Vari ligger Kissies magi? 6 kommentarer


Blondinbella föreläser. Foto: Privat

Samhälleliga fenomen som attraherar och aktiverar många människor fascinerar mig som beteendevetare väldigt mycket och ett av dessa fenomen är bloggvärlden. Bloggen är något som hör den moderna tiden till och har ökat lavinartat. Längst ner i det här inlägget finner ni intressant historisk fakta från Wikipedia.

Det dyker upp en del frågor kring fenomenet  som är ganska intressanta att fundera kring. Att människor väljer att blogga  är ganska enkelt att förstå, det är roligt, man får nya vänner, man lär sig saker, det kan ge pengar, bra marknadsföring för företag osv.

Innehållet i bloggarna är mer eller mindre intressant men garanterat så finns det något för alla, det skrivs om trädgård, mode, inredning, mens, ätstörningar, psykiska sjukdomar, träning, musik, film, artister, filosofi, you name it. Det finns att läsa för alla smaker. Är du ett stort fan av science fiction och skriver en blogg om det så kommer du garanterat att få massor med tips och uppslag från dina läsare, ett givande och tagande för alla parter.

Eftersom fenomenet intresserar mig så hoppar jag runt väldigt mycket bland bloggar och läser, både inlägg och kommentarer. Det är då oundvikligt för mig att hamna på bloggar som har väldigt många läsare, bloggar som de flesta känner till för att de lyckats med konststycket att bli omskrivna i media av olika anledningar.

Vid en första anblick kan toppbloggarna se väldigt lika  ut men när man har läst dom ett tag så märker man skillnaderna i ämne, ordval, stil och personlighet. Enligt Bloggportalen så har Toppbloggarna mellan 40 000-170 000 unika besökare/dag. Bara siffrorna i sig är väldigt intressanta. Hur mycket annat med så ytligt innehåll har så många aktiva människor? Vad är det med de här bloggarna som är så otroligt bra och intressant att så många läser och kommenterar?

Förutom skillnad i innehåll på bloggarna så ser man också stora skillnader i kommentarerna. Om vi

Kenzas

t ex läser Kenzas bloggkommentarer så ser vi att det är en daglig egoboost för Kenza att läsa kommentarerna. På ett inlägg hade hon 171 kommentarer och av de var två negativa resten prisade hennes skönhet och var fulla med andra komplimanger. Man kan även se frågor om relationer, resetips, sminktips och liknande i hennes kommentarer. Hon har en stor, trogen och positiv fan.club.

Jag kan förstå att hon tycker om att blogga.

Blondinbella föreläser. Foto: Privat

Tittar vi på kommentarerna på Blondinbellas blogg så är de av en lite annan karaktär. Här kan man dra slutsatsen att hon har en del ”mognare” läsare och en hel del män som kommenterar. Hon får en del positiva kommentarer om sitt utseende men även mycket peppning för hennes olika företag. En del kritiska röster märks här om vad hon äter och dricker till exempel.

En sak som är genomgående när man läser kommentarer på toppbloggarna är att följarna är väldigt insatta i bloggarnas vardag och värld. De vet och kommer ihåg precis vad som hänt tidigare, vad bloggarna har haft på sig, hur dom sett ut i håret och varit sminkade.

Kissie

En av de mest omdiskuterade bloggarna är Kissie som troligtvis är en av de bloggare som får mest skit. Det är sällan om ens någonsin som det skrivs något positivt i media om Kissie. Det är väldigt mycket kommentarer om Kissies utseende. Det handlar om hennes läppar, bröst och kropp. Jag förstår inte riktigt hysterin kring henne för hon har ju inte de största silikonbrösten, läpparna eller genomgått flest plastikoperationer. Det spekuleras kring huruvida hon ser ut som hon gör eller om bilderna är kraftigt retuscherade. Och man kan ju ställa sig frågan: Är Kissie på riktigt? Eller är det bara en fiktiv figur som hon bygger bloggen kring?

Aldrig tidigare har vi kunnat kritisera andra människor så direkt och öppet som nu när bloggarna finns. Ibland får man känslan av att läsarna letar efter något att kritisera på olika storbloggar. Varför väljer man att läsa en blogg som skrivs av en person som man ogillar eller är extremt ful? Varför väljer man som bloggare att provocera läsarna till att bli arga och negativa? Bloggaren Foki lottade ut kläder på sin blogg, lite mindre än en timme efter inlägget publicerades hade hon fått lite mer än 4 000 kommentarer. Rätt imponerande, eller hur?

Fakta  om bloggen från Wikipedia:
Links from the Underground av Justin Hall från 1994 anses vara den första personligt skrivna bloggen

Bloggar har de senaste åren blivit mycket populära och fenomenet har vuxit lavinartat. Indexeringstjänsten Technorati har sedan 2003 följt utvecklingen och uppskattar att det, i mars 2007, skapades omkring 120 000 bloggar dagligen i världen.Två år senare, april 2009, beräknas ca 190 000 bloggar startas varje dag. Det blir mer och mer vanligt med bloggar.

Det publika genombrottet för bloggen i Sverige kom först efter jordbävningen i Indiska oceanen 26 december 2004. Många bloggar visade sig mycket effektiva för snabb kommunikation och publikation. Det sattes upp listor på bloggar på plats av svenskar i Thailand. Det visade sig vara snabbare och effektivare än att gå via media och myndigheter.
Sveriges allra äldsta fortfarande aktiva dagliga blogg är Sven Tycker (http://www.swl.nu/tycker) som började skrivas den 4 april 1997 och som den 22 januari 2011 publicerade sitt 5000:e dagliga inlägg.

Du kanske också gillar:


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 tankar om “Vari ligger Kissies magi?

 • Klokegård - Designa ditt Liv!

  Anonym: Så kan man också välja att tolka saker. Men faktum är att jag skulle aldrig anstränga mig om att skriva ett så långt inlägg bara för att få fler läsare. Dessutom så tror jag att merparten av deras läsare är totalt ointresserade av det jag skriver.
  Som beteendevetare så intressera mänskligt beteende mig och bloggar är ett väldigt intressant fenomen. Att jag toog dessa kända bloggare som exempel är bara för att dom flesta vet vilka dom är och då bättre kan förstå det jag menar.
  Och att som exempel använda sådant som de flesta känner till är inte direkt en ny företeelse påhittad av mig.

  Trevligt att du tittade in här, Anonym.

 • Anonymous

  Det mest intressanta i detta inlägg är…
  Att du använder dig av dessa tjejers blogg-namn som drar läsare ?! Söker man som "fan" av dessa något läsvärt om dom, så har får du nu in ett gäng läsare på din blogg på deras bekostnad ?!.
  Grattis smart drag av dig.
  Lycka till

 • Freedomtravel

  Visst är det intressant! Jag har sett de senaste bilderna på Kissie, där hon uppenbarligen ser ut att ha en ätstörning, och blivit förfärad. Och sedan förfärad över mig själv, och därefter över samhället.

  Hur kommer det sig att jag ser bilderna, att vi kommenterar dem? Hur kommer det sig att en ung tjej kan få en ätstörning (?) fullt officiellt, i det mediala ljuset? Är det inte osmakligt? Men är det verkligen hennes fel, eller vårt? Har funderat lite över det…

  Bloggarna tillåter oss att vara den bild av oss själva som vi önskar. Men vart leder det oss? Ljuger vi för oss själva? Skaffar vi oss en förvriden självbild? Försöker vi göda ett ego som är osäkert och behöver beröm?

  Och vad händer egentligen med Kissie när hon får läsa 100-tals kommentarer som skriver att hon är ful och för smal? Vad händer med vårt samhälle när allt som sker inom oss också sker på skärmen, publicerat för all framtid??

 • conny

  Cecilia, du skriver att du inte förstår hysterin kring Kissie. Det hela är mycket enkelt. Jag skulle också kunna gå ifrån min personlighet på min egen blogg och därmed öka min följarkrets dramatiskt. Jag vet vad jag skulle kunna skriva om, och hur, men jag väljer att skriva om saker jag tycker är viktiga och att ge min personliga åsikt om dessa saker.
  Psykologin bakom det som du beskriver är enkel. Gå ut på ett cafe, eller vilken inrättning du vill och lyssna på vad människor pratar om. 99% av samtalen avhandlar betydelselösa saker som, "hur tycker du min hårfärg blev" etc. Det är den här ytligheten och skitsnacket om du så vill, som dessa bloggar blivit ett uttrycksmedel för. Om det kommer in en person på ett cafe med konstigt utseende, eller konstiga kläder där folk sitter och pratar så pratar genomsnittsmänniskan om det. Men om det kommer in någon med snygga kläder och ett snyggt utseende för övrigt, så är det knappt någon som kommenterar det.
  När det gäller bloggar som Kissies (som jag tittat på) så är det den här ytligheten och den egenupplevda förträffligheten som speglas i kommentarerna.
  Ett par hundra tusen besökare på dessa bloggar är gräddan av den ytlighet som bloggvärlden kan prestera. Med all respekt för din kunnighet som beteendevetare så tror jag att du lägger fokus på fel saker i det här inlägget.
  För att förstå bloggare som Kissie, så är det inte henne du ska titta på, utan det är hennes läsare.
  Kissie är varken bra eller dålig, hon råkar bara vara en personlighet som svarar mot den här ytligheten hos ett skikt av människor, (de som gillar henne och ytligheten själv) och det andra skiktet (de som inte gillar henne och måste befria sig från sin egen skit).
  Det är enkelt för henne att skriva som hon gör, därför att hon är den hon är. Hon är alltså äkta i sin förvirrade värld.
  När det gäller framgångsrika kvinnliga företagare, så känner jag många som inte har något intresse av, eller tid att blogga. Det finns alltså många "blondinbellor" som inte har något behov av att synas, varken företagsekonomiska, eller egocentriska. Om jag råkar ha en produkt som alla vill ha, och därför kan sälja den i stort antal så betyder det inte att jag är en bra säljare. Vi tjänar på att inte vara så blåögda och enbart ställa oss frågan vad det är hos bloggaren som gör att denne har så många besökare. Vi måste i lika hög grad ställa oss frågan vilka det är som besöker bloggarna, för att få förståelse för den höga besöksfrekvensen.
  Det här blev inte fullständigt, men det blir så långt så det får räcka för nu.

 • Ulrika Gabriel

  Intressant Cecilia! Och så är du duktig, kompetent och snygg också!!! 😉
  Visst är det fascinerande att 170 000 människor kan besöka en blogg på samma dag!!!. Jag är så glad och stolt över mina (runt) 500 besökare. Spelar inte i samma liga som toppbloggarna, men det är i och för sig inte mitt önskemål heller.

  Ha en fortsatt skön helg Cecila. Kraaaaaam