Varför når vissa framgång? 9 kommentarer


Man kan diskutera vad som är framgång vilket i sig är väldigt intressant men det här inlägget kommer istället fokusera på något som också är väldigt intressant och det är varför vissa når framgång och andra inte. Och det är ett fenomen som jag gärna studerar på olika sätt. Jag har dels haft förmånen att intervjua en rad personer som är framgångsrika på sitt område och brukar ofta titta på intervjuer på TV där framgångsrika personer intervjuas.

En sak som jag tycker är ganska tydlig när man lyssnar till framgångsrika personer är att de ofta på ett eller annat sätt sticker ut; det kan vara rent utseendemässigt, hur de uttrycker sig eller deras åsikter. Eller en kombination av dessa.

En annan sak jag tycker man kan se är en beslutsamhet och övertygelse som man inte möter hos alla. Man får känslan att dom vet precis vilket målet är och det finns ingen tvekan om att dom kommer nå målet. Det fascinerande här är inte att dom vet vilket mål dom har för det har dom flesta utan det slående är just övertygelsen om att dom kommer nå målet. Det finns inget annat alternativ.

Toppsäljaren, Rasmus Biasi, sade i en intervju jag gjorde med honom att man ska vara egoistisk i den meningen att man hela tiden fokuserar kring sitt mål och inte låter sig distraheras till att göra saker som för en längre från målet. Det handlar inte om att trampa på andra utan helt enkelt om fokus och målmedvetenhet. Vilket också hänger ihop med att släppa tankarna på vad andra ska tycka.

Rockstjärnestatus för framgång!

Och här vill jag citera Ronald Lindblom som formulerar det så suveränt:

När man släpper behovet av andras gillande, får man hur mycket som helst.

Avsaknad av behovet att få andras gillande  är också något som märks hos många som nått framgång vilket är fascinerande. Och även en väckarklocka att strävan efter andras gillande hindrar dig från att nå den framgång som du förtjänar.

Dom som jag har intervjuat och pratat med i andra sammanhang har också en annan sak gemensamt och det är ödmjukhet. Det är  väldigt människovänliga och generösa människor jag pratat med och den enda sortens egoism jag märkt har varit den konstruktiva sorten.

Till sist vill jag även ta upp umgänget. Det är sällan man ser att framgångsrika människor omger sig med dom som går runt i livet utan mål eller mening. Istället  umgås dom med kreativa, inspirerande och framåtdrivande människor. Ett umgänge som är baserat på både givande och tagande och som är utvecklande för alla.

Jag höll på att glömma en sak som får bli det sista och det är hårt arbete. Självklart så ligger det hårt arbete bakom all framgång, inget tvivel om den saken.

Jag kommer fortsätta mina iakttagelser i fenomenet framgångsrika människor  som fascinerar mig väldigt mycket så sista ordet  är inte skrivet än.

Vilka tankar har du om framgång?

Vad är framgång för just dig i ditt liv?

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 tankar om “Varför når vissa framgång?

 • Ulrica

  Intressant läsning. Jag har inte tänkt på det så i punktform, men iakttagit samma saker. Jag känner mig själv ganska misslyckad, och känner att jag misslyckats med mycket i mitt liv, och det beror nog på att jag gjort motsatsen till det som du beskriver. Jag har ofta saknat ett egentligt mål. Inte haft de rätta personerna omkring mig, samt ofta brytt mig för mycket om vad andra människor tycker och tänker.

 • Margaretha Grönqvist

  Hm… man vet hur, man vet att, men ändå är det ibland så svårt att släppa behovet av andras gillande. Märkligt, eller hur? Kanske ska vi ta det som en signal från kropp och knopp att det är dags för en tid av vila från kraven? För sedan kommer modet och lusten igen. Modet att inte släppa in Jante och negativa åsikter, lusten att våga göra det man själv vill. Det behöver ju faktiskt inte bara vara de där stora livsomvälvande grejerna utan helt enkelt att – kanske låta disken vänta – fixa en ny hårfärg – strunta i föräldramötet och lägga den snåla fritiden på en go stund med barnen istället.

 • Elisabeth

  Framgång kan vara så mycket och visst är det så att framgång är något som är högst individuellt. Mycket beror ju på vilken livssituation du befinner dig i. Oavsett hur vi definierar framgång, i materiell rikedom, i kunskap, bättre hälsa, att få gåvan att föda ett barn, att lära sig måla, fotografera eller vad det nu än är så delar jag dina tankar Cecilia och ser att det som gör framgång möjlig är envishet, passion, fokus och hårt arbete. Sen kan det hända saker på vägen, men ödet rår vi inte på, däremot tron, vår egen tro kan vi påverka tror jag och här behöver vi stödja varandra. Varm kram/Elisabeth

 • Halina

  Att man inte syns överallt och skryter om sina framgångar överallt betyder inte att man inte är framgångsrik…
  Alla vi har olika mål och det är inte självklart att omvärlden måste ta del av mina mål och ”bedöma” mig framgångsrik… :)))

 • Anno 1955

  Ingenting är BARA svart eller vit. Därför det du skriver är rätt BARA för dig. VAD ÄR FRAMGÅNG? Du menar förstås rikedom!? är framgång I LIVET bara rikedom? Alltså det materiella? Eller BARA KARRIÄR du menar kanske?
  Nej…! Ingenting är bara svårt eller vit. Dessutom NÄSTAN allt Ronald skriver är motsägelsefull OM du kan observera lika bra som du är bra på intervjua.:))
  Klyschor och en massa klagande har han MEN ÄNDÅ menar han att ANDRA klagar. :)) Det var ett exempel bara.
  Men självklart både du och han får skriva sina åsikter och vi ska också kunna skriva vår åsikt även i form av kritik. mm.
  Jag har faktiskt aldrig kritiserad någon på FB hittills. Men eftersom Ronald skriver så mycket så är det omöjligt att undgå och inte läsa allt han skriver.
  Många skriver samma klyschor om positivt tänkande och nästan menar att ALLT är möjligt bara man tänker positivt OCH OM VI HAR NÅGOT NEGATIVT I VÅRA LIV, SÅ FÅR VI SKYLLA OSS SJÄLVA.
  Det är ju totalt katastrofalt att bara säga sånt utantill. Fast jag vet varför en del säger detta. Det är egen vinning helt enkelt som ligger bakom. Dessutom vet ni att meningen ”SKYLLA SIG SJÄLV och ATT JAG/DU ANSVARAR SJÄLV FÖR MITT LIV” är saker som är urgamla som kommer från religion och SEDAN användes av makthavare för att SJÄLVA slippa ansvar för ”UNDERORDNADE”, fast man jobbade för dem och de har ett ansvar jämtemot andra. mm. mm.
  Att många numera självutnämnda föreläsare använder av sådana klyschor är oförskämt och manipulerande. Man manipulerar sig själv först och sedan andra GODTROGNA människor. mm mm.
  MAN MÅSTE HA MÖJLIGHETER för att kunna lyckas. Ni måste faktiskt lära er att INTE ALLA MÄNNISKOR har möjligheter för framgång eller ENS klara sin vardag.!! För att märka detta måste man ha blivit så mogen att man är ödmjuk.
  Ja det finns en hel del att säga men jag nöjer mig med detta.
  En god människa måste först lära sig vara ÖDMJUK. Annars blir man både kaxig och sårar andra, självklart OFTA omedveten. P g a brist på livserfarenhet, kunskap mm.

  Förlåt att jag måste kritisera. DET ÄR FAKTISKT första gången jag kritiserar någon. Kunde bara inte låta bli.
  och jag har nu sagt mitt och det är bara min åsikt. Har jag fel så har jag inga problem med att ändra mig.
  Dock vill jag och orkar jag inte diskutera sånt onödan. Ni har skrivit er åsikt och ni har fått en åsikt från en läsare i form av kritik.
  INGEN BAKTANKE ELLER ONT bakom det jag skriver. BARA min åsikt.!

  VARM HÄLSNING/Niko.

   • Anno 1955

    Ajdå … Du tog illa vid dig? Varför släppte ni inte mitt sista inlägg som svar? Tål du inte kritik då vet jag det bättre nu. Ska inte kritisera dig mer. 🙂
    Jag ser bara dina inlägg som är offentliga! Det är de inläggen jag läste ett antal gånger och jag tyckte att jag kanske också har rätt kritisera det jag tycker är fel?! Gjorde jag fel kanske eftersom du eller någon inte släppte mitt andra svar?
    Då slipper du Ronald. Du har mycket att lära dig av din sambo/fru. Hon är både erfaren och klok!
    Önskar dig ett gott liv. Orkar inte babbla mer om dig.
    Bye bye…!/Niko