskaperna som jag känner mig mest stolt över.
  kramisen på dig rockis

 • Onkis

  Åh, vilka kloka ord du skriver..
  Själv brottas jag med ett sockerberoende, ena dagen funkar det hur bra som helst, men nästa håller jag på att riva huset och slänga ut man, barn och hund i snön 😉
  Kram!!

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Sockerberoende är visst ett himla gissel har jag hört och jag hoppas verkligen du kommer till rätta med det. 🙂

   Önskar dig en skön kväll!

   You Rock!!!

 • Jennysen

  Jag är en positiv människa överlag, som älskar att se saker ur ett positivt perspektiv, men vissa negativa tankar är verkligen svåra att få ur sig! :/

  Sv: Ja, det är en väldigt rolig idé faktiskt! 🙂 Tror den kommer peppa mig under hela året faktiskt! 😀

 • Anneli

  Hallå där Cecilia, kul att att du lämnade en hälsning i min blogg !
  – Du skriver om sånt som verkligen är viktigt för oss att må bra.
  Dom där negativa tankarna som så lätt drar ner oss i ett hål, måste man verkligen kämpa mot hela tiden. Av mina kroniska sjukdomar har jag verkligen fått lära mej att vända det negativa till det omvända. Är lycklig att jag pga detta lärt mej vad som är viktigt i livet, och tycker synd om alla dessa människor som springer runt och förtvivlat försöker jaga lyckan, när den egentligen är så lätt att finna…..
  Ha det gott !
  Kram / Anneli

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Det var härlig läsning, Anneli! Önskar att fler tänkte som du och kunde vända motgångar till utmaningar som tar dem framåt.
   Och det är så¨sant som du skriver att lyckan är lätt att hitta. Den finns ju inom oss.

   Kram!

   You Rock!!!

 • Znogge

  Tankens kraft är väldigt stark och vi styrs mycket av den. Jag var extremt flygrädd men bestämde mig för att försöka mota bort den rädslan. Kanske inte samma sak men ändå. Men kan jobba med sig själv mer än vad man tror 🙂

  Kram

 • TantGlad

  Varje dag tänker vi en massa negativa tankar, och som vi inte kanske alltid tänker på.
  Tankens kraft är viktig.
  Du är vad du tänker.
  Negativa energier är starka energier som lätt tar över de positiva.
  Man kan inte ändra på andras människor tänkande, men man kan själv försöka tänka mer positivt. För tänker du redan en negativ tanke så blir den …JUST NEGATIV. Den tanken får man försöka vända till positiv.
  Detta är intressant tycker jag.
  Min vän har sitt företag änglavingar i sundsbruk Sundsvall. Ann Ahlgren heter hon. Goggla efter det namnet.

  Kramkram.

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Tankens kraft är mycket större än vi kan föreställa oss. Och med övning kan man lära sig att tänka mer positivt helt automatiskt.

   Ska kolla upp Ann. Stort tack för tipset.

   You Rock!!!

 • Comdi comsa

  Det är så sant som du skriver, själv är jag positiv i mitt tänkande idag.
  Tror det handlar mycket om att inte döma ut saker så fort…

  Härligt inlägg 🙂

  Kramen ❤️

 • Mita

  Eftersom jag tillhör den lite mer negativa typen håller jag med om att negativa tankar är så mycket lättare att tänka. Positiva får man oftast kämpa mer med att få fram..
  Kramar♥

 • Malin

  Så sant och bra skrivet 😉 konstigt att det är lättare att tänka negativt än positivt. Just nu känner jag mig mer positiv för både min man och jag har tagit itu med att få ner vår vikt som gått upp dom sista åren från att vi har varit smala hela livet. Bara att ta beslutet och känna att man har styrkan gör att man blir glad och känner livslust. Om jag får bestämma så skall 2015 bli ett av dom bättre åren 😉

  Ha en fin kväll
  kram
  Malin

  • Klokegård Inläggsförfattare

   Det finns forskning som visar varför vi har lättare att tänka negativt och förkortat så handlar det om vår överlevnadsinstinkt som sitter i ryggraden. Vi var tvungna att vara beredda på att en fiende kunde finnas bakom nästa kulle eller att vi inte skulle ha mat nästa dag etc.
   Att fatta ett beslut har mycket kraft i sig och man känner sig stärkt och får energi av att fatta den typen av beslut. Bra jobbat av er!
   Du får absolut bestämma att 2015 kommer bli ett av de bättre åren och så kommer det bli.

   Kram!

   You Rock!!!