Vad är ditt problem?


Ibland kan problemen kännas som oöverstigliga berg; du kan se solen skina bortanför bergstoppen men det känns hela tiden utom räckhåll. Kommer denna frostiga snöstorm av bitterhet någonsin att ta slut?


Problem finns överallt. Vi har problem på jobbet, problem hemma, problem med hälsan, problem med ekonomin, problem med kärlek och så vidare. Hur ska man kunna leva ett lyckligt liv med alla dessa problem som aldrig tycks ta slut?

Stressad

Jag tänkte avslöja en hemlighet, som några av er kanske redan känner till, men för er som inte känner till den så kan det förändra ditt liv!

Vi ska börja med att titta lite närmare på dina problems sanna natur.
Det finns en skillnad mellan yttre och inre problem, och en sak kan jag garantera, yttre problem kommer aldrig att försvinna. Själva livet karaktäriseras till stor del av en balansgång mellan positiva och negativa saker, glad-ledsen, hälsa-sjukdom, liv-död.

Vi kan inte kontrollera dessa yttre problem men vi har kontroll över våra inre problem. Olycka uppkommer som ett resultat av vårt missnöje över de yttre förhållandena.

Det finns en mänsklig strävan som är universell, en sak som alla människor vill uppnå, oavsett var du bor, vem du är eller vad du tror på; vi vill vara fria från lidande och vi vill alla vara lyckliga.
Allt vi gör i livet är ett försök att uppnå dessa önskemål. Om du tittar riktigt noga så kan du se att de flesta beslut, handlingar och motiv hos varje människa syftar till att komma närmare dessa önskemål. Våra problem uppstår för att något har kommit i direkt konflikt med denna önskan.
Om vi lär oss att förändra hur vi reagerar på yttre problem så kan vi kontrollera och förändra den effekt dessa problem har på oss. Vi kan lösa våra problem.
Yttre problem som att en regnig dag sabbar vårt grillparty eller att vi får influensan precis när vår semester börjar är omständigheter som testar vår sinnesstämning. Utan dessa omständigheter skulle du oftast vara på riktigt bra humör. Men eftersom vi möter dessa omständigheter och då yttre problem ständigt kommer finnas så behöver vi lära oss hur vi kan undvika att låta dessa påverka oss negativt.
Det är stor skillnad mellan omständigheter och reaktioner, det urusla vädret är en omständighet som jag inte kan påverka men hur jag reagerar på den omständigheten kan jag påverka.

Foto: Anneli Särnblad

Foto: Anneli Särnblad

Vi behöver särskilja inre och yttre problem.

Låt oss ta en titt på några yttre och inre problem.
•    Din bli vägrar att starta – yttre problem
•    Din bil vägrar att starta och du blir arg och irriterad – inre problem

Tänk om du konstaterade att din bil vägrar att starta men att du inte blir arg och irriterad. Kan du se att din inre harmoni och ditt humör inte har påverkats? Du kan lugnt och harmoniskt ta itu med ditt yttre problem.

•    Din partner gör helt oväntat slut – yttre problem
•    Du förvandlas till en svartsjuk, hämndlysten och hysterisk person – inre problem

Tänk om du tillät dig själv att känna saknad, sorgsenhet och smärta utan att låta dessa känslor äta upp dig. Tänk om du djupt i ditt inre förstod du inte kan kontrollera andra människor och de inte är den sanna källan till din lycka. Du kan själv hitta de verktyg som hjäper dig att ta dig igenom olika situationer utan att du blir helt förstörd av yttre omständigheter.

•    Det regnar på ditt grillparty – yttre problem
•    Istället för att njuta av dagen så klampar du irriterat runt och muttrar och gör livet surt för alla i din omgivning – inre problem

Tänk om du istället för att klaga hela dagen flyttar grillfesten inomhus och gör det allra bästa av situationen? Du skulle fortfarande ha en suverän dag även om det inte blev exakt som du tänkt dig.

•    Du drabbas av en dödlig sjukdom – yttre problem
•    Istället för att njuta av dina sista dagar så hänger du dig åt ilska, förnekelse och går in i en djup depression – inre problem

Tänk om du istället för att hänge dig åt ilska, förnekelse och depression använde din tid till att leva i stunden och att uppskatta varje minut. Du kan välja att spendera dina sista dagar fyllda med glädje eller med ilska, det är upp till dig. Oavsett hur du väljer att reagera i situationen så kommer den inte att förändras.

Genom att förändra ditt sätt att reagera på dina problem så förändrar du även ditt sinnestillstånd vilket har en direkt inverkan på din lycka. Med det här säger jag inte att man ska blunda för yttre problem och att du inte ska göra det som behövs för att lösa dem. Det jag säger är att det går att ta itu med och lösa yttre problem och ändå vara på bra humör och då är du också bättre rustad för att ta itu med problemen och hitta lösningarna.
Att förändra sitt sätt att reagera kräver arbete, medvetenhet och övning och det vore en lögn att säga att ditt humör aldrig mer kommer påverkas av yttre problem. Men med tiden så kommer du steg för steg komma närmare en inre harmoni där du mer och mer väljer att hantera yttre problem med ett lugn så att du kommer närmare din egen lycka. Ta det ett problem i taget och var beredd på bakslag innan du helt har vant dig av med ett gammalt sätt att hantera yttre problem.

Så, låt mig fråga dig, vad exakt är ditt problem?

Tyckte du det här inlägget var bra så får du gärna använda delningsknapparna nedan så att fler får ta del av det.

You Rock!!!

Du kanske också gillar:

 • Släpp taget om dessa 4 saker för mer lycka!Släpp taget om dessa 4 saker för mer lycka! (2)
  Väldigt många människor har fått det här med lycka om bakfoten. Det gäller naturligtvis […]
 • Du har förmågan!Du har förmågan! (0)
  Du har alltid ett val i alla situationer. Du är också den som har ansvar för dina tankar […]
 • Lyckoskolan, Del 8!Lyckoskolan, Del 8! (0)
  Nu får ni läsare ta del av en lyckoskola vars syfte är att ge dig tips, övningar och […]
 • 3 tips för positivt tänkande3 tips för positivt tänkande (8)
  Igår hade jag en helt fantastisk kväll. Min man och jag var och lyssnade på Noice […]
 • JubelJubel (2)
  Om någon skulle skriva en bok om ditt liv, skulle titeln då vara något i stil med Den […]

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *